Cara Membuat Laman Web menjadi Aplikasi Android Tanpa Pengekodan

Sudah tentu anda mempunyai laman web kegemaran yang anda buka setiap hari? Lebih menarik lagi, Jaka mempunyai cara mudah untuk menjadikan laman web menjadi aplikasi Android tanpa pengekodan. Sangat mudah, inilah caranya.

Sudah tentu anda mempunyai laman web kegemaran yang anda buka setiap hari, contohnya JalanTikus dan Facebook. Seperti yang anda ketahui, Facebook memang menyediakan aplikasi hebat untuk pengguna telefon pintar Android dan iOS.

Sayangnya, aplikasi Facebook juga terkenal kerana sangat membuang ruang penyimpanan dan bateri. Menyedari hal ini, Facebook akhirnya mengeluarkan aplikasi Facebook Lite yang lebih ringan.

Tetapi, tidak semua laman web kegemaran kami menyediakan aplikasi untuk telefon pintar dan tidak semua aplikasi di telefon pintar mempunyai versi ringan seperti Facebook Lite.

Melaporkan dari Wonderhowto, Jaka mendapati sesuatu yang sangat keren. Membolehkan anda membuat laman web menjadi aplikasi Android hanya dalam beberapa saat. Adakah anda ingin tahu? Inilah cara membuat laman web menjadi aplikasi Android .

BACA JUGA
  • 5 Cara Mudah Membuat Aplikasi Android Tanpa Mempunyai Pengekodan
  • Cara membuat aplikasi sembang Android anda sendiri tanpa pengekodan
  • Cara Membuat Aplikasi Android Mudah Secara Percuma, Cukup Klik!

Cara Membuat Laman Web menjadi Aplikasi Android

1. Pasang Penyemak Imbas Hermit - Lite Apps

Untuk menjadikan web sebagai aplikasi Android, kami memerlukan bantuan aplikasi Hermit - Lite Apps Browser , yang boleh anda muat turun di JalanTikus atau di Google Play Store. Dengan aplikasi ini, anda boleh menjadikan web menjadi aplikasi Lite.

DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti Chimbori

2. Menjadikan Web sebagai Aplikasi Android

Setelah anda memuat turun dan membukanya, kemudian anda mengklik Feature Tour , terdapat 6 halaman yang menerangkan secara ringkas kelebihan aplikasi Hermit. Sekarang, untuk menjadikan web sebagai aplikasi Android, anda memilih butang tambah di kanan bawah.

Seterusnya anda memasukkan URL laman web ke bar di bahagian atas skrin, misalnya JalanTikus.com atau memilih salah satu cadangan laman web yang popular dari Hermit.

Selepas laman web Jaka dibuka, anda boleh menukar nama aplikasi Lite yang akan anda buat. Kemudian klik butang tambah, tetingkap timbul pengesahan akan muncul dan klik buat.

Kini, anda telah berjaya membuat aplikasi JalanTikus Lite dan anda boleh mencarinya di skrin utama.

3. Menyesuaikan Aplikasi Paparan Lite

Dari sini, anda boleh menyesuaikan aplikasi Lite yang telah anda buat. Anda boleh menghidupkan tarikan untuk menyegarkan, menatal ke atas, skrin penuh, dan tanpa bingkai. Untuk kandungan yang dimuat, beberapa pilihan termasuk Iklan Blok , Muat gambar , pautan Terbuka di Aplikasi Ringan , Jangan Jejak , laman Desktop , dan mod Penjimat Data .

Selain itu, anda juga boleh menguruskan kebenaran aplikasi Lite. Adapun akses ke lokasi, foto, video, kamera dan mikrofon. Untuk makluman Jaka, yang penting adalah menghidupkan mod skrin penuh dan tanpa bingkai untuk mendapatkan pengalaman seperti menggunakan aplikasi sebenar.

Oh ya, meluncur ke sisi adalah tab Tema , di mana anda boleh menyesuaikan warna untuk bar status, bar tindakan, dan memilih ikon aplikasi yang anda mahu. Kemudian ada tab Integrasi yang membolehkan anda mengatur pemberitahuan dan fungsi carian.

4. Layari Laman Web Kegemaran Tanpa Iklan dan Jimat Bateri

Bagaimana, bagaimana menjadikan laman web menjadi aplikasi Android di atas sangat mudah bukan? Kini anda boleh merasa lebih puas dan selesa menjelajahi laman web kegemaran anda tanpa iklan dan lebih cekap bateri.

Oh ya, jika misalnya jalan pintas aplikasi Lite tidak muncul di skrin utama. Penyelesaiannya ialah anda boleh menukar ke peluncur lain, memandangkan sekarang banyak peluncur hanya mempunyai satu lapisan.

5. Kenali Aplikasi Web JalanTikus

Anda sudah tahu, bahawa JalanTikus 'menunjukkan' di Google I / O 2016. JalanTikus.com adalah laman web pertama di Indonesia dan yang kedua di dunia yang melaksanakan PWA (Progressive Web App).

Salah satu kelebihan terbesar menggunakan PWA (Progressive Web App) ialah ia dapat mengakses JalanTikus PWA walaupun tidak tersambung ke Internet.

Anda melakukannya dengan mengakses //app.jalantikus.com pada penyemak imbas Chrome Android anda, kemudian Tambahkan ke skrin utama. Kini anda boleh mengakses JalanTikus seperti aplikasi Android tanpa aplikasi Hermit. Adakah ia benar-benar gila? Selamat mencuba.

Baca juga artikel mengenai aplikasi atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan