Cara Mudah Membuat Multi Boot dalam Satu Flashdisk

Cara membuat multi boot dalam satu kilat sebenarnya mudah untuk anda lakukan. Dengan cara ini, anda boleh memasuki pelbagai sistem operasi

Peralatan komputer telah menjadi sebahagian daripada kehidupan manusia. Walaupun begitu, jika berlaku kesalahan fatal dalam penggunaan komputer, maka cara terakhir yang dapat dilakukan adalah memasang semula. Untuk itu, anda boleh menggunakan banyak bootable pada satu kilat sehingga anda dapat memilih sistem operasi apa yang sesuai digunakan.

Cara membuat multi boot dalam satu kilat sebenarnya mudah untuk anda lakukan. Dengan cara ini, anda boleh memasukkan pelbagai sistem operasi ke dalam satu peranti, jadi anda tidak perlu membawa banyak pemacu kilat ke mana-mana. Untuk mengetahui langkah-langkahnya, anda boleh membacanya di bawah.

BACA JUGA
  • Cara Mudah Memulihkan Data yang Hilang pada FlashDisk yang rosak
  • Cara Membuat Autorun VIRUS Tidak Menjangkiti Flashdisk
  • Adakah Membahayakan Cabut Flash Tanpa Membuang Perkakasan dengan Selamat?

Cara Membuat Multi Bootable dalam Satu Flashdisk

Bagaimana cara membuat multi bootable menggunakan satu peranti flash sebenarnya sangat mudah. Anda hanya perlu menyediakan flashdisk, kemudian anda memuat turun salah satu perisian yang boleh digunakan, dan segera melaksanakannya. Adakah anda ingin mengetahui langkah-langkahnya? Baca artikel ini dengan lengkap!

Cara Membuat Multi Bootable dalam Satu Flashdisk dengan XBoot

Untuk mengetahui cara membuat multi bootable dalam satu kilat, cara pertama anda boleh menggunakan perisian yang dipanggil XBoot . XBoot itu sendiri adalah aplikasi yang memiliki fungsi untuk mempermudah anda membuat file ISO multi-bootable sehingga Anda dapat memasukkan berbagai sistem operasi sekaligus. Oleh itu, segera muat turun XBoot.

Sediakan saiz flash minimum 8GB yang telah diformat menjadi FAT 32 . Maka setiap OS mesti dibuat fail ISO terlebih dahulu. Seterusnya, ikuti langkah-langkah yang diberikan oleh Jaka di bawah.

  • Buka perisian XBoot dan seret semua fail ISO ke tetingkap XBoot kemudian klik Buat USB .
  • Kemudian, pilih Select USB Drive , Select Bootloader to Syslinux , dan klik OK .
  • Selepas itu, proses pembuatan multiboot akan berjalan. Tunggu, dan sila cuba hasilnya.

Baiklah, dengan demikian selesai artikel yang dipetik Jaka dari Pendrivelinux. Sekarang, bagaimana anda mempraktikkan bagaimana membuat multi bootable dalam satu kilat. Dan ia dimuat dengan banyak bootable yang boleh anda gunakan di mana sahaja, sama ada memasang Linux, Ubuntu, Windows, dan sistem operasi komputer yang lain. Beri pendapat anda melalui ruangan komen di bawah ya bro!

Artikel Berkaitan