Cara Mengukur Tinggi dengan Telefon Pintar (Tepat)

Bagaimana anda mengukur ketinggian anda sendiri? Di sini Jaka memberitahu anda cara mengukur ketinggian dengan mudah dengan Telefon Pintar. Dijamin tepat!

Kecanggihan telefon pintar masa kini tidak diragukan lagi. Dengan telefon pintar, Anda tidak hanya dapat mengirim teks dan telepon, tetapi juga bermain game, mendengarkan muzik, untuk menangkap gambar melalui foto dan video. Keperluan kerja pun boleh.

Lebih canggih, iPhone 6s yang dilengkapi dengan teknologi Force Touch boleh digunakan sebagai skala digital.

Tetapi adakah anda tahu bagaimana mengukur ketinggian menggunakan telefon pintar Android? Ingin tahu? Mari lihat artikel dengan lebih mendalam.

Cara Mengukur Tinggi dengan Telefon Pintar

Sebenarnya, banyak sensor canggih disediakan di telefon pintar. Tidak hanya terhad kepada sensor Cahaya Ambient untuk fungsi Kecerahan Auto; atau Sensor magnetik, Giriskop dan Accelerometer untuk alat dengar VR.

Malah telefon pintar juga boleh menjadi penguasa!

Nah, salah satu sensor yang akan digunakan untuk mengukur ketinggian pada telefon pintar adalah Sensor Pengukuran. Aplikasi yang akan digunakan untuk mengukur ketinggian adalah langkah-langkah Smart Measure berikut:.

Langkah 1 - Pasang aplikasi Smart Measure

  • Pasang aplikasi Smart Measure pada telefon pintar anda.

Langkah 2 - Ukur jarak orang dari Telefon Pintar

  • Selepas dipasang, anda boleh menggunakannya secara langsung. Pertama sekali, yang perlu anda lakukan adalah mengukur jarak dari telefon pintar ke orang yang ketinggiannya dikira. Kemudian klik Dapatkan Jarak .

Tips: Bidik ke bumi (permukaan tanah) ya! Misal mau menghitung tinggi teman badan teman kamu, maka kamu harus hitung jarak awalnya ke sepatu.

Langkah 3 - Selesaikan

  • Setelah selesai, anda boleh mula mengira ketinggian menggunakan telefon pintar.

Ciri-ciri lain

  • Tidak hanya mengukur ketinggian pada smartphone, aplikasi Smart Measure juga dapat digunakan untuk menghitung lebar dan luas.

Hebat, bukan? Sangat senang menggunakannya lagi. Kini anda tidak memerlukan meter manual untuk mengira ketinggian anda. Kira tinggi anda menggunakan telefon pintar.

Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan