9 Permainan Islam Android Terbaik untuk Ngabuburit, Sangat Berguna!

Ingin mencari permainan yang berguna untuk dimainkan semasa ngabuburit? Cubalah 10 permainan Islam terbaik di Android yang disyorkan oleh Jaka, sangat berguna!

Siapa kata ngabuburit di rumah membuat saya bosan? Oleh kerana terdapat telefon pintar dan internet, anda tidak perlu lagi meninggalkan rumah untuk menunggu waktu iftar.

Sudah tentu, pelbagai aktiviti dapat dilakukan semasa ngabuburit, seperti bermain permainan, mengakses media sosial, atau hanya melayari.

Pada bulan Ramadan ini, anda boleh bermain permainan Islam yang pastinya dapat melancarkan aktiviti puasa anda dengan lancar kerana tidak mengandungi kandungan negatif .

Berminat untuk melakukannya? Di sini Jaka mengesyorkan 9 permainan Islam yang boleh anda mainkan sementara menunggu waktu berbuka puasa!

 • Lompat Soleh Super
 • Permainan Kanak-kanak Sholeh
 • Permainan Lain. . .
 • 9 Permainan Islamik Android Terbaik

  Walaupun kebanyakan permainan dalam senarai ini adalah permainan yang direka untuk kanak-kanak, anda masih boleh memainkannya, geng!

  Hitung untuk menguji bagaimana anda memahami Islam. Ingin tahu tentang permainan?

  1. Kecerdasan Pintar Islam

  DOWNLOAD Permainan

  Permainan pertama ini mengandungi kandungan pendidikan yang pada masa yang sama dapat digunakan sebagai alat untuk mendalami Islam.

  Aplikasi bertajuk Smart Islamic Careently dilengkapi dengan antara muka interaktif yang dapat menajamkan otak anda mengenai Islam melalui lebih daripada 1,000 bank pertanyaan.

  Adapun ciri-ciri soalan yang terdapat dalam permainan ini adalah tema solat, tauhid, wudu, puasa, riwayat, zakat, dan fiqh.

  MaklumatIslamik yang teliti
  Pemaju Anak Bersendirian
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.7 (4,218)
  Saiz 11MB
  Pasang 100,000+
  Android Minimum 2.3

  2. Lompat Soleh Super

  DOWNLOAD Permainan

  Suka bermain permainan Mario Bros.? Sekiranya anda bosan, anda boleh mencuba aplikasi Soleh Super Jump , yang mempunyai konsep serupa.

  Permainan yang dibuat di Indonesia dengan genre platformer ini dapat anda mainkan melalui watak bernama Soleh .

  Anda harus bergerak pantas untuk melompat dari satu platform ke platform lain dan melewati serangkaian cabaran yang ditunjukkan sepanjang permainan.

  MaklumatLompat Soleh Super
  Pemaju Aplikasi Zayn
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.3 (170)
  Saiz 6.1 MB
  Pasang 10,000+
  Android Minimum 2.3

  3. Permainan Kanak-kanak Sholeh

  DOWNLOAD Permainan

  Seperti namanya, aplikasi ini siap untuk mengajak anak-anak untuk mengenal Islam.

  Mengandungi lebih dari 100 permainan mini , isi yang disajikan berisi pelajaran dasar Islam seperti prosedur berdoa hingga pengenalan huruf hijaiyah.

  Bukan itu sahaja, ibu bapa juga menyediakan aplikasi pendamping untuk memantau aktiviti anak-anak semasa bermain permainan yang satu ini.

  MaklumatPermainan Kanak-kanak Sholeh
  Pemaju Permainan Agate
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.4 (2,454)
  Saiz 57MB
  Pasang 100,000+
  Android Minimum 4.1

  Permainan Lain. . .

  4. Kuiz Islam

  DOWNLOAD Permainan

  Akhirnya, Kuiz Islam - Pendidikan Kanak-kanak Muslim. Permainan pendidikan ini dapat mengajar anda untuk mempelajari agama Islam melalui 10 tahap kuiz yang ada.

  Tidak hanya bersedia mengajak anda ngabuburit secara positif, permainan ini dapat meningkatkan nilai pelajaran agama Islam di sekolah!

  MaklumatKuiz Islam
  Pemaju Studio Berkod
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.5 (131)
  Saiz 3.4MB
  Pasang 10,000+
  Android Minimum 4.0.3

  5. Permainan Memori Islam untuk Semua

  DOWNLOAD Permainan

  Adakah anda sering merasakan bahawa anda pelupa? Cuba praktikkan kemahiran ingatan anda dengan permainan Islamic Memory Game for All .

  Banyak mod permainan yang boleh anda cuba mengasah kekuatan memori anda, seperti Match Mode, Drag Mode, Seek Mode, dan sebagainya.

  MaklumatPermainan Memori Islam untuk Semua
  Pemaju Bacaan Al-Quran
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.3 (229)
  Saiz 3.0MB
  Pasang 10,000+
  Android Minimum 4.1

  6. Jutawan Muslim

  DOWNLOAD Permainan

  Adakah anda masih ingat, geng, kuiz Siapa Mahu menjadi Millonaire yang dibimbing oleh Tantowi Yahya? Nah, bagi anda yang merindui anda, anda boleh bermain permainan Jutawan Muslim ini !

  Permainan ini mengandungi soalan mengenai Islam dan terbahagi kepada 5 tahap. Tahap 1 hingga 3 masing-masing mengandungi 15 soalan.

  Sekiranya anda tidak berpuas hati, masih ada tahap 100 soalan yang melampau. Masih tidak berpuas hati? Terdapat level 2extreme yang mempunyai 150 soalan!

  Masih tidak mencukupi ?? Anda lebih baik membuat permainan anda sendiri, geng!

  MaklumatJutawan Muslim
  Pemaju LABKOMIF UIN Bandung
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.6 (4,178)
  Saiz 5.3MB
  Pasang 100,000+
  Android Minimum 4.1

  7. Marbel Muslim Kids + Islamic Learning Series

  Trivia Games DOWNLOAD

  Adakah anda ingin mengajar kakak atau keponakan anda untuk belajar Islam semasa bermain? Sekiranya ada, anda mesti memuat turun Siri Pembelajaran Islam + Kanak-kanak Marvel Muslim ini .

  Aplikasi ini menerapkan konsep belajar sambil bermain, geng, jadi tidak akan membosankan. Lebih-lebih lagi, setiap bahan dilengkapi dengan gambar, suara naratif, dan animasi yang menarik.

  MaklumatMarbel Muslim Kids + Islamic Learning Series
  Pemaju Educa Studio
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.5 (3,680)
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Pasang 100,000+
  Android Minimum 4.0.3

  8. Kuiz Islam

  DOWNLOAD Permainan

  Seterusnya adalah permainan Kuiz Islam . Seperti namanya, permainan ini memberikan lebih daripada 700 soalan dari 5 kategori.

  Dengan permainan ini, anda akan dipaksa untuk menjawab dengan cepat kerana ada masa yang telah ditentukan. Menariknya, anda dapat mengetahui nilai dan nilai pemain lain.

  Oleh itu, jika anda adalah orang yang kompetitif, pasti semangat untuk bermain permainan ini menjadi yang pertama.

  MaklumatKuiz Islam
  Pemaju Menjaga Pendidikan
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.5 (926)
  Saiz 4.6MB
  Pasang 50,000+
  Android Minimum 4.0

  9. TTS Islam 2019

  DOWNLOAD Permainan

  Akhirnya, ada permainan TTS Islam 2019 yang akan sesuai untuk peminat silang kata . Permainan ini boleh dimainkan untuk semua peringkat umur.

  Pandangan anda mengenai Islam sangat diperlukan untuk dapat menyelesaikan masalah dalam permainan ini. Lebih-lebih lagi, permainan ini sangat ringan untuk kapasiti memori telefon anda.

  MaklumatTTS Islam 2019
  Pemaju Media Mung
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.4 (235)
  Saiz 4.4MB
  Pasang 10,000+
  Android Minimum 4.1

  Senarai permainan di atas mengandungi nilai-nilai Islam yang pastinya dapat menambahkan pengetahuan anda dan menjadikan aktiviti ngabuburit anda lebih berguna.

  Selain bermain permainan, apa lagi yang biasanya anda lakukan sementara menunggu berbuka puasa? Kongsi di ruangan komen, ya!

  Artikel Berkaitan