5 Cara Memindahkan Fail dari PC ke Android Tanpa Aplikasi

Selanjutnya Jaka akan menulis beberapa petua mengenai cara memindahkan fail dari PC ke Android tanpa aplikasi.

Anda mesti kerap memindahkan fail dari komputer riba ke alat atau sebaliknya? Mungkin ada kalanya anda mengalami masalah ketika mengirim fail kepada rakan. Untuk cara cepat untuk memindahkan fail antara telefon pintar atau memindahkan fail dari telefon pintar ke PC, JalanTikus telah membincangkannya, tetapi kali ini saya akan menulis cara memindahkan fail dari PC ke Android.

Sekiranya anda mempunyai rancangan data internet yang melimpah atau terdapat kemudahan Wi-Fi percuma di sekitar rumah, maka tip ini sangat sesuai untuk anda yang tidak ingin diganggu dengan pelbagai aplikasi yang dapat membebankan telefon pintar anda. Mengikuti Jaka akan menulis beberapa petua mengenai cara memindahkan fail dari PC ke Android tanpa aplikasi:

BACA JUGA
  • 10 Fail Pemindahan Aplikasi Terbaik Antara Android Tanpa Bluetooth
  • Cara Mudah Memindahkan Fail dari Android ke Komputer Tanpa Kabel
  • Cara Memindahkan Fail dari Android ke PC Tanpa Bluetooth

5 Cara Memindahkan Fail dari PC ke Android Tanpa Aplikasi

1. 9c.nu (Web): Berkongsi Fail Papan Keratan dengan Wi-Fi

Hujung pertama mengenai cara memindahkan fail dari PC ke Android menggunakan 9c.nu . Sekiranya anda ingin membuat mesej, tulisan, kata-kata, hingga cerita panjang, tetapi anda malas untuk menaip di telefon pintar? Maka penyelesaian paling mudah adalah menaipnya pada papan kekunci fizikal komputer atau komputer riba anda. Untuk berbuat demikian kita boleh menggunakan perkhidmatan 9c.nu .

Sangat mudah, buka 9c.nu dengan penyemak imbas komputer riba kemudian masukkan beberapa teks dalam kotak 'Teks Di Bawah' kemudian buka 9c.nu dari penyemak imbas telefon pintar dan secara automatik teks yang anda taip melalui komputer riba akan muncul di penyemak imbas telefon pintar. Tetapi ingat teknik ini akan berfungsi jika anda berada dalam sambungan Wi-Fi yang sama. Jadi sekarang anda akan lebih mudah menyalin-menampal fail papan keratan untuk dikongsi dengan rakan anda.

2. LanNote (Web): Kongsi Fail dengan Wi-Fi yang Sama

Seperti 9c.nu, LanNote juga dapat memindahkan fail dari PC ke Android ketika disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama. Tetapi sedikit berbeza dengan 9c.nu di LanNote, anda bukan sahaja berkongsi fail teks tetapi boleh menghantar fail lain seperti gambar, pautan, dokumen, dan sebagainya. Perkhidmatan ini sangat sesuai untuk anda yang bekerja di pejabat kerana dengan rangkaian Wi-Fi yang sama anda boleh berkongsi fail dengan rakan sekerja.

Cara menggunakannya sama seperti menggunakan 9c.nu, Anda hanya membuka lannote.com kemudian tulis nama, mesej, dan pilih fail yang akan dibagikan. Selepas itu beritahu rakan anda untuk membuka lannote.com secara automatik akan ada senarai fail yang boleh dimuat turun.

3. Snapdrop (Web): Hantar Semua Jenis Fail Dengan Mudah

Pada pendapat saya, perkhidmatan yang satu ini adalah perkhidmatan yang sejuk dan sederhana sebagai cara untuk memindahkan fail dari PC ke Android. Snapdrop tidak perlu dipasang dan serasi dengan semua peranti bermula dari Windows, Mac OS X, dan Linux kerana perkhidmatan ini berasaskan web. Kami boleh saling menghantar fail dengan mudah.

Cara menggunakannya, sambungkan PC dan telefon pintar anda dengan Wi-Fi yang sama kemudian buka snapdrop.net di setiap penyemak imbas, setelah membuka, anda akan melihat senarai peranti yang disambungkan ke pelayan dalam bentuk ikon di tengahnya. Untuk proses pemindahan fail sangat mudah, anda cukup klik ikon di tengah dan pilih fail yang akan dihantar.

4. Simpanan Mudah (ssavr.com): Hantar Fail Dengan Selamat

Untuk yang ini sedikit berbeza dari perkhidmatan sebelumnya, di Simple Savr anda boleh menghantar fail di rangkaian Wi-Fi tetapi juga dapat berkongsi fail dari jarak jauh. Simple Savr mempunyai sistem untuk mengenkripsi data sehingga akan lebih selamat ketika berkongsi fail, Anda juga dapat memberikan kata sandi ke file yang akan dikirim untuk membantu mendapatkan akses file di Simple Savr.

Khusus untuk cara berkongsi fail dari jarak jauh, anda mesti menetapkan Alamat IP anda secara manual sehingga rakan anda dapat mengakses fail bersama. Untuk cara menukar Alamat IP sangat mudah dengan memasuki menu Tetapan dari Simple Savr kemudian menambahkan Alamat IP.

5. Reep.io (Web): Berkongsi Fail Jauh Lebih Cepat

Jika anda tidak berada dalam julat rangkaian Wi-Fi adalah sama, maka satu penyelesaian yang masih boleh berkongsi fail adalah dengan reep.io . Perkhidmatan ini serupa dengan perkhidmatan Simple Sarv tetapi mempunyai sistem yang sedikit berbeza dalam kerjanya. Kerana di reep.io menggunakan sistem peer-to-peer untuk menghubungkan antara dua peranti yang bersambung.

Untuk cara menggunakannya, pertama-tama kami memuat naik fail ke pelayan (tidak lengkap) kemudian pautan muat turun akan muncul kemudian buka pautan lebih awal di penyemak imbas rakan untuk memuat turun fail kami. Dalam proses ini, peer-to-peer akan berjalan, jadi apabila rakan mula memuat turun fail melalui pautan, proses muat naik kami akan diteruskan (muat naik penuh). Dengan menggunakan sistem ini akan mempercepat proses perkongsian.

Kesimpulannya

Itulah 5 cara untuk memindahkan fail dari PC ke Android tanpa perlu memasang aplikasi. Saya harap petua kali ini dapat bermanfaat bagi anda yang menghadapi masalah memindahkan fail dengan rakan atau anda yang tidak ingin diganggu oleh pelbagai aplikasi. Oleh itu, perkhidmatan mana yang paling anda gemari untuk berkongsi fail? Sila tuliskan pendapat anda di ruangan komen.

Artikel Berkaitan