Cara Mudah Membuat Jadual di Excel (Windows dan Android)

Tidak tahu bagaimana membuat jadual di Excel? Tenang, Jaka akan memberitahu anda cara membuat jadual di Excel baik pada Windows dan Android.

Dalam menyelesaikan tugas atau kerja, kita sering diminta untuk menyampaikan data dalam bentuk jadual. Sebabnya adalah agar data dapat dilihat lebih kemas sehingga mudah difahami.

Salah satu perisian popular yang digunakan untuk membuat jadual adalah Microsoft Office Excel . Adakah anda tahu seperti apa geng, bagaimana anda membuat jadual di Excel?

Dalam artikel ini, Jaka akan memberitahu anda cara membuat jadual di Excel dengan mudah di Windows dan juga telefon Android anda!

 • Cara Membuat Jadual di Excel
  • Cara Membuat Jadual di Windows (PC)
  • Cara Membuat Jadual di Android (HP)
 • Mengapa Membuat Jadual di Excel?

  Excel adalah perisian yang dibangunkan oleh Microsoft untuk memudahkan kita dalam mengira nombor dan membuat grafik.

  Setiap fail Excel mempunyai lembaran, di mana setiap helaian terdiri daripada lajur dan baris. Nah, di situlah geng kita akan membuat jadual.

  Membuat jadual di Excel sangat mudah kerana banyak kelebihannya. Salah satunya ialah bilangan baris dan lajur, di mana Excel mempunyai 1 juta baris dan 16 ribu lajur .

  Dengan kemampuan ini, kami akan memproses sejumlah besar data dengan mudah. Lebih-lebih lagi, Excel dilengkapi dengan formula yang sangat membantu kerja kita.

  Pekerjaan seperti membuat laporan kewangan, membuat daftar kehadiran, dan menyampaikan data dengan tepat dapat dilakukan dengan mudah menggunakan Excel.

  Cara Membuat Jadual di Excel

  Dengan kelebihan ini, Excel adalah perisian yang boleh anda jadikan jadual. Jaka akan memberikan tutorial bagaimana membuat jadual di Excel, baik di Windows dan di Android.

  Cara Membuat Jadual di Windows (PC)

  Kita mulakan dengan membuat jadual Excel di Windows. Kebanyakan orang menggunakan laporan berdasarkan data menggunakan komputer riba kerana lebih fleksibel.

  Langkah 1

  Pertama, anda perlu memasang aplikasi terlebih dahulu. Sekiranya anda tidak memilikinya, muat turun di pautan di bawah!

  Aplikasi Microsoft Corporation Office & Business Tools DOWNLOAD

  Langkah 2

  Setelah muat turun selesai, buka aplikasi Excel, pilih Buku Kerja Kosong untuk membuat fail Excel baru.

  Langkah 3

  Anda akan melihat penampilan awal Excel. Dalam menu navigasi di atas, pilih Masukkan .

  Langkah 4

  Selepas itu, pilih menu Jadual yang terletak di bawah Masukkan teks.

  Langkah 5

  Sesuaikan ukuran meja untuk memenuhi keperluan anda. Anda boleh memasukkan koordinat baris dan lajur atau menyeret kursor. Jangan lupa tekan butang OK .

  Langkah 6

  Selesai, meja anda berjaya dibuat. Anda boleh menukar nama lajur, ya geng. Di samping itu, anda juga boleh mengubah penampilan meja anda dengan memilih menu Reka bentuk yang terletak di paling kanan.

  Cara Membuat Jadual di Android (HP)

  Seterusnya, Jaka akan memberitahu anda cara membuat jadual Excel pada geng mudah alih Android. Kaedahnya lebih kurang sama dengan cara menggunakan komputer riba, tetapi masih akan memberitahu anda secara terperinci!

  Langkah 1

  Pertama, buka aplikasi Excel pada telefon Android anda. Sekiranya anda tidak mempunyai, muat turun geng pautan ini! Selepas itu, buka aplikasi dan buka buku kerja kosong .

  Langkah 2

  Setelah selesai membuat fail Excel baru, tekan anak panah ke atas yang terletak di sudut kanan bawah. Tekan menu Laman Utama untuk mencari menu lain.

  Langkah 3

  Pilih menu Sisipkan , kemudian pilih jadual di bahagian atas.

  Langkah 4

  Geser kursor untuk menyesuaikan ukuran jadual mengikut keperluan. Anda juga boleh menyesuaikan jadual dengan pelbagai menu, salah satunya adalah Gaya Meja .

  Bahawa dia geng bagaimana membuat jadual di Excel baik di komputer riba dan di telefon bimbit. Mudah bukan caranya? Jaka pasti anda dapat membuatnya dalam sekelip mata!

  Baca juga artikel mengenai Excel atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan