5 Cara Mengatasi Restart PC atau Mati Sendiri Semasa Bermain Permainan

Kali ini Jaka akan membincangkan bagaimana menangani PC yang dihidupkan semula atau mati sendiri semasa bermain permainan. Ingin mengetahui lebih lanjut? Lihat ulasan Jaka berikut!

Adakah anda pernah menghidupkan semula PC atau mati sendiri semasa anda sibuk bermain permainan? Jaka juga mengalami kejadian ini semasa bermain permainan Point Blank (PB) dan permainan lain. Ia tidak menyeronokkan ketika saya sedang sibuk bermain permainan, tiba-tiba PC tiba-tiba dimulakan semula dengan skrin monitor kosong, tetapi PC masih hidup atau dihidupkan.

Setelah Jaka mendapat tahu dari pelbagai sumber , Jaka akhirnya tahu apa yang harus dilakukan. Nah, kali ini Jaka akan membincangkan bagaimana menangani PC yang dimulakan semula atau mati sendiri semasa bermain permainan . Ingin mengetahui lebih lanjut? Lihat ulasan Jaka berikut!

BACA JUGA
  • Penjelasan Teras Pemproses, Adakah Ini Yang Membuatnya Begitu Pantas?
  • Apa?! Intel melarang overclocking pada prosesor untuk melakukan overclock?
  • Pegawai Pemproses AMD Ryzen ThreadRipper di Indonesia, Tanpa Lem!

5 Cara Mengatasi Restart PC atau Mati Sendiri Semasa Bermain Permainan

1. Periksa RAM

Cuba periksa RAM pada PC anda, adakah berkarat atau berdebu? Sekiranya RAM berkarat atau berdebu , bersihkan dengan pembersih seperti berus dan pemadam untuk menggosoknya pada karat RAM. Sekiranya anda telah melakukan ini, cuba lihat apakah PC adalah normal untuk bermain permainan.

Sekiranya masih tidak normal, ganti RAM anda atau tambahkan kapasiti RAM, misalnya ukurannya hanya 2 GB, tambahkan lagi 4 GB, kerana permainan sekarang memerlukan RAM yang cukup besar.

2. Periksa VGA

Cara seterusnya untuk mengatasi komputer memulakan semula adalah dengan memeriksa VGA. Biasanya masalah VGA (VGA bukan onboard) sama dengan RAM, membersihkan habuk atau menghilangkan karat.

Namun, bezanya, kad VGA luaran biasanya mengalami panas . Cuba periksa kipas, jika tidak berfungsi dengan baik, ganti dengan kipas baru atau jika kipas tidak mempunyai masalah, cuba gunakan pasta termal sehingga VGA menjadi agak sejuk.

3. Periksa Pemproses

Pemproses adalah otak komputer sekiranya pemanasan berlebihan tidak digalakkan dipaksa melakukan aktiviti di PC. Oleh itu, jika anda bermain permainan, anda harus menyejukkannya terlebih dahulu, kemudian teruskan lagi.

Gunakan pemproses yang kelajuannya melebihi 3.0 GHz untuk hasil yang baik semasa bermain permainan.

4. Periksa Bekalan Kuasa (PSU)

Bekalan kuasa adalah bahagian terpenting dari PC untuk membekalkan kuasa ke semua komponen PC. Sekiranya kuasa diperlukan pada PC 700 watt , tetapi PSU yang digunakan hanya mempunyai 450 watt kuasa, maka bersiaplah untuk PC menghidupkan semula dan mematikan dirinya semasa bermain permainan atau aktiviti lain.

Penyelesaian untuk mengatasi PC dimulakan semula dengan sendirinya jika anda menggunakan PSU lalai atau PSU berkuasa rendah, kemudian gantilah dengan PSU baru yang mempunyai kuasa lebih banyak daripada sebelumnya. Untuk jenama yang dipercayai, seperti AcBel, Antec, CORSAIR, FSP, TAGAN, THERMALTAKE, dan XIGMATEX .

5. Periksa Program atau Aplikasi

Beberapa OS ( Windows, Linux, Mac , dan lain-lain) biasanya mempunyai sokongan dan tidak menjalankan aplikasi, program, atau permainan. Sekiranya terdapat masalah memulakan semula PC semasa menjalankan program, maka jalan keluarnya ialah memasang semula sistem operasi.

Kadang-kadang ada program yang juga crash atau error, jika masalahnya seperti permainan Point Blank, kemudian pasang kembali, kemas kini atau ambil fail dari kafe internet, kerana biasanya permainan itu sumber terbuka, bebas untuk diterbitkan. Berbeza dengan aplikasi lain yang mesti benar-benar asli .

Itulah beberapa cara untuk mengatasi PC yang menghidupkan semula atau mati sendiri semasa bermain permainan. Sekiranya anda telah melakukan kaedah di atas tetapi masih tidak berkesan, maka cara lain adalah dengan membongkar dan servis PC kita sendiri. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan