Inilah Perbezaan Antara Windows 32bit dan 64bit yang Pasti Tidak Anda Ketahui

Setakat ini terdapat dua asas sistem yang berbeza, 32 bit dan 64 bit. Kadang kala pengguna tidak memperhatikan pangkalan Windows yang digunakan, sama ada 32-bit atau 64-bit. Tetapi untuk penggunaan, ada perbezaan antara keduanya dan perbezaan te

Windows adalah sistem operasi yang paling popular di Indonesia. Pengguna tidak dikira lagi kerana majoriti komputer riba atau komputer menggunakan sistem operasi ini. Terdapat banyak jenis dan jenis Windows yang digunakan di Indonesia dan selain itu terdapat juga asas sistem yang berbeza di antara Windows ini.

Setakat ini terdapat dua asas sistem yang berbeza, 32 bit dan 64 bit . Kadang kala pengguna tidak memperhatikan pangkalan Windows yang digunakan, sama ada 32-bit atau 64-bit. Manakala untuk penggunaan, ada perbedaan antara keduanya dan perbezaan ini akan memberi kesan pada prestasi. Sebenarnya apa perbezaan dan kelebihan dan kekurangan Windows 32 bit dan 64 bit? Berikut adalah ulasan.

BACA JUGA
 • Cara Mudah untuk Menyahpasang Perisian Windows tanpa Masa Sama sekali
 • 3 Sebab Penting Mengapa Anda Perlu Memuat turun Windows 10
 • Cara Mengelakkan Kehilangan Perisian Penting dalam Kemas kini Windows 10 Terkini

Perbezaan Windows 32-bit dan 64-bit

1. Jumlah RAM yang boleh digunakan

Perbezaan asas yang paling asas yang diketahui oleh pengguna adalah jumlah maksimum RAM yang boleh digunakan. Setiap pangkalan sistem mempunyai sekatan yang berbeza. Untuk 32-bit berasaskan Windows mempunyai had RAM yang lebih kecil daripada 64 bit. Windows 32 bit mempunyai had penggunaan RAM maksimum hanya kurang dari 4GB (sekitar 3.2 GB) dan akan berfungsi dengan lebih optimum ketika menggunakan RAM 1 atau 2 GB. Manakala Windows 64-bit boleh membaca hingga lebih dari 4GB RAM . Sekiranya 32 bit Windows dipasangkan dengan RAM 4GB, hanya 3GB yang akan dibaca. Ini disebabkan oleh perbezaan seni bina pemproses antara 32 bit dan 64 bit.

2. Prestasi 32 bit dan 64 bit

Perbezaan sistem asas Windows 32 dan 64 bit sebenarnya ditentukan oleh kemampuan pemproses. Sudah tentu jika dibandingkan, teknologi pemproses 64-bit lebih baru daripada 32-bit. Windows 32-bit dengan pemproses 32-bit juga, mempunyai kemampuan di bawah 64-bit. Jadi gabungan Windows dan pemproses hanya sesuai untuk melakukan kerja ringan dan membuka aplikasi yang tidak terlalu berat. Walaupun pemproses Windows dan 64-bit sesuai untuk melakukan kerja yang lebih berat seperti reka bentuk, penyuntingan video, dll.

3. Keupayaan Memproses Data

Perbezaan seni bina pada Windows dan pemproses 32 dan 64 bit tentunya akan sangat mempengaruhi prestasi komputer itu sendiri. Gambar 32 dan 64 sebenarnya mewakili jumlah data yang dapat diproses dalam satu kitaran. 32 bit bermaksud bahawa ketika melakukan satu proses, data yang dimuat adalah 32 bit. Jadi dalam satu masa pemprosesan data, pemproses Windows dan 64-bit lebih pantas dan maksimum.

4. Keserasian perisian

Perbezaan yang ketara juga adalah keserasian perisian yang boleh digunakan. Windows 32-bit tidak akan dapat menjalankan perisian 64-bit. Manakala Windows 64 bit lebih fleksibel kerana dapat menjalankan perisian 32 atau 64 bit.

Kelebihan dan Kekurangan Windows 32 dan 64 bit

Kelebihan Windows 32 bit:

 • Boleh menjalankan perisian dan aplikasi warisan secara 16-bit.
 • Lebih serasi dengan pemacu lama. Sesuai untuk komputer riba atau komputer lama.
 • Boleh berfungsi dengan optimum walaupun hanya dengan RAM 2GB

Kelemahan Windows 32 bit:

 • Hanya beberapa perisian baru yang serasi
 • Tidak boleh menggunakan RAM lebih daripada 4GB
 • Tidak boleh digunakan untuk perisian berat seperti After Effects

Kelebihan Windows 64 bit:

 • Lebih pantas dan cekap
 • Mampu menjadikan prestasi pemproses lebih optimum
 • Boleh menjalankan perisian 32 bit
 • Sesuai untuk menjalankan perisian terkini yang mengutamakan grafik

Kelemahan Windows 64 bit:

 • Tidak sesuai untuk PC lama

Artikel Berkaitan