Cara Pantas dan Mudah untuk Menamakan Semula dan Memuatkan Banyak Fail secara automatik di Komputer

Adakah anda mahu menamakan semula ratusan fail atau folder? Adakah anda bosan kerana perlu menamakan semula satu persatu? Jaka mempunyai cara yang cepat dan mudah untuk menamakan semula banyak fail secara automatik di komputer.

Anda tidak pernah mempunyai banyak fail atau folder, dan kemudian anda mahu menjadikan nama itu berurutan. Tetapi adakah anda bosan kerana perlu menamakan semula satu persatu? Lebih-lebih lagi, terdapat puluhan, bahkan ratusan. Nah, ada perisian untuk menukar nama fail dan folder anda secara automatik. Oleh itu, anda mempunyai cara yang cepat dan mudah untuk menamakan semula banyak fail secara automatik di komputer.

BACA JUGA
 • Cara Mencari Fail Tersembunyi di PC atau Laptop Dengan Cepat
 • [KEMASKINI 2015] Cara Memulihkan Fail yang Dihapus secara Kekal pada Komputer
 • Cara menyembunyikan fail rahsia anda ke dalam fail MP3

Perisian yang dipanggil Bulk Rename Utility mempunyai banyak ciri yang terdapat di dalamnya. Anda boleh menukar nama fail dan folder secara automatik dalam urutan tertentu, dari yang sederhana hingga yang kompleks. Tetapi kali ini Jaka akan menjelaskan satu penggunaan mudah yang mungkin diperlukan oleh banyak orang. Yaitu membuat folder tarikh dalam satu bulan. Biasanya berguna bagi anda yang sudah bekerja, menyimpan data kerja harian dengan begitu kemas dan sistematik. Contohnya Jaka, yang membuat artikel setiap hari. Oleh itu, jika suatu hari anda memerlukan data dari tarikh tertentu, tidak sukar untuk mencarinya. Mari mencubanya.

 • Langkah pertama, pertama kali anda membuat banyak folder yang mewakili setiap tarikh dalam sebulan. Cukup klik butang "Folder Baru" berkali-kali.
 • Sekarang, muat turun perisian Utiliti Ganti Nama Pukal . Terus memasang. Cara memasangnya seperti biasa. Awak boleh lakukannya. Muat turun di sini:
DOWNLOAD Utiliti Pukal Nama Penuh Produktiviti
 • Sekiranya dipasang, anda boleh membuka program.
 • Cari folder yang mengandungi banyak fail atau folder baru yang anda buat sebelumnya. Kemudian sekat semua fail atau folder yang anda mahu namakan semula.
 • Setelah disekat, pergi ke bahagian "Buang (5)" . Di lajur "Pertama" , klik anak panah ke atas kecil di sebelah kanan nombor untuk membuang semua watak dalam nama fail atau folder lama. Contohnya kali ini hingga 15 aksara.
 • Setelah itu, di bahagian "Tambah (7)" , masukkan nama bulan yang anda mahukan di lajur "Akhiran" . Contohnya kali ini Jaka ingin membuat folder untuk bulan Julai. Jadi taip Jaka "(ruang) pada bulan Julai" . Ruang di sini bermaksud memisahkan nombor tarikh dan bulan.
 • Kemudian masukkan bahagian "Penomboran (10)" . Di lajur "Mode" , pilih "Awalan" . Kemudian di ruangan "Mula" , taipkan nombor "1" . Anda juga boleh menggunakan anak panah kecil di sebelah lajur.
 • Jika itu yang perlu anda lakukan ialah klik butang "Ganti nama" di kanan bawah untuk menukar keseluruhan nama fail atau folder.
 • Sekiranya kotak dialog muncul, klik "OK" .
 • Selesai. Cuba periksa folder baru yang anda buat sebelumnya. Sekarang namanya telah berubah dari "Folder baru" menjadi tarikh berurutan.

Mudah dan pantas, bukan? Perisian Utiliti Penekanan Pukal ini mempunyai banyak ciri untuk menukar nama fail dan folder secara automatik dan berturutan. Anda boleh mencuba sendiri ciri lain. Sekiranya anda mendapat penggunaan dan faedah yang lebih menarik dari perisian ini, beritahu saya melalui komen, Jaka!

Artikel Berkaitan