Cara Memindahkan OVO ke OVO & ke Akaun Bank Terlengkap dan Terkini

Keliru bagaimana memindahkan baki OVO ke OVO dan ke akaun bank? Ikuti panduan cara memindahkan OVO dari Jaka, geng!

Kecuali anda ingin diingatkan dengan wajah pahlawan negara seperti Almarhum Frans Kaisiepo , sekarang ini bukan masanya untuk membawa wang kertas ke mana sahaja, geng!

Seiring dengan perkembangan teknologi, kini juga muncul banyak layanan aplikasi dompet digital di Indonesia, salah satunya adalah OVO .

Bukan hanya untuk membeli-belah, OVO juga dapat digunakan untuk anda yang suka berhutang dengan rakan, cara Jaka akan membincangkannya di sini melalui panduan cara memindahkan OVO .

 • Cara memindahkan OVO ke OVO
 • Cara Memindahkan OVO ke Akaun Bank
 • Cara Memindahkan OVO ke OVO & ke Akaun Bank

  Bersama dengan syarikat lain seperti LinkAja , DANA , dan Go-Pay , OVO adalah salah satu perkhidmatan yang bertujuan untuk merevolusikan ekonomi Indonesia, geng.

  Banyak peniaga yang telah membuat pembayaran dengan OVO dan OVO juga telah bekerja dengan aplikasi teksi motosikal dalam talian Grab dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

  Seperti yang disebutkan oleh Jaka sebelumnya, akaun OVO sekarang juga dapat digunakan untuk memudahkan transfer antara akaun OVO atau ke akaun bank .

  Bagi anda yang ingin tahu cara memindahkan OVO ke akaun atau ke akaun OVO lain, terus pergi ke panduan cara memindahkan OVO dari Jaka, geng!

  1. Cara memindahkan OVO dengan OVO Premier

  Sayangnya, sehingga kini OVO belum memberikan cara untuk memindahkan OVO tanpa menaik taraf akaun ke OVO Premier tetapi peningkatan itu sangat mudah.

  Bagi anda yang masih belum menaik taraf akaun anda, di sini Jaka akan membincangkan cara menaik taraf akaun anda ke akaun OVO Premier .

  • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi OVO melalui pautan di bawah untuk mereka yang belum memasang.
  Utiliti Aplikasi PT Visionet International DOWNLOAD
  • Langkah 2 - Buka aplikasi OVO dan di layar utama, ketuk pilihan Naik taraf ke OVO Premier dan ketuk butang Tingkatkan Sekarang di layar seterusnya.
  • Langkah 3 - Anda akan diminta untuk menyiapkan KTP anda. Ketuk Mula untuk meneruskan dan mengambil gambar kad pengenalan anda mengikut kotak di skrin.
  • Langkah 4 - Setelah selesai mengambil foto, ketuk Gunakan untuk meneruskan proses peningkatan atau ketuk Ulangi untuk mengambil ID foto lain.
  • Langkah 5 - Anda akan diminta membawa KTP anda dan mengunjungi kios OVO terdekat. Ketuk Pilih untuk melihat senarai lokasi kios.
  • Langkah 6 - Pilih lokasi untuk melihat perincian alamat kios, waktu buka, dan nombor telefon dan lokasi kios di Peta Google .

  Memang prosesnya agak menyusahkan tetapi akaun OVO Premier juga mendapat faedah lain seperti akses ke perkhidmatan OVO Paylater yang sangat berguna, geng!

  2. Cara memindahkan OVO ke OVO

  Setelah berjaya menaik taraf ke OVO Premier, maka anda boleh menggunakan kaedah pemindahan OVO ke akaun lain yang akan dibincangkan oleh Jaka di sini, geng!

  Perlu diingatkan bahawa tidak ada cara untuk memindahkan Mata OVO kerana hanya baki Tunai OVO yang dapat bertukar tangan .

  Buat masa ini, pemindahan baki tunai OVO kepada pengguna OVO yang lain masih percuma, jadi sila gunakan perkhidmatan ini selagi percuma.

  • Langkah 1 - Pada layar utama aplikasi OVO, ketuk ikon Transfer di tengah dan ketuk pilihan To OVO Fellow pada layar Transfer .
  • Langkah 2 - Masukkan nama kenalan atau nombor telefon bimbit akaun OVO tujuan, Pemindahan Nominal , dan Mesej jika ada di kotak yang disediakan.

  Note:

  Original text

  Contribute a better translation
  • Langkah 3 - Tap Lanjutkan dan kamu akan diminta untuk konfirmasi. Tap Transfer jika sudah yakin akan keputusanmu atau Batalkan jika ada yang salah.
  • Langkah 4 - Untuk keamanan, kamu akan diminta memasukkan 6-digit Security Code sebagai konfirmasi terakhir.

  Pastikan saldo OVO kamu sudah mencukupi dengan mengikuti panduan cara top up OVO dari Jaka ya, geng!

  3. Cara Transfer OVO ke Rekening Bank

  Selain ke sesama pengguna OVO, sekarang OVO juga sudah menyediakan cara transfer OVO ke rekening bank BCA dan bank-bank lainnya yang beroperasi di Indonesia.

  Tapi perlu dicatat, layanan ini sekarang dikenakan biaya Rp2.500 per transfer dan tidak bisa digunakan untuk transfer ke virtual account, geng.

  Jadi, buat kalian yang mencari cara transfer OVO ke Go-Pay atau cara transfer OVO ke DANA, saat ini masih belum bisa dilakukan.

  Seperti sebelumnya, saldo OVO Point tidak bisa digunakan untuk transfer karena hanya saldo OVO Cash saja yang bisa berpindah tangan.

  • Langkah 1 - Di layar utama aplikasi OVO, tap ikon Transfer yang berada di tengah dan tap pilihan Ke Rekening Bank di layar Transfer.
  • Langkah 2 - Masukkan Bank dan Nomor Rekening Tujuan, Nominal Transfer, serta Pesan jika ada di kotak yang disediakan.

  Note:

  • Langkah 3 - Tap Lanjutkan dan kamu akan diminta untuk konfirmasi. Tap Transfer jika sudah yakin akan keputusanmu atau Batalkan jika ada yang salah.
  • Langkah 4 - Untuk keamanan, kamu akan diminta memasukkan 6-digit Security Code sebagai konfirmasi terakhir.

  Itulah panduan cara transfer OVO dari Jaka, geng. Aplikasi OVO bukan cuma buat memanfaatkan cashback saja karena memiliki banyak kegunaan lain loh.

  Daripada ribet bayar utang ke temen menggunakan uang tunai, transfer OVO jauh lebih praktis karena tinggal tap-tap saja sudah bisa transfer, geng!

  Apakah panduan cara transfer OVO di atas bisa membantu kalian? Atau masih ada bagian yang kurang jelas? Share di kolom komentar ya!

  Baca juga artikel seputar OVO atau artikel menarik lainnya dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan