Cara Menyimpan Data Sekiranya Skrin Telefon Pintar Rosak atau Mati

Skrin telefon pintar yang rosak atau retak adalah jenis kerosakan terburuk pada telefon pintar apabila jatuh secara tidak sengaja dari telapak tangan anda. Dalam artikel ini Jaka akan memberikan dua cara untuk menyimpan data walaupun skrin telefon pintar sudah p

Skrin telefon pintar yang rosak atau retak adalah jenis kerosakan terburuk pada telefon pintar apabila jatuh secara tidak sengaja dari telapak tangan anda. Impaknya sangat hebat, bahkan sentuhan di permukaan layar sama sekali tidak memberi respons. Sekiranya anda mengalaminya dan kemudian diselubungi rasa panik yang berlebihan kerana anda menganggap semua data penting akan terhapus secara automatik, maka ambil mudah. Anda boleh menarik nafas lega.

Dalam artikel ini Jaka akan memberikan dua cara untuk menyimpan data walaupun skrin telefon pintarnya sudah rosak. Pasti anda ingin tahu kan? Segera tulis lihat artikel bagaimana menyimpan data telefon pintar jika skrinnya rosak.

BACA JUGA
  • Cara memindahkan semua data dari Android ke iPhone atau sebaliknya
  • Cara memulihkan data yang hilang atau dihapus pada Android
  • 7 Petua Penting Untuk Melindungi Data Privasi pada Telefon Pintar Anda
  • Inilah cara FBI dan CIA menggunakan untuk mencari data peribadi seseorang

Cara Menyimpan Data Sekiranya Skrin Telefon Pintar Rosak atau Mati

1. Bagaimana memulihkan data jika skrin rosak tetapi masih hidup

Sekiranya skrin telefon pintar rosak tetapi masih aktif, maka data penting pada memori dalaman masih dapat disimpan. Ambil kabel USB OTG (On The Go) atau kabel data yang serupa untuk menyambungkan telefon ke komputer. Setelah kedua-dua peranti berjaya disambungkan, proses memindahkan data (transfer) dari memori dalaman ke cakera keras komputer dapat dilakukan dengan segera. Salin semua data penting sehingga tidak tinggal sedikit.

Sekiranya anda tidak mempunyai komputer atau komputer riba untuk menyimpan data, gunakan kabel USB OTG untuk menyambungkan telefon anda ke FlashDisk. Sekiranya anda tidak mempunyai kabel USB OTG, pindahkan data memori dalaman ke memori luaran microSD. Harap maklum bahawa semua langkah di atas hanya berlaku jika layar masih aktif dan responsif walaupun telah pecah.

2. Bagaimana memulihkan data jika skrin pecah dan mati

Sekiranya skrin telefon pintar rosak dan tidak ada gambar alias mati, maka anda memerlukan program VNC . Terdapat banyak pilihan yang tersedia di gedung aplikasi, anda harus memilih versi percuma dan selamat digunakan. VNC adalah program yang memindahkan antara muka Android ke komputer sehingga semuanya dapat dikendalikan secara langsung dari layar desktop.

Untuk menggunakan salah satu program VNC, sekurang-kurangnya perlu memuat turun dan memasangnya terlebih dahulu ke komputer dan peranti Android anda. Selain versi percuma, terdapat juga versi berbayar yang membawa lebih banyak ciri hebat. Sebaiknya pilih versi berbayar dari program VNC untuk liputan penggunaan yang lebih luas.

Bagaimana jika gagal menyimpan data?

Adakah anda telah melakukan dua kaedah di atas tetapi tidak ada hasil? Penyelesaian yang paling berkesan adalah membawa telefon pintar kegemaran anda ke lokasi perkhidmatan rasmi. Pilihan terakhir ini menguras kandungan dompet, tetapi datanya disimpan dan skrin mudah alih dapat diperbaiki walaupun jumlah kos pembaikannya lebih besar. Pastikan hanya membawa telefon bimbit ke kedai servis yang sah, di mana keselamatan data terjamin dan kos masih dapat dikurangkan jika kad jaminan masih berlaku.

Artikel Berkaitan