5 Masalah Google Chrome Yang Paling Sering Ditemui dan Cara Mengatasinya

Ingin tahu masalah apa yang paling sering kita hadapi dengan Google Chrome dan bagaimana menyelesaikan masalah Google Chrome? Baca lebih banyak ulasan Jaka!

Google Chrome adalah salah satu penyemak imbas yang paling banyak digunakan hari ini, baik oleh pengguna telefon pintar Android dan mereka yang lebih suka menggunakan komputer riba atau komputer desktop. Jumlah sambungan yang tersedia untuk broswer dari enjin carian Google juga memudahkan pengguna untuk melayari di dunia maya, menggunakan peranti dan komputer telefon pintar Android.

Namun, kadang-kadang kita sering mengalami pelbagai masalah yang sangat menjengkelkan ketika menggunakan Google Chrome. Beberapa masalah seperti tab Chrome yang sering membeku atau istilah crash, masalah crash pada Google Chrome ketika baru dibuka, dan crash yang sering berlaku pada sambungan di Chrome adalah beberapa masalah yang membuat kita kecewa dan emosi yang teruk. Tetapi tenang, Jaka ada jalan penyelesaiannya. Lihat ulasan Jaka ini.

BACA JUGA
 • PETUA: Tingkatkan prestasi Google Chrome
 • Cara Menyimpan Kuota Data Internet di Google Chrome pada PC
 • Cara melayari tanpa sambungan internet di Google Chrome

5 Cara Menyelesaikan Masalah Google Chrome

Selain dari penampilannya yang sederhana dan menarik, Google Chrome juga diminati kerana dikatakan penyemak imbas terpantas dan paling stabil jika dibandingkan dengan penyemak imbas lain yang serupa seperti Mozilla Firefox dan Opera .

Sekarang, berkaitan dengan masalah yang sering berlaku di Google Chrome , untuk menenangkan hati anda, kali ini Jaka akan membincangkannya dan tentunya Jaka juga akan memberikan jalan keluar bagi setiap masalah yang akan dibincangkan. Mari kita membincangkannya secara lengkap.

1. Tab Google Chrome Selalunya Membeku

Masalah pertama yang paling sering dialami ketika menggunakan Google Chrome, baik pada telefon pintar dan pada peranti komputer lain ialah tab sering membeku atau hancur .

Masalah ini umumnya disebabkan oleh sambungan pada Chrome anda yang tidak serasi dengan penyemak imbas Google Chrome itu sendiri atau kerana kualiti sambungan yang anda pasang di Google Chrome tidak bagus, dari segi struktur kod peluasannya tidak bagus.

Sekiranya anda sering mengalami masalah seperti ini, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya, seperti yang berikut:

 • Di bar alamat penyemak imbas Google Chrome, ketik chrome: // extensions untuk mengakses senarai pelanjutan yang dipasang di Google Chrome anda, kemudian hapus kotak centang pada opsi aktifkan untuk semua sambungan yang telah dipasang.
 • Cara kedua ialah anda perlu menaip konflik chrome: // untuk mengakses bahagian modul di Google Chrome anda. Di sini, anda dapat melihat senarai modul yang berkaitan dengan Google Chrome anda. Sekiranya terdapat modul yang mempunyai konflik , anda boleh mencopot pemasangan modul. Biasanya modul adalah sebahagian daripada aplikasi, jadi hapus pemasangan aplikasi yang mempunyai modul.
 • Cara ketiga adalah anda dapat menetapkan semula tetapan Google Chrome dengan mengakses Tetapan> Tunjukkan Tetapan Lanjutan> Tetapkan Semula Tetapan dan pilih pilihan Tetapkan semula .

2. Google Chrome Crash Semasa Dibuka

Masalah seterusnya ialah Google Chrome kerap crash . Perkara seperti ini umumnya disebabkan oleh jumlah tab yang anda buka di satu tetingkap Chrome atau kerana perisian hasad atau seumpamanya yang menyebabkan beban kerja sistem komputer anda meningkat.

Sebagai catatan, Google Chrome menggunakan RAM yang cukup ketika berjalan sehingga kehadiran malware dan jumlah tab yang terlalu banyak sebenarnya akan meningkatkan kemungkinan berlakunya kerusakan atau tidak bertindak balas terhadap Google Chrome.

Untuk mengatasinya, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Lakukan Mulakan Semula pada penyemak imbas Google Chrome anda dan kosongkan cache dan kuki penyemak imbas Google Chrome anda dengan menekan Ctrl + Shift + Delete .
 • Lakukan Pemasangan Semula (pasang semula) penyemak imbas Google Chrome anda dan pastikan versi Google Chrome anda adalah versi terbaru . Sekiranya bukan versi terbaru, kemas kini versi .
 • Buat Pemindaian pada peranti anda untuk memusnahkan virus yang mungkin membebani sistem yang anda gunakan antivirus .

 • Anda juga dapat menetapkan semula tetapan Google Chrome dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan ketika Google Chrome membeku atau macet.

LIHAT ARTIKEL

3. Gagal Memuatkan Halaman di Google Chrome

Secara amnya, masalah gagal memuat halaman ini dipertimbangkan kerana masalah dengan sambungan internet ketika kita menggunakan Google Chrome. Pasti, itu ada intinya, tetapi ada juga faktor lain yang menyebabkan halaman ini gagal. Sebut sahaja faktor versi Google Chrome anda yang belum dikemas kini atau versi terkini .

Untuk mengatasinya anda boleh melakukan beberapa perkara :

 • Bersihkan cache dan kuki Google Chrome melalui Ctrl + Alt + Padam dan mulakan semula.

 • Pastikan versi Google Chrome anda adalah versi terkini . Sekiranya bukan versi terbaru, kemas kini versi seperti yang anda lakukan semasa anda mengalami kerosakan Google Chrome.

 • Pergi ke Tetapan> Tetapan Muka , kemudian cari Percepatan Perkakasan dan hapus senarai semak pada pilihan Gunakan Percepatan Perkakasan .

 • Anda juga dapat mengklik kanan pada ikon Google Chrome , kemudian memilih tab Keserasian dan membuang senarai semak di bahagian Jalankan dalam Mod Kesesuaian . Kemudian mulakan semula Google Chrome anda.

4. Tab Baru Selalunya Dibuka Sendiri

Masalah tab baru yang sentiasa terbuka di Google Chrome memang sangat menjengkelkan . Masalah ini sendiri adalah hasil dari banyak iklan yang terdapat di laman web yang anda lawati melalui penyemak imbas Chrome. Ini juga dapat disebabkan oleh virus yang menyusup ke perangkat smartphone Android atau perangkat komputer lain.

Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh menggunakan dua kaedah berikut :

 • Buat Pengimbasan pada sistem anda dengan menggunakan sejumlah antivirus yang ada pada peranti pintar Android dan peranti komputer yang lain.
 • Kosongkan cache dan kuki melalui Ctrl + Alt + Delete pada penyemak imbas Chrome anda.

 • Gunakan pelanjutan Adblocker . Apa pun jenisnya, selagi Adblocker , Jaka cukup yakin bahawa masalah tab baru di Google Chrome anda dapat diselesaikan dengan cepat.

5. Pemain Kilat Selalunya Mogok di Google Chrome

Flash Player adalah pemalam yang membolehkan pengguna menonton video melalui laman web seperti YouTube. Namun, kita sering menemui keadaan ketika kita merasa selesa menonton video melalui penyemak imbas Chrome, tiba-tiba pemberitahuan muncul Adobe Flash Player Telah jatuh .

Ini kerana Google Chrome tidak dapat memuatkan pemalam atau kerana versi lama Pemain Flash itu sendiri. Tenang, tahan emosi anda dan ikuti langkah-langkah di bawah ini supaya anda dapat mengaktifkan semula Pemain Flash anda :

 • Pergi ke Tetapan> Tetapan Lanjutan> Tetapan Kandungan dan di bahagian Flash, pilih Tanya Pertama Sebelum .
 • Sekiranya kaedah di atas gagal, yang harus anda lakukan ialah mengemas kini versi Pemain Flash anda kerana Google Chrome hanya akan memuatkan pemalam dengan versi terbaru. Cara mengemas kini Flash Player melalui penyemak imbas Google Chrome cukup mudah. Yang harus anda lakukan ialah ketik komponen chrome: // di bar alamat dan pilih Check for Update dalam pilihan Pemain Flash.
 • Di samping itu, anda juga boleh mencuba membersihkan cache dan kuki penyemak imbas Chrome anda melalui Ctrl + Alt + Delete .

Itulah beberapa masalah Google Chrome dan cara mengatasinya . Semoga berjaya dan semoga bermanfaat. Cadangan Jaka, adalah idea yang baik sebelum masalah di atas berlaku, pastikan anda sentiasa mengemas kini Google Chrome dan Flash Player .

Selain itu, jika anda kerap menyemak imbas, bersihkan cache dan kuki penyemak imbas Chrome. Sekiranya perlu, bersihkan juga sejarah penyemak imbas Chrome anda untuk mengelakkan masalah seperti yang dijelaskan oleh Jaka di atas. Pastikan juga sistem komputer atau peranti Android anda bebas daripada virus.

Artikel Berkaitan