4 Cara Membuat Jemputan Digital, Cepat, Mudah dan Praktikal 2020

Ingin tahu bagaimana membuat jemputan digital percuma? Jaka mempunyai tutorial mengenai cara membuat undangan video dan gambar digital percuma dari pelbagai platform.

Memerlukan jemputan untuk majlis perkahwinan, tunangan, ulang tahun, atau perjumpaan lain, tetapi tidak ingin merasa terganggu ketika pergi ke mesin cetak? Jaka ada jalan penyelesaian untuk anda.

Dengan kecanggihan teknologi masa kini, serta mengakses internet dengan mudah, anda dapat mempelajari cara membuat jemputan digital yang dapat dikongsi tanpa dicetak.

Kaedah yang akan dibincangkan oleh Jaka dalam artikel ini juga sangat mudah, geng anda boleh mempraktikkannya dengan segera.

 • Cara Membuat Jemputan Digital di Laptop
 • Cara Membuat Jemputan Digital Menggunakan Power Point
 • Cara Membuat Jemputan Video Digital
 • Cara Membuat Jemputan Digital dengan Mudah dan Praktikal

  Terdapat pelbagai cara untuk membuat jemputan digital. Ada yang memerlukan kemahiran dan perisian khas dan ada yang praktikal dan tidak memerlukan kemahiran khas. Yang kedua adalah apa yang akan kita bincangkan.

  Jaka akan berkongsi untuk anda semua cara termudah dan praktikal untuk membuat jemputan digital melalui telefon bimbit, komputer riba atau PowerPoint anda.

  Ingin tahu bagaimana caranya? Lihat maklumat lengkap dan langkah-langkah di bawah.

  Cara Membuat Jemputan Digital di HP

  Dengan kecanggihan spesifikasi yang dimiliki oleh telefon pintar canggih masa kini, membolehkan pengguna belajar bagaimana membuat jemputan digital di HP.

  Hanya dilengkapi dengan satu aplikasi dengan ukuran di bawah 50MB, anda boleh menggunakan telefon bimbit anda dengan segera sebagai alat untuk membuat jemputan digital.

  Ingin tahu bagaimana caranya? Lihat langkah terperinci di bawah!

  • Langkah 1 - Pasang aplikasi Pembuat Kad Undangan terlebih dahulu, dan jika anda tidak memiliki aplikasi pendukung tentang cara membuat jemputan digital, anda boleh memuat turunnya secara langsung di bawah.

  Muat turun aplikasi, Pembuat Kad Jemputan di sini!

  Pembuat Kad Jemputan

  • Langkah 2 - Buka aplikasi yang dipasang, pilih menu mula.
  • Langkah 3 - Pilih jenis jemputan yang akan dibuat, dari undangan ulang tahun, perjumpaan hingga undangan perkahwinan, yang semuanya boleh anda pilih dalam aplikasi ini.
  • Langkah 4 - Setelah memilih jenis jemputan yang ingin anda buat, anda boleh memilih templat yang ingin anda gunakan seperti yang dikehendaki.
  • Langkah 5 - Masukkan Tajuk, dan juga ayat jemputan yang ingin anda masukkan pada jemputan yang dibuat.
  • Langkah 6 - Lengkapkan butiran jemputan yang disediakan.
  • Langkah 7 - Edit penampilan jemputan yang hampir dilakukan dari ukuran tulisan, fon, hingga menambahkan emoji lucu ke dalamnya.
  • Langkah 8 - Sekiranya semuanya terasa betul, muat turun jemputan yang dibuat dengan menekan ikon di sudut kanan atas.

  Cara Membuat Jemputan Digital di Laptop

  Bagi anda yang lebih bebas merancang jemputan yang ingin dibuat, anda boleh memanfaatkan cara membuat jemputan digital di komputer riba ini.

  Dengan hanya menggunakan komputer riba, sambungan internet, dan tanpa memasang perisian tambahan, anda boleh merancang jemputan digital dengan mudah dan praktikal. Kaedah ini juga percuma, geng.

  Berikut adalah langkah-langkah bagaimana membuat jemputan digital pada komputer riba yang boleh anda praktikkan secara langsung.

  • Langkah 1 - Buka laman web canva.com melalui penyemak imbas anda, dan daftar terlebih dahulu untuk mengakses ciri-cirinya. Santai sahaja, proses pendaftaran adalah percuma.

  • Langkah 2 - Setelah proses pendaftaran berjaya, tekan pilihan buat reka bentuk dan pilih jemputan untuk diarahkan ke tetingkap penyuntingan seterusnya.

  • Langkah 3 - Setelah tetingkap penyuntingan dibuka, pilih templat yang paling menarik mengikut kehendak anda.
  • Langkah 4 - Lakukan penyuntingan mengikut kehendak anda. Anda boleh menambahkan pelbagai elemen dengan memilih menu penyuntingan di sebelah kiri.
  • Langkah 5 - Setelah proses membuat jemputan digital ini sudah cukup, yang harus anda lakukan ialah memuat turun jemputan yang telah dibuat, dan pemilihan format juga berfungsi dari JPG ke PDF.

  Cara Membuat Jemputan Digital Menggunakan Power Point

  Bagi mereka yang benar-benar tidak mahu menjadi rumit, cara membuat jemputan digital menggunakan PowerPoint boleh menjadi alternatif terbaik.

  Kaedah ini tidak memerlukan sambungan internet, perisian tambahan, atau aplikasi penyuntingan apa pun. Cukup gunakan PowerPoint yang kemungkinan besar sudah terpasang di semua komputer riba dan komputer.

  Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda gunakan untuk membuat jemputan digital menggunakan PowerPoint.

  • Langkah 1 - Buka PowerPoint, ganti latar slaid yang digunakan dengan gambar yang paling sesuai untuk jemputan anda dengan mengklik kanan dan memilih format latar.
  • Langkah 2 - Setelah Latar Belakang diubah, edit teks di PowerPoint seperti yang diperlukan.
  • Langkah 3 - Tambahkan aksen menarik yang boleh anda pilih di menu sisipan mengikut keperluan.
  • Langkah 4 - Sekiranya sudah cukup, anda hanya perlu menyimpan slaid dalam format JPEG atau PDF.

  Bagi anda yang masih belum mempunyai templat yang sesuai dan sesuai digunakan untuk membuat jemputan digital yang dikongsi Jaka kali ini, anda boleh memuat turun templat PowerPoint yang menarik di pautan ini.

  Cara Membuat Jemputan Video Digital

  Bagi mereka yang ingin kelihatan lebih canggih ketika membuat jemputan digital, ada satu cara untuk membuat jemputan video digital yang boleh anda praktikkan dengan mudah.

  Dengan langkah praktikal dan jangan gunakan yang rumit, anda boleh segera membuat jemputan digital dalam bentuk video dan siap untuk dikongsi dengan mereka yang terdekat dengan anda.

  Ingin tahu bagaimana caranya? Berikut adalah langkah-langkah lengkap yang boleh anda amalkan dengan segera.

  • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi Pembuat Jemputan Video terlebih dahulu, dan mereka yang tidak memilikinya boleh memuat turun melalui pautan di bawah.

  Muat turun aplikasi, Pembuat Jemputan Video di sini!

  Video Pembuat Jemputan

  • Langkah 2 - Setelah aplikasi yang satu ini dipasang, anda dapat membukanya dengan segera dan memasuki menu utama. Di menu utama, anda akan melihat pelbagai templat yang boleh anda edit dan pilih.

  • Langkah 3 - Pilih satu templat yang menurut anda paling sesuai dengan jemputan yang perlu dibuat.

  • Langkah 4 - Setelah memilih templat, tetingkap pengeditan akan terbuka di mana anda dapat mengedit teks, muzik, pelekat, gambar, latar belakang, dan elemen lain.
  • Langkah 5 - Setelah mengedit, sudah cukup anda hanya perlu memuat turun jemputan dalam bentuk video yang telah dibuat sebelumnya, dan cara membuat jemputan video digital selesai.

  Di sana anda mempunyai 4 cara mudah yang boleh anda praktikkan secara langsung dalam proses membuat jemputan digital. Yang harus anda lakukan ialah memilih kaedah mana yang paling sesuai dengan keperluan anda.

  Pelbagai kaedah sengaja Jaka kongsikan semuanya untuk memudahkan anda mencari yang paling senang dan sesuai dengan kehendak.

  Semoga petua yang dikongsi Jaka kali ini bermanfaat untuk anda semua, dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan