Mobile Legends VS VainGlory VS AOV, Mana Yang Lebih Baik?

Adakah anda pemain permainan mudah alih MOBA? Ingin tahu permainan mudah alih MOBA mana yang terbaik? Mari baca Jalan Jalan Tikus berikut untuk mengetahui maklumatnya!

Genre permainan Battle Arena dalam talian berbilang pemain atau biasa disingkat MOBA kini memang menjamur di telefon pintar. Beberapa tajuk, seperti Mobile Legends, Arena of Valor, dan Vainglory adalah gamer mudah alih yang sangat baik di Indonesia.

Saya begitu terkenal dan mempunyai setiap basis penggemar garis keras yang berbeza antara permainan MOBA, sehingga basis peminat juga 'siku-pipi'. Apakah perbezaan antara ketiga-tiga permainan itu ?

BACA JUGA
  • MOBA Bagaimana Analog? Ini adalah 5 Kelebihan Permainan MOBA pada Android
  • 5 Wira MOBA Ini Ternyata Mempunyai Hubungan Darah
  • BAHAYA! Ini 7 Tanda Ketagihan Mainkan Permainan Bergerak MOBA

Perbezaan antara Mobile Legends, AoV dan Vainglory

Sebelum mengetahui perbezaan antara Mobile Legends, AoV dan Vainglory, ia akan membantu anda membaca latar belakang setiap permainan terlebih dahulu. Mari dengar segera!

Mobile Legends

Permainan yang dibuat oleh Moonton di Indonesia ini boleh dikatakan sebagai basis peminat terbesar antara dua pesaing lain. Ramai yang tidak tahu, sebelum menukar namanya menjadi Mobile Legends: Bang Bang, permainan ini sebelumnya diberi nama Magic Rush: Heroes Mobile, Legends: 5v5 MOBA .

Permainan Mobile Legends sendiri diterbitkan oleh Moonton pada 11 Julai 2016 untuk Android dan 9 November 2016 untuk iOS. Sejak itu, permainan ini langsung mencuri perhatian pemain gim mudah alih.

Permainan Moonton DOWNLOAD

Arena of Valor

Memiliki nama yang berbeda di setiap wilayah, dan di Indonesia disebut Mobile Arena , akhirnya penerbitnya, Tencent Games menyeragamkan namanya ke seluruh dunia untuk menjadi Arena of Valor atau biasanya disingkat sebagai AoV.

Permainan ini sendiri mencuri perhatian para pemain di Indonesia karena memiliki pahlawan yang diadaptasi dari komik DC, seperti Batman, Superman, Joker, dan Wonder Woman. Permainan ini sendiri dilancarkan pada 26 November 2015 dan dinobatkan sebagai permainan paling popular pada tahun 2017 oleh Google Play.

Pada bulan September 2017, Nintendo akhirnya berminat dan secara rasmi mengumumkan membawa Arena of Valor ke konsol Nintendo Switch juga. Ini dilakukan agar permainan AoV dapat dimainkan di mana saja dan pada bila-bila masa.

RPG Garena Games DOWNLOAD

Vainglory

Dilancarkan pada November 2014, permainan ini pertama kali ditujukan untuk peranti iPad. Akhirnya, pada bulan Julai 2015 mengeluarkan versi Android dan akhirnya meresap ke dalam telefon pintar. Semasa pertama kali diperkenalkan di acara pengenalan iPhone 6, permainan ini segera disambut dengan pengunjung yang bersemangat.

Tidak menghairankan apabila mendapat sambutan positif dari para pemain, kerana pengasas Super Evil Megacorp yang sebenarnya pembuat permainan Vainglory adalah veteran dari Rockstar, Riot, Blizzard, dan juga Insomniac.

Setelah bertahun-tahun mengekalkan gaya satu baris dengan 3v3, akhirnya baru-baru ini Vainglory mempunyai mod 5v5 3-baris yang sama dengan permainan MOBA saingan lain.

Permainan Strategi Super Evil Megacorp DOWNLOAD

Perbezaannya ialah Mobile Legends, AoV dan Vainglory

Selepas sedikit pengenalan mengenai ketiga-tiga permainan, kali ini mari kita bincangkan perbezaan Mobile Legends, AoV dan Vainglory . Datang segera berjumpa!

1. Peta

Sebenarnya tidak ada perbezaan yang sangat ketara mengenai Peta dari setiap permainan di atas. Namun, semuanya mempunyai ciri tersendiri di setiap Petanya, seperti lokasi hutan renek dan penyangga creep. Nama setiap Peta juga berbeza, seperti Sovereign's Rise for Vainglory, Land of Dawn for Mobile Legends, dan Antaris for Arena of Valor.

2. Mengawal

Sekiranya Mobile Legends dan AoV kedua-duanya mempunyai analog maya yang menjadikannya lebih mudah untuk dimainkan, ia jauh berbeza dengan Vainglory yang mempunyai sistem ketukan . Tentunya kawalan ketukan mesti mengutamakan ketepatan ketika memainkannya dan telefon pintar dengan skrin yang lebih besar akan memberi banyak manfaat.

3. Beli Sistem Item

Anda tidak boleh membeli barang secara sembarangan di mana sahaja wira anda ketika bermain di Vainglory. Tidak seperti Mobile Legends dan AoV, anda diminta untuk membeli barang di pangkalan atau di kedai hutan di kedua-dua sisi hutan.

4. Atribut

Dalam permainan Mobile Legends dan AoV, ada sistem yang disebut atribut di mana anda dapat menaikkan atribut asas pahlawan yang akan anda gunakan. Sekiranya di AoV disebut Arcana, dan Mobile Legends sendiri disebut Emblem. Di Vainglory sendiri ada sesuatu yang disebut Talent, tetapi hanya dapat digunakan dalam Brawl Mode, seperti Blitz dan Battle Royale.

5. 'Monster Besar'

Perbezaannya juga terletak pada setiap 'Big Monster' yang akan memberikan bantuan dalam bentuk serangan ke pangkalan musuh, penggemar, atau wang untuk membeli barang. Di Vainglory itu sendiri terdapat dua 'Big Monsters', iaitu Blackclaw yang akan membantu menghancurkan menara dan Ghostwing yang akan memberikan buff.

Di ML sendiri ada Tuan yang menolong menghancurkan menara musuh dan Turlte yang akan memberi wang. Dan di AoV ada Abyssal Dragons yang akan memberikan wang dan Dark Slayer yang akan memberikan buff kepada setiap wira.

Kesimpulannya

Nah, itulah beberapa perbezaan yang dapat kita dapati dari permainan Mobile Legends, AoV dan juga Vainglory. Setiap gelaran pastinya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing dan tentunya adalah hak setiap pemain untuk memilih permainan mana yang akan dimainkan. Tetapi, pada pendapat anda, permainan mana yang terbaik ? Tulis di ruangan komen, okey?

Baca juga artikel mengenai Permainan MOBA atau artikel menarik lain dari Febi Prilaksono .

Artikel Berkaitan