Cara membuat Linktree di Instagram, boleh WA ke Tokopedia!

Ingin meletakkan pelbagai pautan di akaun Instagram anda? Sangat mudah, anda hanya perlu menggunakan Linktree dengan mengikuti cara berikut untuk membuat Linktree di Instagram.

Adakah anda mempunyai kedai dalam talian dan ingin meletakkan kenalan perkhidmatan pelanggan di media sosial? Sekiranya demikian, anda hanya perlu membuat Linktree untuk menyimpan sebilangan pautan dalam satu pautan.

Linktree sangat sesuai untuk akaun kedai dalam talian di pelbagai platform media sosial seperti Instagram. Anda juga boleh meletakkan pautan WhatsApp, e-commerce, atau bahkan pautan kandungan yang anda buat.

Sekiranya anda ingin mencuba membuat Linktree di Instagram, Jaka telah menyediakan cara demi langkah untuk membuat Linktree yang mudah dan dijamin berjaya, geng. Inilah langkahnya.

 • Cara Membuat Talian Linktree
 • Cara Membuat Shopee Linktree
 • Cara membuat Tokopedia Linktree
 • Cara Membuat Linktree

  Dengan Linktree, anda boleh meletakkan pelbagai pautan di bio Instagram atau di media sosial lain. Orang yang mengklik pautan itu juga akan diarahkan ke pautan lain.

  Selain sangat berkesan untuk kedai dalam talian, Linktree juga berguna untuk anda yang ingin berkongsi karya atau kandungan anda dengan meletakkan pautan di media sosial.

  Biar saya tidak menggunakannya lama, berikut adalah Jaka menerangkan cara membuat Linktree di Instagram dan media sosial lain. Lihat, geng!

  1. Cara membuat WhatsApp Linktree

  Bagi anda yang ingin tahu cara membuat WhatsApp Linktree di Instagram , anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah. Ia tidak rumit, sungguh!

  -Langkah 1: Buka Linktree di penyemak imbas melalui alamat //linktr.ee/ atau klik di sini.

  -Langkah 2: Buat akaun terlebih dahulu, atau anda boleh log masuk menggunakan akaun Instagram untuk menjadikannya lebih praktikal.

  - Langkah 3: Setelah berjaya masuk, pilih perkhidmatan yang sesuai. Ada percuma, dan ada PRO aka berbayar.

  - Langkah 4: Setelah berjaya log masuk, klik Tambah Pautan Baru .

  - Langkah 5: Masukkan tajuk dan pautan WhatApp anda. Sekiranya anda tidak tahu membuat pautan WhatsApp, anda boleh membaca di sini.

  - Langkah 6: Pastikan butang di sebelah kiri pautan WhatsApp berwarna hijau sebagai tanda kejayaan. Sekiranya tidak, matikan butang dan kemudian aktifkan semula dengan mengklik padanya.

  - Langkah 7: Salin pautan Linktree dengan mengklik butang Salin di kanan atas.

  - Langkah 8: Buka akaun Instagram anda dan masukkan pautan di bahagian Laman web, geng.

  - Langkah 9: Linkree akan muncul di bio Instagram.

  - Langkah 10: Selesaikan. Klik pautan di bio Instagram untuk melihat Linktree WhatsApp.

  Itulah cara membuat pautan WA di Linktree. Kemudian, orang lain yang mengklik pautan di bio Instagram anda akan segera diarahkan untuk menghubungi anda melalui WhatsApp.

  2. Cara membuat Linetree Line

  Cara membuat Linktree Line juga sama dengan membuat Linktree WhatsApp, geng. Anda hanya perlu memasukkan pautan akaun Talian anda supaya orang lain dapat menghubungi anda melalui Line Messenger.

  - Langkah 1: Masukkan laman web Linktree. Buat akaun terlebih dahulu atau gunakan akaun Instagram. Kemudian, pergi ke profil Linktree, geng.

  - Langkah 2: Klik Tambah Pautan Baru . Masukkan tajuk dan pautan Talian anda dengan menaip //line.me/ti/p/~ diikuti dengan ID Talian anda.

  - Langkah 3: Pastikan butang di sebelah kiri pautan Garis berwarna hijau sebagai tanda kejayaan. Sekiranya tidak, matikan dan hidupkan semula butang.

  - Langkah 4: Klik butang Salin di kanan atas untuk menyalin pautan Linktree.

  - Langkah 5: Selesaikan. Anda boleh meletakkan Linktree Line di Instagram atau media sosial lain, geng.

  Dengan memasukkan pautan Line di Instagram atau media sosial lain, orang dapat menghubungi anda melalui Talian dengan lebih mudah melalui Linktree yang anda senaraikan.

  3. Cara Membuat Shopee Linktree

  Bagi anda yang mempunyai kedai dalam talian, Shopee adalah bidang perniagaan yang sangat berguna. Nah, di sini Jaka ingin memberitahu anda bagaimana membuat Linktree Shopee .

  - Langkah 1: Buka halaman Linktree dan buat akaun terlebih dahulu. Anda juga boleh mendaftar menggunakan akaun Instagram. Setelah berjaya mendaftar, buka profil Linktree anda.

  - Langkah 2: Klik Tambah Pautan Baru untuk menambah pautan baru. Masukkan tajuk dan pautan akaun Shopee anda, geng.

  - Langkah 3: Aktifkan pautan dengan menghidupkan butang di sebelah kanan sehingga berubah menjadi hijau.

  - Langkah 4: Salin pautan Linktree dengan mengklik butang Salin di sudut kanan atas.

  - Langkah 5: Letakkan pautan Linktree Shopee di Instagram atau media sosial lain. Selesai. Ia mudah, bukan?

  Dengan membuat Linktree Shopee di Instagram, pengguna yang ingin berbelanja di kedai dalam talian anda juga akan diarahkan ke aplikasi belanja dalam talian Shopee.

  4. Cara membuat Tokopedia Linktree

  Selain Shopee, anda juga boleh mencuba Linkopedia Tokopedia di Instagram seperti Jaka yang diringkaskan di bawah, geng. Cuba ia!

  - Langkah 1: Buka laman web Linktree dan masukkan profil anda. Sekiranya anda tidak memilikinya, buat akaun terlebih dahulu.

  - Langkah 2: Setelah masuk, klik Tambah Pautan Baru untuk menambahkan pautan baru. Masukkan tajuk dan pautan akaun Tokopedia anda.

  - Langkah 3: Hidupkan butang di sebelah kanan pautan sehingga berwarna hijau.

  - Langkah 4: Klik butang Salin di sudut kanan atas untuk menyalin pautan Linktree.

  - Langkah 5: Anda juga boleh meletakkan Linktree Tokopedia di Instagram atau media sosial yang lain. Selesai, geng

  Membuat Linkopedia Tokopedia di Instagram tentunya akan memudahkan pengguna untuk mengunjungi akaun Tokopedia anda melalui bio Instagram. Ringkas dan senang, bukan?

  Itulah cara membuat Linktree percuma di Instagram. Selain Linktree WhatsApp, Line, Shopee, dan Tokopedia, anda juga boleh membuat Linktree lain dengan memasukkan pautan ke pautan.

  Penggunaan Linktree juga berpotensi untuk meningkatkan perniagaan anda kerana pengguna dapat menghubungi anda dengan mudah melalui pelbagai pautan yang dihubungkan ke Linktree, geng.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan