3 Aplikasi Pengesanan Penyakit Ini Dapat Mengetahui Apa-apa Penyakit di Tubuh Anda

Bukan hanya untuk berbual atau bermain permainan, telefon pintar juga dapat digunakan untuk keperluan kesihatan. JalanTikus seterusnya memberi anda senarai aplikasi pengesanan penyakit terbaik.

Jantung menjadi salah satu organ terpenting dalam badan. Sekiranya prestasi jantung anda terganggu, maka kesihatan badan anda akan terganggu dan menjadikan produktiviti anda menurun. Namun, itu tidak bermaksud kesihatan yang harus anda perhatikan hanyalah jantung.

Setelah JalanTikus memberi anda cara untuk mengukur degupan jantung anda menggunakan telefon pintar, kali ini JalanTikus akan memberi anda senarai aplikasi pengesanan penyakit melalui telefon pintar. Dengan aplikasi kesihatan ini, diharapkan kita dapat terus hidup sihat.

BACA JUGA
  • Periksa kesihatan mata anda dengan Aplikasi Kuku KUBE
  • Elakkan Penyakit Mata Lelah Kerana Teknologi Dengan Cara Berikut
  • AWAS! 80% Pengguna Komputer di Dunia Mengancam Penyakit Ini

Aplikasi Pengesanan Penyakit

Selain fungsi hiburan dan komunikasi, telefon pintar mempunyai banyak fungsi lain. Walaupun anda dapat menggunakannya dengan bijak, telefon pintar boleh digunakan untuk tujuan kesihatan. Oleh itu, mari kita perhatikan secara terperinci apa yang dirasakan oleh badan anda dengan bantuan aplikasi pengesanan penyakit berikut!

1. Apa Sakit Saya

Dibangunkan oleh Smartindo Access , sebuah syarikat IT yang telah lama mengembangkan perkhidmatan maklumat di hospital, aplikasi ApaSakitKu , yang biasanya disingkat ASK, adalah aplikasi kesihatan terbaik di Android. Aplikasi ini menawarkan ciri diagnostik awal untuk mengesan penyakit yang ada sebelum berjumpa doktor.

Aplikasi pengesanan penyakit ApaSakitKu berfungsi dengan membaca aduan atau gejala yang dialami oleh anda. Anda hanya perlu mencari keluhan apa yang dirasakan di ruangan pencarian penyakit, maka algoritma aplikasi ini akan membaca pangkalan data untuk mencari kemungkinan penyakit yang anda alami. Bukan hanya itu, ApaSakitKu juga mengadakan konsultasi percuma dengan doktor, maklumat klinikal di sekitar, dan artikel kesihatan.

Muat turun APK ApaSakitKu

2. Monitor Kesihatan iCare

Tidak seperti aplikasi sebelumnya, di iCare Health Monitor anda tidak akan menemui kandungan Indonesia. Sememangnya, kerana aplikasi pengesanan penyakit dikembangkan oleh orang asing. Namun, walaupun bukan aplikasi yang dibuat oleh anak bangsa, aplikasi ini sangat sesuai untuk anda gunakan.

Dengan memasang Monitor Kesihatan iCare, anda akan mendapat banyak fungsi kesihatan dalam satu aplikasi. Anda boleh mengukur tekanan darah, kesihatan degupan jantung, kesihatan paru-paru, pendengaran dan kesihatan mata. Cara kerjanya adalah dengan menggunakan fungsi LED kamera telefon pintar untuk melakukan pengiraan. Dan ada banyak ujian lain yang boleh dilakukan untuk mengesan penyakit di dalam badan anda.

Bukan hanya mengesan penyakit, aplikasi ini juga dapat digunakan untuk melatih kesihatan organ anda. Anda boleh mempraktikkan fokus kesihatan mata, pendengaran, dan juga melatih kesihatan jantung. Sejuk!

Muat turun APK Monitor Kesihatan iCare

3. Kalkulator Kesihatan

Setelah denyut jantung anda diukur oleh iCare Health Monitor, apa yang boleh anda lakukan? Adakah anda benar-benar sihat sehingga memenuhi syarat kesihatan yang ideal atau tidak? Untuk mengetahui anda boleh menggunakan aplikasi Health Calculator . Aplikasi ini akan membantu mengetahui had kesihatan anda dengan mengira dari data peribadi anda.

Terima kasih kepada aplikasi Monitor Kesihatan, anda dapat mengetahui berat badan ideal anda, berapa degup jantung anda yang sihat, berapa tekanan darah anda, hingga berapa banyak air yang diperlukan oleh badan anda. Semua berdasarkan usia, berat badan, ketinggian, dan maklumat peribadi anda. Betul-betul aplikasi kesihatan yang mesti disertakan bersama aplikasi lain.

Muat turun APK Kalkulator Kesihatan

Nah, ada 3 aplikasi pengesanan penyakit di Android yang mesti anda pasang jika anda ingin tetap sihat. Dengan menggunakan aplikasi yang betul, anda dapat mengesan sebarang penyakit di dalam badan anda. Percaya atau tidak, dengan aplikasi kesihatan di atas, anda dapat memberikan diagnosis awal penyakit anda sebelum pergi berunding dan berjumpa doktor.

Artikel Berkaitan