9 Kotak TV Android Terbaik pada tahun 2020, Boleh Membuat Streaming dan Bermain Permainan!

Ingin menstrim filem di TV tetapi tidak mampu menggunakan TV Pintar? Lebih baik beli Kotak TV Android terbaik berikut, geng! Bermula dari 200 ribu sahaja, anda tahu.

Penstriman filem sebelumnya hanya boleh dilakukan melalui komputer riba atau TV Pintar. Malangnya, kita harus mengeluarkan banyak perbelanjaan untuk membeli kedua-dua peranti ini.

Seiring dengan zaman, anda kini dapat menstrim filem, melayari internet, dan bahkan bermain permainan Android di TV dengan hanya Android TV Box , anda tahu.

Bagi anda yang tidak biasa, Android TV Box adalah peranti yang mempunyai sistem operasi Android yang tersemat di dalamnya. Alat ini dapat menjadikan TV biasa seperti TV Pintar .

Nah, dari puluhan jenama dan jenis Kotak TV Android yang ada, Jaka akan mengesyorkan anda 9 Kotak TV Android Terbaik supaya anda tidak membeli yang salah.

 • Xiaomi Hezi Mi Box Mini
 • Tronsmart Vega S95
 • Satu lagi Kotak TV Android Terbaik. . .
 • 9 Kotak TV Android Terbaik pada tahun 2020

  Sebenarnya Android TV Box adalah 'mini smartphone' dalam bentuk kotak kecil. Oleh itu, apabila disambungkan ke TV, TV anda akan menjadi Android.

  Oleh itu, jika anda sudah membeli TV LCD / LED, anda tidak perlu membeli TV Pintar yang mahal. Cukup beli Kotak TV Android. Bermula 200 ribu, anda sudah boleh membeli peranti ini, anda tahu.

  1. MXQ-Pro 4K

  Kotak TV Android pertama yang akan disyorkan oleh Jaka ialah MXQ-Pro 4K . Di atas kertas, MXQ-Pro 4K mempunyai spesifikasi yang cukup baik. Selain itu, anda boleh memainkan video 4K di Kotak TV Android ini.

  Lebih-lebih lagi, Kotak TV Android yang murah ini dijual dengan harga hanya 200 ribu! Dalam beberapa aplikasi membeli-belah dalam talian, ada juga yang sebahagiannya sudah tersedia.

  Walaupun hanya mempunyai 1GB RAM, tetapi sokongan untuk chipset Quad Core 2 GHz dan GPU Mali-450 Penta Core mampu menampung kekurangan pada peranti yang satu ini.

  PerincianSpesifikasi
  OS Android Android 6.0 Marshmallow
  CPU Amlogic S905X Quad-core cortex-A53 frekuensi 2.0GHz
  Ram 1GB
  ROM 8GB
  GPU GPU Mali-450
  Harga Rp.225.000

  2. Xiaomi Hezi Mi Box Mini

  Kedua, Jaka mengesyorkan Xiaomi Hezi Mi Box Mini , geng. Kami sudah tahu bahawa Xiaomi cukup inovatif dalam membuat barisan alat selain telefon bimbit, salah satunya ialah Android TV Box.

  Ukuran objek ini sangat kecil dan ergonomik. Harganya juga tidak terlalu mahal! Dengan 400 ribu anda sudah boleh memiliki 'Smart Tv'.

  Perkara terbaik mengenai penggunaan Kotak TV Android ialah anda boleh membawanya ke mana sahaja. Sangat menarik, anda tahu, menstrim filem dengan rakan-rakan di rondaan pos TV.

  PerincianSpesifikasi
  OS Android Android 6.0 Marshmallow
  CPU MT8685 Quad-Core Cortex-A7 1.3GHz
  Ram DDRIII 1GB
  ROM 4GB
  GPU Mali-450
  Harga Rp.495.000

  3. Tronsmart Vega S95

  Sekiranya anda memerlukan spesifikasi Android TV Box yang lebih tinggi, misalnya anda ingin bermain permainan MOBA seperti Mobile Legends misalnya, anda boleh mempertimbangkan untuk membeli Tronsmart Vega S95.

  Dengan harga sekitar 1.4 juta, anda boleh mendapatkan Android TV Box dengan RAM 2GB! Cukup murah berbanding jenama lain dengan spesifikasi yang serupa.

  Selain bermain permainan, Tronsmart Vega S95 juga dapat menjadi andalan untuk menikmati pertunjukan dengan kualiti tinggi.

  PerincianSpesifikasi
  OS Android Android 5.1.1 Lollipop
  CPU CPU Amlogic S905, Quad-core 64-bit ARM Cortex-A53
  Ram 2GB
  ROM 8GB
  GPU GPU Penta-core ARM Mali-450
  Harga Rp1.200.000

  Satu lagi Kotak TV Android Terbaik. . .

  4. Himedia M3

  Seterusnya adalah geng Himedia M3 . Bentuk Kotak TV Android ini juga comel dan ringkas kerana saiznya tidak terlalu besar.

  Himedia M3 dilengkapi dengan pemproses Cortex-A7 Quad-Core yang mempunyai akses data yang pantas dan disokong oleh 1GB DDR3 RAM, 8GB ROM.

  Harganya sendiri memang 'cukup mahal' untuk spesifikasi yang tidak terlalu tinggi. Tetapi tidak buruk hanya untuk menonton Netflix di TV.

  PerincianSpesifikasi
  OS Android Android KitKat 4.4.2
  CPU Hisilicon quad-core 1.5GHz
  Ram DDRIII 1GB
  ROM 8GB
  GPU GPU Mali 450
  Harga Rp1,000,000

  5. Minix Neo X6

  Selanjutnya, Jaka akan mengesyorkan Android TV Box berjenama Minix Neo X6, geng. Kerana satu peranti ini menawarkan spesifikasi yang baik walaupun dijual dengan harga murah.

  Mungkin spesifikasi Minix Neo X6 tidak terlalu istimewa, tetapi tidak mengapa membuat pilihan alternatif untuk Android TV Box, jika jenama dan jenis lain habis terjual.

  Sekiranya anda berminat untuk mencari Minix Neo X6 dalam e-commerce, ada yang menjualnya dengan harga di bawah satu juta!

  PerincianSpesifikasi
  OS Android Android 4.4 KitKat
  CPU Pemproses Quad Core Cortex A5
  Ram DDRIII 1GB
  ROM 8GB
  GPU GPU Mali 450
  Harga Rp1,185,000

  6. Xiaomi Hezi Mi Box 3 Pro

  Xiaomi Hezi Mi Box 3 Pro adalah salah satu Kotak TV Android terbaik Xiaomi yang kini anda boleh beli di pasaran. Sudah tentu, spesifikasi lebih baik daripada versi mini.

  Kelebihan Xiaomi Hezi Mi Box 3 Pro berbanding Android TV Box di kelasnya adalah pemproses yang lebih pantas, tidak memerlukan Hab USB, lebih banyak rangkaian WiFi dan yang paling penting Xiaomi Hezi Mi Box 3 Pro dapat di-root seperti telefon Android biasa.

  Lebih hebat lagi, anda dapat menikmati semua ciri dan spesifikasi peranti ini dengan hanya mengeluarkan anggaran di bawah 1 juta.

  PerincianSpesifikasi
  OS Android Android 4.4 Kitkat
  CPU Quad Core Hingga 1.5GHz
  Ram 2GB
  ROM 8GB
  GPU Mali Mali-400MP
  Harga Rp.800.000

  7. MXQ R9 4K RK3229

  Di nombor seterusnya, terdapat MXQ R9 4K RK3229 yang Jaka cadangkan untuk anda yang mencari Kotak TV Android terbaik.

  Kotak TV MXQ R9 dilengkapi dengan pemproses Rockchip 3229 terbaru yang mempunyai spesifikasi yang berkelayakan tetapi lebih murah daripada Amlogic S805 yang kedua-duanya menggunakan Quad Core 1.5 GHz.

  Menurut kajian Jaka, banyak orang mengesyorkan MXQ R9 4K RK3229 sebagai pilihan Kotak TV Android. Mungkin ini kerana harganya murah dan kemampuan untuk memainkan video dengan kualiti 4K.

  PerincianSpesifikasi
  OS Android Android 4.4 Kitkat
  CPU RK3229, Quad Core Hingga 1.5GHz
  Ram DDRIII 1GB
  ROM 8GB
  GPU Mali Mali-400MP
  Harga Rp.396.000

  8. Nvidia Shield TV Pro

  Anda tidak boleh menggunakan Kotak TV Android untuk menonton filem. Anda juga boleh, bermain permainan Android berat di TV dengan peranti hebat.

  Nvidia Shield TV Pro adalah permainan Kotak TV Android yang anda perlukan untuk lirik sekiranya anda mempunyai anggaran yang berlebihan. Sebenarnya, peranti yang satu ini dapat mengangkat Fortnite Mobile , anda tahu.

  Peranti ini telah dilengkapi dengan Dolby Vision HDR dan Dolby Atmos yang menjadikan menonton filem di rumah terasa seperti menonton filem.

  Dari segi spesifikasi, peranti ini disokong oleh pemproses Nvidia Tegra X1 +, RAM 3GB, dan ROM 16GB. Bukan itu sahaja, anda juga akan mendapat pengawal Nvidia khas untuk pembelian produk ini.

  PerincianSpesifikasi
  OS Android Android 9.0 Pie
  CPU NVIDIA Tegra X1 +
  Ram DDRIII 3GB
  ROM 16GB
  GPU NVIDIA 256-teras
  Harga Rp.3.950.000

  9. H96 MAX RK3318

  Cadangan terakhir Jaka ialah Android TV Box H96 MAX RK3318 . Peranti yang satu ini sudah menyokong resolusi 4K, anda tahu.

  Dikuasakan oleh pemproses H96 MAX RK3318 dan RAM 4GB, H96 Max boleh menjadi pilihan jika anda ingin bermain permainan Android di Kotak TV anda.

  Di samping itu, sokongan sistem Android 9.0 atau Pie akan menjamin Android TV Box ini dapat menyokong pelbagai aplikasi yang anda muat turun di Google Play Store.

  PerincianSpesifikasi
  OS Android Android 9.0 Pie
  CPU RK3318 Quad-Core 64bit Cortex-A53
  Ram 4GB DDRIII
  ROM 64GB
  GPU Penta-Core Mali-450 Hingga 750Mhz +
  Harga IDR 605,000

  Itulah cadangan 9 kotak TV Android terbaik yang boleh anda beli sekarang di pelbagai kedai dalam talian dan luar talian mulai dari Rp 200 ribu.

  Pasti jauh lebih menjimatkan daripada anda harus menghabiskan berjuta-juta Rupiah untuk membeli TV Pintar. Jadi, adakah anda sudah membuat pilihan?

  Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com

  Baca juga artikel mengenai Gadget atau artikel menarik lain dari Naufal .

  Artikel Berkaitan