Penapis Cahaya Biru Menjadi Berbahaya pada Mata? Inilah Penjelasan Sebenar!

Adakah anda sering menggunakan ciri Penapis Cahaya Biru pada telefon pintar anda? Ada beberapa fakta yang mesti anda ketahui, geng!

Semasa mendengar kata ringan, apa yang terlintas di fikiran anda? Mungkin anda akan membayangkan cahaya matahari atau sinar yang dipancarkan oleh telefon pintar.

Sebenarnya, cahaya jauh lebih kompleks daripada itu. Cahaya yang dihasilkan oleh telefon pintar kami juga sangat kompleks.

Salah satu jenis cahaya yang dimiliki oleh telefon pintar adalah cahaya biru . Untuk mengurangkan bahaya cahaya ini, muncul ciri penapis cahaya biru .

Namun, adakah benar penyaring jenis ini ternyata berbahaya bagi kesihatan mata?

 • Kelebihan Penapis Cahaya Biru
 • Bahaya Penapis Cahaya Biru
  • Penapis Cahaya Biru Tidak Mempengaruhi Corak Tidur
  • Menipu Otak Kita
 • Apakah Penapis Cahaya Biru?

  Sumber foto: 9to5Google

  Dalam satu hari, berapa jam anda menatap skrin telefon pintar? Jawapannya akan berbeza-beza, tetapi Jaka yakin anda menggunakannya dalam jangka masa yang panjang.

  Untuk mengurangkan tahap keletihan mata, muncul ciri penapis cahaya biru . Ringkasnya, ciri ini akan mengurangkan pendedahan cahaya biru di skrin telefon pintar.

  Mengapa cahaya biru dikurangkan? Sebabnya adalah kerana cahaya biru boleh menyebabkan ketegangan mata dan masalah mata yang lain.

  Yang paling teruk adalah bahawa ia boleh menyebabkan degenerasi makula yang disebabkan oleh kematian sel fotoreseptor di retina. Di Amerika Syarikat, ini adalah penyebab utama kebutaan.

  Penapis ini tersedia di kebanyakan telefon pintar dengan mengurangkan cahaya biru tanpa menjejaskan keterlihatan paparan.

  Sekiranya ia dilakukan secara manual, terdapat beberapa cermin mata yang juga dilengkapi dengan ciri ini untuk mengurangkan pendedahan cahaya biru yang memasuki mata.

  Kelebihan Penapis Cahaya Biru

  Sumber gambar: How-To Geek

  Dengan kesan yang disebabkan oleh cahaya biru, penapis cahaya biru muncul. Ciri ini memberikan beberapa faedah untuk kita.

  Cahaya biru dapat membuat kita berjaga sepanjang malam. Bukan hanya itu, sebilangan daripada kita juga suka bermain telefon bimbit dalam kegelapan.

  Sebenarnya, alat elektronik menghantar toksin ke sel fotoreseptor di retina. Bahagian itu bertanggungjawab untuk visi kita.

  Dengan penapis, kita dapat mengurangkan kerja mata dan otak kerana ia menerima cahaya biru dalam jumlah kecil.

  Seperti yang dinyatakan Jaka sebelumnya, kebanyakan telefon pintar kini dilengkapi dengan ciri ini.

  Sekiranya telefon bimbit anda belum mempunyai ciri ini, terdapat beberapa aplikasi yang boleh anda gunakan. Contoh yang disyorkan oleh Jaka adalah Twilight .

  Bahaya Penapis Cahaya Biru

  Selain memberikan banyak manfaat, ternyata penapis cahaya biru juga memiliki beberapa potensi berbahaya yang tidak dapat diabaikan.

  Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah beberapa sebab mengapa ciri satu ini boleh membahayakan kesihatan anda!

  1. Penapis Cahaya Biru Tidak Mempengaruhi Corak Tidur

  Sumber foto: wtax

  Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh University of Manchester pada sekumpulan tikus, cahaya penapis biru tidak seperti yang kami harapkan.

  Hasil dari kajian ini membantah anggapan bahawa cahaya biru sebenarnya mempunyai kesan yang paling besar terhadap irama sirkadian .

  Selanjutnya, hasil kajian menunjukkan bahawa cahaya biru kurang memberi kesan pada jam badan tetikus daripada cahaya kuning atau putih dengan kecerahan yang sama.

  Ini bertentangan dengan kepercayaan para pakar yang mengatakan bahawa cahaya biru sangat mempengaruhi corak tidur.

  Dengan kata lain, penapis cahaya biru tidak memudahkan tidur. Penyelidikan menunjukkan bahawa cahaya yang masuk ke mata kita akan menyusahkan tidur.

  2. Menipu Otak Kita

  Sumber gambar: University of California

  Tidak cukup di situ, penapis cahaya biru juga dianggap mampu menipu otak kita dengan menganggap kita berada di siang hari.

  Sebenarnya, ciri-ciri ini direka agar otak kita tidak tertipu oleh sinar yang dipancarkan oleh telefon pintar. Dengan kata lain, ciri tersebut gagal melaksanakan tujuannya.

  Penapis cahaya biru direka untuk mengurangkan protein di mata kita yang disebut melanopsin.

  Protein ini bertindak balas terhadap intensiti cahaya, terutama cahaya dengan panjang gelombang pendek seperti cahaya biru.

  Lampu kuning hangat yang dihasilkan oleh penapis cahaya biru akan membuat otak anda berfikir bahawa ia adalah waktu siang.

  Akibatnya, otak akan memberitahu badan bahawa sekarang bukan masa untuk tidur.

  Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa penapis cahaya biru tidak membahayakan mata. Walau bagaimanapun, ciri ini boleh mempengaruhi corak tidur kita.

  Apabila corak tidur kita terganggu, kesihatan kita akan terjejas.

  Oleh itu, Jaka menasihati anda untuk tidak menggunakan alat elektronik sebelum tidur. Sekiranya anda boleh, sejam sebelum anda mengeluarkan pelbagai peranti anda.

  Untuk memprovokasi rasa mengantuk yang akan datang, anda boleh melakukan aktiviti lain seperti membaca buku atau melakukan senaman ringan.

  Baca juga artikel mengenai Gadget atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan