7 Cara Mudah Membaiki Papan Kekunci Laptop agar Biasa Lagi

Papan kekunci tidak berfungsi atau sering membuat kesalahan pengguna komputer riba. Oleh itu, Jaka akan memberitahu anda cara memperbaiki geng papan kekunci komputer riba!

Satu momok mengerikan bagi pengguna komputer riba adalah jika terdapat bahagian papan kekunci yang tidak berfungsi. Sudah tentu, masalah ini akan mengganggu kerja anda dan agak mengecewakan.

Melaporkan dari beberapa sumber, jika terdapat beberapa kekunci papan kekunci pada komputer riba yang tidak berfungsi, itu mungkin disebabkan oleh masalah perisian atau perkakasan.

Apa yang perlu anda lakukan seterusnya? Di sini Jaka akan memberitahu anda cara-cara geng yang berkesan!

 • Bersihkan Papan Kekunci dari Debu
 • Hidupkan semula komputer riba
 • Lebih banyak petua. . .
 • Cara membetulkan papan kekunci komputer riba yang tidak berfungsi, kurang responsif atau rosak

  Walau bagaimanapun papan kekunci adalah salah satu perkakasan yang mempunyai peranan yang sangat penting. Namun, kerana sering digunakan, papan kekunci adalah salah satu bahagian komputer riba yang paling mudah rosak.

  Dalam tutorial ini, kami membincangkan penyelesaian untuk memperbaiki papan kekunci yang tidak berfungsi, tidak responsif atau rosak.

  Terdapat banyak sebab papan kekunci anda tidak berfungsi, mari kita bincangkan yang paling mudah.

  1. Pastikan Kerosakan Papan Kekunci

  Terdapat dua perkara yang boleh menyebabkan kerosakan pada papan kekunci, sama ada kerana perkakasan atau perisian.

  Menentukan bahagian mana yang rosak sangat penting kerana ini menentukan jenis pengendalian yang perlu dilakukan dengan papan kekunci.

  Bagaimana untuk memeriksanya? Cuba akses BIOS komputer riba anda . Sekiranya anda dapat memasukkan dan menggunakan papan kekunci anda, kemungkinan besar terdapat kerosakan pada perisian.

  2. Bersihkan Papan Kekunci dari Debu

  Sekiranya terdapat beberapa kekunci pada papan kekunci komputer riba anda yang tidak berfungsi, sementara kekunci yang lain baik-baik saja, ada kemungkinan papan kekunci anda disekat oleh pengumpulan habuk .

  Untuk menghilangkan habuk dengan berkesan, perkara paling asas yang boleh anda lakukan adalah dengan memiringkan komputer riba pada sudut 75 darjah dan goncangkan komputer riba untuk menghilangkan habuk.

  Pastikan komputer riba anda dinyahaktifkan, anda boleh memiringkannya ke sudut 90 darjah jika diperlukan.

  Selepas itu, bersihkan bahagian bawah dan atas papan kekunci lagi dengan pita pelekat. Kemudian periksa semua butang, sama ada berfungsi atau tidak.

  3. Mulakan semula Komputer riba

  Sekiranya tiba-tiba keseluruhan papan kekunci tidak bertindak balas, mungkin masalahnya ada pada perisian / pemacu. Cuba mulakan semula komputer riba anda , mungkin ini cukup untuk memperbaikinya.

  Kadang-kadang perisian komputer riba mempunyai kesalahan yang menyebabkan perkakasan yang disambungkan ke komputer riba tidak berfungsi sebagaimana mestinya.

  Sekiranya anda tidak dapat memulakan semula dari menu mula, tahan butang kuasa selama 5 saat (maksimum 15 saat) dan komputer riba akan dimulakan semula.

  Jika ternyata cara di atas papan kekunci anda dapat digunakan lagi, anda boleh menggunakan papan kekunci dengan cara di bawah. Ia dijamin tahan lama hingga beberapa tahun ke depan.

  LIHAT ARTIKEL

  Lebih banyak petua. . .

  4. Pulihkan Windows

  Sekiranya papan kekunci anda berhenti berfungsi setelah memasang setiap aplikasi baru atau mengubah tetapan, cuba pulihkan Windows anda . Kemungkinan besar ini akan menyelesaikan masalah. Untuk memulihkan sistem, berikut caranya:

  • Klik menu Mula dan dari sana, klik Panel Kawalan .
  Sumber foto: Langkah pertama untuk memperbaiki papan kekunci komputer riba tidak berfungsi dengan pemulihan Windows
  • Sekarang, sorot pilihan menu Sistem dan Keselamatan, kemudian pilih Sandarkan komputer anda .
  Sumber foto: Langkah kedua dalam menangani papan kekunci yang tidak berfungsi dengan pemulihan Windows.
  • Di halaman seterusnya, klik Pulihkan tetapan sistem atau komputer anda .
  Sumber foto: Langkah ketiga untuk memperbaiki papan kekunci tidak berfungsi dengan pemulihan Windows.
  • Kemudian klik Buka Pemulihan Sistem .

  Dari sini, ikuti Wizard ringkas untuk memulihkan Windows anda. Komputer riba akan dihidupkan semula.

  Sekiranya masalah sistem, papan kekunci harus disembuhkan dan dapat digunakan.

  5. Betulkan Pemacu Papan Kekunci

  Masalah papan kekunci yang tidak berfungsi, juga boleh berlaku kerana pemacu papan kekunci anda tidak terkini atau terdapat aplikasi yang merosakkan yang menyebabkan papan kekunci kurang responsif.

  Anda boleh memeriksa dan mengesahkan sama ada pemacu papan kekunci anda berfungsi dengan betul atau tidak dari Pengurus Peranti . Ini caranya:

  • Klik menu Mula dan pilih Panel Kawalan .
  Sumber foto: Langkah pertama untuk memperbaiki pemacu papan kekunci yang tidak berfungsi.
  • Di Panel Kawalan, klik Sistem dan Keselamatan dan pilih Pengurus peranti .
  Sumber foto: Langkah kedua dalam memperbaiki pemacu papan kekunci komputer riba yang tidak berfungsi.
  • Di Pengurus Peranti, anda akan mencari pemacu untuk semua perkakasan yang ada di dalam komputer riba.
  Sumber foto: Langkah terakhir untuk memperbaiki kesilapan papan kekunci komputer riba adalah dengan membaiki pemacu.
  • Pilih papan kekunci dan anda akan mendapat pilihan menu pemacu di bawah.

  Sekiranya anda mempunyai segitiga kuning di atasnya dengan tanda seru di dalamnya, itu bermakna ada masalah.

  Anda harus mengemas kini pemacu papan kekunci anda dengan memuat turunnya di laman web rasmi pengeluar komputer riba anda. Kemudian cari pemacu terkini yang sesuai untuk peranti anda, muat turun dan pasang.

  6. Bawa ke Pusat Khidmat Rasmi

  Sekiranya semua kaedah di atas tidak berfungsi, kemungkinan besar disebabkan oleh masalah perkakasan. Anda harus menghubungi pusat servis yang sah sekiranya komputer riba anda masih dalam jaminan.

  Sekiranya tidak ada jaminan, anda boleh meminta bantuan juruteknik komputer yang anda percayai. Biasanya masalahnya adalah dengan wayar kecil, seperti kabel reben yang patah dan boleh diperbaiki dengan mudah.

  Sekiranya ternyata masalahnya lebih besar dan kos pembaikannya mahal. Jadi, anda mesti berfikir dengan teliti untuk membaiki atau membeli peranti baru.

  Bonus: Cara alternatif

  Sumber foto: Bonus alternatif untuk memperbaiki papan kekunci komputer riba yang tidak berfungsi.

  Sekiranya papan kekunci komputer riba anda rosak, sementara kaedah di atas tidak berfungsi dan belum sampai ke pusat servis kerana belum ada masa atau wang, penyelesaiannya ialah anda boleh menggunakan papan kekunci USB luaran untuk menaip.

  Terdapat banyak papan kekunci luaran dengan reka bentuk yang menarik, walaupun agak menyusahkan. Selain itu, jika dalam keadaan darurat, anda juga boleh menggunakan papan kekunci maya.

  Klik pada menu Mula > Semua Program > Aksesori > Kemudahan Akses > Papan Kekunci Pada Skrin .

  Itulah cara membetulkan papan kekunci yang tidak berfungsi, tidak responsif, atau rosak yang boleh anda praktikkan sendiri dengan mudah.

  Kesalahan sering berlaku pada peranti elektronik. Itulah sebabnya penting bagi anda untuk mengetahui cara membaiki papan kekunci komputer riba dengan betul.

  Harap anda dapat mengatasi masalah anda atau ada petua tambahan? Sematkannya di ruangan komen.

  Artikel Berkaitan