Cara Membuat Sandaran dan Memulihkan Sembang WhatsApp melalui Google Drive

Anda tidak mahu kehilangan sembang WhatsApp yang penting? Jangan risau, gunakan kaedah sandaran sembang WhatsApp dan pulihkannya lagi di bawah.

Siapa yang tidak menggunakan WhatsApp pada masa ini ? Aplikasi pesanan segera ini telah menjadi sesuatu yang wajib dalam urusan komunikasi harian yang anda tahu.

Pernah terasa semasa anda menukar telefon pintar, sembang WhatsApp dan fail anda dihapuskan secara automatik? Tidakkah anda mahu kehilangan sembang penting anda?

Sekarang untuk mengelakkan perkara seperti itu, ada baiknya anda menyandarkan sembang anda setiap bulan.

Seterusnya Jaka akan mengulas cara membuat sandaran dan memulihkan WhatsApp menggunakan Google Drive.

 • Cara Memulihkan Sembang WhatsApp dari Google Drive
 • Kumpulan cara untuk membuat sandaran dan memulihkan WhatsApp melalui Google Drive

  Sumber gambar: mashable.com

  Berbekalkan akaun Google Drive yang sudah didaftarkan pada telefon pintar Android anda, berikut adalah cara membuat sandaran sembang WhatsApp dengan mudah. Termasuk cara memulihkan sembang WhatsApp juga.

  Cara Membuat Sandaran WhatsApp ke Google Drive

  Langkah - 1: Di aplikasi WhatsApp, ketuk pertama pada ikon tiga titik di sudut kanan atas. Kemudian pergi ke menu Tetapan untuk pergi ke halaman tetapan aplikasi WhatsApp.

  Langkah - 2: Anda hanya memilih menu Sembang untuk memulakan sembang WhatsApp sandaran. Dan pilih sandaran Chat untuk pergi ke menu seterusnya.

  Langkah - 3: Di sini anda akan mendapat maklumat mengenai proses sandaran sebelumnya yang dilihat dalam menu Sandaran Terakhir . Sebelum ini anda pertama kali memilih, akaun Google Drive mana yang akan berada dalam sembang sandaran, ketuk pada menu Akaun .

  Langkah - 4: Selain itu anda juga dapat memilih durasi cadangan secara automatik pada menu Sandaran ke Google Drive , di mana terdapat pilihan seperti Harian, Mingguan, hingga Bulanan. Anda juga boleh memilih jenis rangkaian yang digunakan dalam Back up over .

  Langkah - 5: Akhirnya, jika semua tetapan telah selesai, yang harus anda lakukan ialah tekan butang Back Up untuk memulakan prosesnya. Tempoh proses bergantung pada berapa banyak data yang disandarkan dari lelaki WhatsApp anda.

  Cara Memulihkan Sembang WhatsApp dari Google Drive

  Sumber gambar: bgr.in

  Sekarang setelah anda menyelesaikan langkah-langkah di atas, anda tidak perlu risau lagi bahawa sembang WhatsApp anda akan hilang ketika anda menukar telefon pintar.

  Tidak seperti aplikasi sembang popular lain, seperti LINE, WhatsApp memerlukan anda memasang semula aplikasi untuk memulihkan sembang .

  Cara pertama kali anda memasang dan mengaktifkan menggunakan nombor telefon, anda hanya perlu memilih butang Pulihkan untuk memulihkan sembang WhatsApp.

  Oh ya, pastikan juga e-mel yang didaftarkan pada telefon pintar Android adalah sama dan sama!

  Betul senang kan? Jadi tidak perlu mengeluh lagi sembang WhatsApp yang anda hilang semasa menukar telefon pintar lelaki.

  Sekarang itulah cara membuat sandaran WhatsApp dan memulihkan alias chat WhatsApp chat WhatsApp dengan mudah dan senang dilakukan.

  WhatsApp memang memberi banyak kemudahan, ada petua dan trik lain mengenai aplikasi ini? Mari berkongsi dengan Jaka di ruangan komen.

  Semoga berjaya dan semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan