Cara membuat WhatsApp Chatbot, Sesuai untuk Perniagaan!

WhatsApp Chatbot dapat membantu anda membalas setiap mesej masuk dengan cepat. Anda boleh menyesuaikan tindak balas mesej, baik untuk peribadi dan perniagaan.

Kini, WhatsApp adalah salah satu aplikasi paling popular dalam kehidupan seharian, baik untuk tujuan peribadi dan perniagaan, geng.

Sekiranya anda mempunyai perniagaan dalam talian dan berkomunikasi dengan pelanggan melalui aplikasi WhatsApp, anda mungkin terbeban dengan membalas mesej dari pelanggan satu per satu.

Sekiranya anda terbeban, mesej masuk dapat terkumpul dan anda akan membalas mesej dari pelanggan lebih banyak. Walaupun anda boleh membuat WhatsApp chatbot untuk membalas mesej secara automatik.

 • Menggunakan Wabot
 • Buat WhatsApp Chatbot

  Untuk menggunakan ciri balasan automatik, cuba gunakan aplikasi untuk membuat WhatsApp chatbot, geng.

  Chatbot WhatsApp adalah sejenis aplikasi pihak ketiga yang boleh anda gunakan untuk membalas setiap perkataan yang anda perolehi dari mesej masuk.

  Setelah menerima pesanan masuk, bot akan mengirim pesan balasan sesuai dengan kata-kata dalam pangkalan datanya, kumpulan itu.

  Dengan bot ini, Anda tidak hanya dapat membalas pesan pelanggan, tetapi juga dapat segera bertindak balas ketika ada pesan dari rakan atau kumpulan. Balas dari WhatsApp anda tentunya sangat pantas, geng.

  Gunakan AutoResponder untuk WhatsApp

  Salah satu aplikasi yang boleh anda gunakan untuk membuat chatbot WhatsApp adalah AutoResponder untuk WhatsApp .

  Aplikasi balasan automatik ini akan membalas setiap mesej dari pengirim dengan satu mesej balasan dari WhatsApp anda.

  Dengan begitu, tidak ada risiko aplikasi WhatsApp dilarang kerana anda tidak mengirim letupan sembang, tetapi hanya mengirim pesan kepada satu penerima, geng.

  • Langkah 1: Pasang aplikasi AutoResponder untuk WhatsApp.

  • Langkah 2: Buka aplikasi, klik Tetapan Pemberitahuan . Aktifkan akses pemberitahuan untuk aplikasi AutoResponder untuk WhatsApp. Klik Benarkan .

  • Langkah 3: Klik butang tambah (+) di kanan bawah skrin. Masukkan perkataan atau kata kunci yang anda mahukan, klik butang semak.

  • Langkah 4: Masukkan kata-kata balasan yang akan dihantar oleh bot. Klik butang semak.

  • Langkah 5: Pastikan kedua-dua butang aktif seperti yang ditunjukkan. Selesai.

  Ketika menerima pesan masuk sesuai dengan pesan yang harus dijawab pada aplikasi bot, WhatsApp akan segera mengirim balasan yang telah ditetapkan sebelumnya.

  Anda juga akan melihat pemberitahuan di layar ketika menerima pesan masuk, bersama dengan balasan yang dikirim oleh bot WhatsApp, geng.

  Menggunakan Wabot

  Wabot adalah aplikasi yang boleh anda gunakan untuk membuat bot WhatsApp pada aplikasi Whatsapp. Anda boleh memuat turun aplikasi ini di Playstore, geng.

  • Langkah 1: Muat turun dan pasang aplikasi Wabot di Play Store.

  • Langkah 2: Buka aplikasi Wabot, kemudian daftar untuk mendapatkan akses masuk ke aplikasi tersebut.

  • Langkah 3: Log masuk dengan e-mel dan kata laluan yang anda tetapkan lebih awal. Setelah berjaya masuk, klik Tetapan , kemudian aktifkan Wabot Accessibility .

  • Langkah 4: Seterusnya, pilih Perkhidmatan yang Dipasang , kemudian klik Kebolehcapaian Wabot. Aktifkan, klik OK .

  • Langkah 5: Kembali ke Tetapan, geng. Klik Balas Auto , kemudian aktifkan Pemantauan Pemberitahuan .
  • Langkah 6: Kembali ke Tetapan sekali lagi. Kemudian, aktifkan Gender Status Massal, Auto Reply Personal, dan Auto Reply for Business.
  • Langkah 7: Klik ikon hamburger, pilih Balas Auto Kumpulan . Klik butang tambah (+) , isikan nama dan keterangan kumpulan. Jimat.
  • Langkah 8: Klik ikon hamburger sekali lagi, kemudian pilih Auto Reply . Klik butang tambah (+) kemudian masukkan kata kunci sebagai pencetus balasan automatik.

  • Langkah 9: Pilih kumpulan yang anda buat sebelumnya, kemudian aktifkan status balasan automatik, geng.

  • Langkah 10: Tulis balasan mesej yang diingini. Anda juga dapat menambahkan pemperibadian agar mesej yang dikirim tidak terlihat seperti balasan bot. Setelah selesai, klik Simpan.

  Setelah menyelesaikan persediaan bot, aplikasi WhatsApp akan secara automatik mengirim pesan balasan untuk setiap mesej masuk yang berisi kata kunci sebelumnya, geng.

  Itulah, geng, aplikasi yang boleh anda gunakan untuk membuat bot WhatsApp. Anda juga boleh mendapatkannya di Play Store, geng.

  Dengan bot WhatsApp, anda dapat membalas setiap mesej masuk dengan cepat. Jadi, rakan atau pelanggan anda tidak akan merasakan bahawa anda lambat bertindak.

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan