Cara Membaca Mesej BBM Tanpa Memberi Bacaan Kepada Pengirim

Sebagai pengguna BBM, pasti anda tahu tujuan D dan R dalam mesej tersebut? Baiklah, kali ini Jaka ingin memberitahu anda cara membaca mesej BBM tanpa memberi tanda "baca".

Sekiranya anda pengguna BlackBerry Messenger , pasti anda tahu maksud tanda semak, D , dan R dalam mesej tersebut? Ya, BBM menyediakan ciri ini untuk memudahkan penggunanya. "D" mewakili "Dihantar" atau dikirim, "R" mewakili "Baca" yang menunjukkan bahawa pesan telah dibaca oleh penerima. Baiklah, kali ini Jaka ingin memberitahu anda cara membaca mesej BBM tanpa memberi "baca" kepada pengirimnya.

BACA JUGA
  • Cara Menghilangkan Status Rakan yang Mengganggu di BBM
  • Cara Menambah Nada Dering BBM di Android tanpa Root
  • Cara termudah untuk mengatasi kata laluan BBM yang terlupa di Android

Pasti ada masanya anda mahu membaca mesej BBM dari seseorang, tetapi tidak mahu mereka tahu bahawa anda telah membacanya. Biasanya, anda hanya ingin mengetahui maklumat apa yang ada, tetapi tidak mahu mengulas lebih lanjut. Jaka mempunyai muslihat yang mudah. Tidak ada kerumitan, tanpa biaya, tidak ada pengaturan bahan bakar, dan tidak ada aplikasi . Inilah langkah-langkahnya.

Baca Mesej BBM Tanpa Memberi Tanda "Baca"

  • Apabila mesej dari rakan anda muncul, buka aplikasi BBM anda. Kemudian buka tab sembang.
  • Inilah rahsia. Matikan sambungan internet anda terlebih dahulu. Supaya pemberitahuan tidak muncul kepada rakan anda bahawa anda telah membaca mesej BBM. Biarkan mudah, masuk ke Mod Pesawat alias Mod Pesawat .
  • Kini anda dapat membaca mesej yang datang dari rakan anda. Setelah selesai membacanya, tutup halaman sembang sekali lagi.
  • Matikan internet anda sekali lagi.

  • Di halaman sembang BBM rakan anda, statusnya pasti kekal "D" .

Ternyata senang membaca mesej BBM tanpa memberi "baca" kepada pengirim? Pada hakikatnya, status mesej BBM rakan anda tidak akan berubah menjadi "R" selagi anda tidak membuka halaman sembang dalam keadaan yang tersambung ke internet. Anda boleh menggunakan kaedah ini jika anda kesal atau malas bercakap dengan rakan anda, tetapi takut kehilangan maklumat penting yang mungkin disampaikan. Sekiranya anda mempunyai kaedah yang lebih praktikal, sila tulis di ruangan komen di bawah!

Artikel Berkaitan