Jangan main! Ini adalah 9 Permainan yang Membunuh Orang di Dunia Sebenar

Permainan video bukan sahaja menyeronokkan untuk dimainkan, tetapi juga boleh membahayakan anda. Berikut adalah 9 permainan video yang membunuh pemain di dunia nyata!

Permainan video memang menyeronokkan untuk dimainkan, tetapi selain menyeronokkan, permainan video juga berbahaya. Permainan video boleh membunuh anda bila-bila masa. Selain permainan video juga dapat mendorong anda melakukan pembunuhan.

Ini bukan berita palsu, beberapa kes kematian atau pembunuhan yang disebabkan oleh bermain permainan sering berlaku. Berikut adalah 9 permainan yang membunuh orang di dunia nyata .

BACA JUGA
  • 5 Permainan Ini Membunuh Orang! Bagaimana anda melakukannya?
  • Berapa Banyak Penunjuk Laser yang diperlukan untuk Membunuh Manusia?
  • Menakutkan! 5 Pos Sosmed Ini Yang Boleh Membunuh Orang

Berikut adalah 9 Permainan yang Membunuh Orang di Dunia Sebenar

Permainan boleh membunuh manusia dengan pelbagai cara, sebagai pemain anda harus lebih bijak dalam bermain permainan ya kawan-kawan. Jangan biarkan anda juga menjadi mangsa kekejaman permainan video.

1. FarmVille

Siapa sangka permainan berkebun yang satu ini boleh menyebabkan pembunuhan di dunia nyata. Alexandra Tobias, seorang ibu Amerika, membunuh bayinya yang berusia 3 bulan kerana ketagihannya dengan permainan ini.

Alexandra membunuh bayinya kerana dia menangis ketika sibuk bermain Farmville. Dia kecewa dan dengan hati ingin membunuh bayi itu. Kerana tindakannya Alexandra dijatuhkan hukuman penjara 50 tahun .

2. Nintendo Wii

Peristiwa ini berlaku pada tahun 2007, ketika Nintendo Wii baru dilancarkan. Sebuah stesen radio di Amerika membuat pertandingan untuk konsol permainan ini. Syaratnya ialah minum air sebanyak mungkin tanpa membuang air kecil.

Seorang peserta, Jennifer Strange meninggal dunia dari pertandingan ini kerana disyaki keracunan air kencingnya. Akibatnya 10 pekerja penganjur acara ini dipecat.

3. Dunia Warcraft

Permainan MMORPG ini juga menyebabkan kematian kanak-kanak. Rebecca Christie menghabiskan 15 jam tanpa henti bermain permainan dalam talian ini tanpa memperhatikan anaknya. Ini menyebabkan kematian kanak - kanak yang baru berusia 3 tahun kerana kelaparan.

LIHAT ARTIKEL

4. Berzerk

Berzerk adalah salah satu mesin arked yang terkenal pada tahun 80-an. Pada tahun 1982, permainan ini menyebabkan seorang remaja berusia 18 tahun mati . Peter Bukowski meninggal dunia akibat serangan jantung setelah menghabiskan banyak masa bermain permainan ini.

5. Lagenda Mir 3

Permainan MMORPG ini juga menjadi penyebab pembunuhan di dunia nyata. Kedua-dua Legenda jika pemain Mir Cheng Qiwei dan Zhu Caoyuan berselisih kerana Zhu tanpa izin menjual salah satu barang langka yang mereka kumpulkan.

Kedua-duanya tidak menemui perjanjian yang berkaitan dengan pengedaran wang dari penjualan barang-barang ini. Qiu akhirnya ditikam Zhu yang sedang tidur tidur mati .

LIHAT ARTIKEL

6. DOTA, Diablo 3, Hello, dan StarCraft

Keempat permainan ini benar-benar ketagihan pemain. Ketagihan permainan yang teruk ini menyebabkan kematian pemain . Pemain Rustam DOTA mati setelah maraton bermain permainan ini selama 22 hari. Chuang dari Taiwan juga mati setelah 40 jam tanpa henti setelah bermain Diablo 3.

Pada tahun 2011 Chris Staniforth meninggal dunia kerana arteri tersekat setelah 12 jam bermain Halo. Lee Seung Seop dari Korea Selatan juga mati setelah 50 jam bermain StarCraft .

7. Masuk

Ingress adalah permainan yang memerlukan pemain bergerak dan melakukan aktiviti luar . Malangnya tidak semua pemain memperhatikan keselamatan mereka ketika bermain permainan ini. Remaja Brazil berusia 16 tahun Gabriel meninggal dunia kerana dilanggar bas ketika menikmati bermain permainan ini.

LIHAT ARTIKEL

8. Ramping: Ketibaan

Obsesi berlebihan dengan watak utama Permainan langsing benar-benar berbahaya. Pada tahun 2014, seorang remaja Amerika menikam rakan sekelas. Dia berpendapat bahawa dengan berbuat demikian dia dapat menenangkan watak mistik dalam permainan.

9. EverQuest

Shawn Wooley ditemui mati dengan luka tembak di biliknya pada tahun 2002. Ketika ditemui, skrin komputernya masih hidup dan sedang menampilkan permainan EverQuest . Dia didakwa membunuh diri kerana masalah yang dialaminya ketika bermain permainan.

Itulah 9 permainan yang membunuh orang di dunia nyata . Dari acara-acara ini, anda harus lebih bijak ketika bermain permainan, kawan-kawan.

Baca juga artikel mengenai Permainan Video atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

Artikel Berkaitan