Cara Mudah untuk Memuat Naik Video ke Youtube di PC dan Laptop, Hanya 10 Saat!

Masih keliru bagaimana memuat naik video ke Youtube dengan betul? Lihat artikel berikut untuk mengetahui cara memuat naik video di YouTube melalui komputer riba dan telefon bimbit

YouTube kini bukan sekadar platform perkongsian video. Pendapatan tinggi di YouTube menarik banyak orang untuk menjadi YouTuber, aka pembuat kandungan .

Ramai orang mendapat populariti segera dari platform penyedia video terbesar di dunia. Dari populariti ini, juga datang banyak kekayaan, geng.

Sekiranya anda ingin menjadi pencipta kandungan yang kaya dan terkenal seperti PewDiePie , di sini, Jaka akan memberitahu anda cara memuat naik video di YouTube dengan mudah. Lihatlah!

 • Cara memuat naik video di YouTube melalui telefon bimbit
 • Cara Muat Naik Video Youtube Dengan Mudah

  Sebelum memulakan penampilan sebagai pencipta kandungan di YouTube, ada beberapa kemahiran yang mesti anda kuasai terlebih dahulu. Yang penting ialah mengedit video , geng.

  Mengedit video dengan perisian penyuntingan video yang terbaik akan menjadikan hasil video anda lebih menarik dan tentunya membawa banyak tontonan dan pelanggan. Iklan juga akan tiba dan membuat anda mendapat keuntungan dari segi iklan.

  Terdapat 2 kaedah yang boleh anda lakukan untuk memuat naik video, iaitu melalui PC / komputer riba atau menggunakan telefon bimbit. Jangan sampai anda keliru, Jaka akan menerangkan kedua-duanya secara terperinci.

  Cara Memuat Naik Video di YouTube melalui PC / Laptop

  Pertama sekali, Jaka akan menerangkan kepada anda bagaimana memuat naik video ke YouTube melalui PC atau komputer riba . Kaedah ini agak praktikal kerana setelah menyunting anda dapat memuat naik video anda dengan segera.

  Langkah 1 - Buat Akaun Youtube

  • Sebelum anda boleh menjadi pembuat kandungan dan memuat naik video di YouTube, sudah tentu anda mesti mempunyai saluran YouTube terlebih dahulu, geng. Namun, anda juga boleh mendaftar di YouTube menggunakan akaun Google anda.

  Langkah 2 - Memuat naik Video ke YouTube

  • Langkah seterusnya setelah membuat akaun adalah memuat naik video anda dengan mengklik ikon Upload di sebelah kanan dan pilih Upload Video .

  Langkah 3 - Letakkan Video di Halaman Muat Naik

  • Selepas itu anda akan berada di halaman muat naik video. Anda boleh mengklik Fail Terpilih untuk Memuat naik atau menyeret fail dari komputer. Maka secara automatik anda akan diarahkan ke skrin tetapan video seperti gambar di bawah.

  Langkah 4 - Isi Tajuk, Huraian, dan Teg Video

  • Di halaman ini, video anda akan dimuat naik secara automatik ke Youtube tetapi belum berada di peringkat posting. Anda mesti mengisi tajuk video anda, berserta keterangan, dan teg jika anda mahu. Penting untuk diingat bahawa keterangan dan teg penting untuk penjelasan video anda.

  • Di samping itu, anda juga dapat mengubah penampilan gambar kecil video dengan mengklik gambar kecil video di bahagian bawah skrin.

  • Kemudian anda boleh mengisi terjemahan di sebelah Maklumat Asas . Terjemahan akan membantu jika anda mempunyai khalayak sasaran di luar bahasa yang anda gunakan.
  • Sekiranya anda menatal ke lajur kanan Terjemahan, anda akan menemui Tetapan Lanjutan yang boleh anda gunakan untuk menyesuaikan tetapan video anda.

  • Anda boleh menetapkan kebenaran untuk komen orang lain pada video anda di ruangan Komen , lisensi biasanya diisi dengan Lesen Youtube Piawai, menetapkan had umur, kategori video, Sumbangan Komuniti untuk melesenkan terjemahan tajuk kepada sari kata, sehingga pemberitahuan bahawa video anda adalah produk iklan atau tajaan.

  Langkah 5 - Terbitkan Video

  • Setelah semua tetapan selesai dan anda pasti memuat naik video, yang harus anda lakukan ialah klik Terbitkan di kanan atas skrin anda. Ingat, video mesti menyelesaikan proses muat naik, maka anda boleh menerbitkannya.
  • Setelah berjaya menerbitkan, anda akan diberi keterangan url video yang boleh anda kongsi dengan rakan anda di media sosial.

  Cara memuat naik video di YouTube melalui telefon bimbit

  Cara memuat naik video di YouTube melalui telefon bimbit lebih praktikal daripada sebelumnya. Sekiranya anda menyimpan video yang ingin anda muat naik, tidak perlu bersusah payah memindahkan fail ke komputer riba, geng.

  Langkah 1 - Muat turun dan Pasang Aplikasi YouTube

  • Kerana anda menggunakan telefon bimbit, Jaka mengesyorkan agar anda memuat turun dan memasang aplikasi YouTube di telefon bimbit anda. Anda boleh memuat turunnya di Google Play Store atau secara langsung memuat turunnya melalui pautan di bawah.
  Aplikasi Video & Audio Google Inc. MUAT TURUN
  • Pasang dan jangan lupa log masuk menggunakan akaun Google anda .

  Langkah 2 - Buka Perpustakaan

  • Setelah memasuki halaman utama aplikasi YouTube, klik pada menu Perpustakaan yang terletak di sudut kanan bawah, kemudian klik Video Anda . Anda akan memasukkan halaman baru.

  • Klik pada butang biru yang tertera Muat Naik Video .

  Langkah 3 - Pilih Video yang Ingin Muat Naik

  • Klik Izinkan Akses supaya YouTube dapat mengakses kamera, mikrofon dan fail di telefon bimbit anda.

  • Pilih video yang anda mahukan. Anda juga boleh merakam video yang anda mahu muat naik secara langsung dengan memilih pilihan Rakam .

  Langkah 4 - Memuat naik Video ke YouTube

  -Setelah anda berjaya memilih video yang anda inginkan, isikan Judul, Penerangan, Privasi, dan tetapkan Lokasi. Ini adalah pilihan tetapi sangat penting agar video anda menarik untuk ditonton oleh orang lain.

  • Klik muat naik setelah anda selesai memberikan tajuk dan keterangan. Tunggu sebentar sehingga proses muat naik selesai.

  Langkah 5 - Kongsi Video

  • Apabila video selesai dimuat naik, anda boleh mempromosikan video anda dengan berkongsi pautan video.

  • Pada halaman Video , klik butang menu yang mempunyai simbol titik menegak 3, kemudian pilih Bagikan .

  • Terdapat beberapa pilihan melalui platform mana yang ingin anda promosikan video anda. Pilih apa sahaja yang anda mahukan, geng!

  Itulah cara memuat naik video YouTube melalui komputer riba atau PC, geng. Bagi anda yang ingin menjadi pembuat kandungan di YouTube, anda boleh memulakan langkah anda dari sini. Nasib baik, geng!

  Jumpa anda dalam artikel menarik seterusnya Jaka! Jangan lupa tinggalkan komen di ruangan yang disediakan, ya.

  Baca juga artikel mengenai Youtube atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan