Cara Memilih RAM Terbaik untuk PC dan Laptop dengan Mudah

Bagaimana anda memilih RAM? Mari lihat, inilah cara untuk memilih RAM terbaik untuk PC dan Laptop! kerana tidak setiap sistem komputer menggunakan jenis RAM yang sama.

Selain kelajuan pemproses dan penyimpanan, perkara lain yang menentukan kelajuan komputer adalah RAM. Mempunyai fungsi penting untuk membantu pemproses memproses pengiraan. Oleh itu, menggunakan RAM yang betul sudah tentu anda mesti.

Varian RAM semasa di pasaran sangat pelbagai. Sebabnya adalah kerana tidak setiap sistem komputer menggunakan jenis RAM yang sama. Keliru bagaimana memilih RAM? Mari lihat, inilah cara untuk memilih RAM terbaik untuk PC dan Laptop!

BACA JUGA
  • Lengkap Ryzen, G.Skill Melancarkan RAM Khas Super Cepat!
  • Inilah Cara Mengatasi RAM yang Belum Dibaca di PC / Laptop dengan Mudah dan Ringkas
  • Adakah Anda Yakin RAM PC / Laptop Anda Cepat? 5 Perisian ini Boleh Mengujinya

Cara Memilih RAM Terbaik untuk PC dan Laptop

Sumber gambar: Gambar: Geil

Cara memilih RAM terbaik untuk PC dan Laptop, iaitu dengan terlebih dahulu mengenal pasti sistem komputer anda yang berkaitan dengan RAM. Untuk dapat mengenali sistem komputer anda yang berkaitan dengan RAM dengan betul, anda boleh mengikuti soalan berikut.

Soalan Memilih RAM Terbaik untuk PC dan Laptop

1. PC atau Komputer riba?

Jawapan: Sekiranya anda menggunakan PC, cari DIMM / LODIMM / LO-DIMM. Bagi komputer riba, kemudian cari SODIMM / SO-DIMM.

2. DDR3 atau DDR3L atau DDR4?

Jawapan: Untuk memastikan DDR3 / DDR3L dan DDR4, anda boleh memeriksa melalui soket pada papan induk. Kerana antara soket DDR3 / DDR3L dan DDR4, ia mesti berbeza.

Untuk memastikan soket ada di papan induk, anda boleh mencari di Google dengan formula "Spesifikasi (Motherboard Jenis Jenama)" atau "Spesifikasi (Laptop Jenis Jenama)". Contoh hasil carian.

Sumber foto: Gambar: Contoh Hasil Carian

Khusus untuk DDR3 dan DDR3L, kedua-duanya menggunakan soket yang sama. DDR3L adalah kemas kini DDR3 yang menggunakan voltan yang lebih rendah, iaitu 1.35V. Walaupun begitu, DDR3L mempunyai kemampuan keserasian ke belakang. Yang bermaksud ia boleh dipasang ke DDR3.

Pada hakikatnya, antara DDR3 dan DDR3L, anda tidak perlu risau untuk terbalik. Cukup pilih DDR3L jika perbezaan harganya kecil.

3. Kapasiti RAM?

Untuk menentukan kapasiti RAM, semakin besar semakin baik. Tetapi untuk menjalankan pelbagai jenis perisian pada masa ini, minimum yang baik adalah 8GB.

Apa yang paling besar? Bergantung pada pengawal memori pada pemproses. Beberapa pemproses mempunyai nilai kapasiti RAM maksimum yang berbeza. Contohnya Intel Atom N570, yang mempunyai RAM maksimum 2GB. Sekiranya anda memasukkan 4GB, ia tidak akan memasuki POST.

Untuk mencari nilai maksimum RAM, anda boleh mencari di Google. Untuk Intel, cari menggunakan formula "Ark (Processor Type)". Dan bagi AMD, malangnya tidak memaklumkan perkara ini. Contoh hasil carian.

Sumber foto: Gambar: Contoh Hasil Carian

4. kelajuan RAM?

Jawapan: Untuk kelajuan RAM, sekali lagi anda perlu memeriksa papan induk. Namun, kali ini yang perlu anda periksa adalah kemampuan pengawal memori.

Untuk memastikannya masih sama, anda boleh mencari di Google dengan formula "Spesifikasi (Motherboard Jenis Jenama)" atau "Spesifikasi (Laptop Jenis Jenama)". Contoh hasil carian.

Sumber foto: Gambar: Pencarian papan induk Sumber foto: Gambar: Pencarian komputer riba

5. Pemasaan RAM?

Jawapan: Untuk masa RAM, anda tidak perlu memberi perhatian. Utamakan RAM berkelajuan tinggi terlebih dahulu, kemudian pilih pemasaan RAM terkecil.

6. Jenama RAM?

Jawapan: Untuk jenama percuma, sesuaikan dengan poket anda. Sekiranya anda memilih jenama yang mahal, dia biasanya menggunakan chip yang bagus (Samsung biasa) yang berpotensi untuk overclock dan ketahanan yang baik.

7. Ciri Heatsink?

Jawapan: Sekiranya ada yang lebih baik, jika tidak ada, tidak menjadi masalah. Kerana majoriti RAM sekarang juga merupakan jaminan seumur hidup. Sekiranya ia rosak, hanya ada jaminan, selagi pelekat tidak rosak dan RAM tidak rosak secara fizikal.

8. Ciri RGB?

Jawapan: Hanya estetika, tentu saja tidak wajib sama sekali.

9. RAM Istimewa?

Jawapan: Mulai tahun 2015, terdapat sejumlah RAM yang direka khas. Contoh G.Skill Trident X yang dioptimumkan khusus untuk platform Intel X99. Kemudian ada G.Skill Flare X yang dioptimumkan khusus untuk platform Ryzen.

Bezanya, RAM khas dibuat menggunakan cip berdasarkan hasil ujian keserasian oleh overclocker pada platform tertentu. Contohnya jika Ryzen, tentunya pengujian dilakukan dengan platform Ryzen.

Oleh itu, bagaimana memilih RAM terbaik untuk PC dan Laptop, intinya adalah merujuk kepada kemampuan sistem komputer yang kita ada. Terutama jika anda menggunakan APU, sudah tentu memilih RAM yang betul adalah wajib.

LIHAT ARTIKEL

Apa pendapat anda mengenai perkara ini, adakah perkara yang tidak jelas? Sekiranya terdapat kekurangan, anda boleh bertanya melalui ruangan komen. Nanti Jaka akan menambahkannya dalam artikel. terima kasih.

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan RAM atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: Gizmodo

Artikel Berkaitan