Cara Menukar Wallpaper pada Laptop Windows 7, 8, & 10 Paling Praktikal

Ingin mengetahui cara menukar kertas dinding pada komputer riba Windows 7, 8 & 10? Jaka akan berkongsi cara menukar kertas dinding komputer riba dengan pelbagai cara termudah.

Kertas dinding adalah salah satu perkara yang sering diganti pada pelbagai peranti, termasuk komputer riba. Perubahan mood, trend, atau mood boleh menjadi alasan orang mengubah wallpaper mereka.

Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui cara menukar kertas dinding pada komputer riba supaya anda dapat menyesuaikan kertas dinding yang digunakan dengan suasana hati dan sebagainya.

Kali ini Jaka akan berkongsi petua mengenai cara mengganti komputer riba jenama HP, ASUS, Acer, dan jenama lain untuk Windows 7 dan Windows 10 OS.

 • Cara Menukar Wallpaper pada Komputer riba Windows 8
 • Cara Menukar Wallpaper Laptop Windows 10
 • Cara Menukar Wallpaper pada Komputer riba Windows 7

  Walaupun tidak mendapat kemas kini lagi, Windows 7 masih merupakan sistem operasi yang paling banyak digunakan di Indonesia.

  Beratnya lebih ringan berbanding Windows 10 dan ciri-cirinya masih relatif lengkap, menjadikan banyak orang enggan beralih dari Windows 7.

  Bagi anda pengguna Windows 7 yang setia, Jaka akan berkongsi beberapa petua cara menukar kertas dinding komputer riba Windows 7 untuk anda semua.

  Cara Menukar Wallpaper pada ASUS, HP, Lenovo dan Laptop Lain melalui Panel Kawalan

  Cara mengganti kertas dinding komputer riba Windows 7 pertama yang akan dikongsi Jaka menggunakan menu Panel Kawalan terlebih dahulu.

  Terdapat beberapa langkah yang mesti anda ikuti untuk menukar wallpaper keren melalui Control Panel dan berikut adalah langkah-langkah lengkapnya.

  • Langkah 1 - Masukkan menu Panel Kawalan melalui butang menu mula dan pilih Panel Kawalan.
  • Langkah 2 - Selepas itu pilih menu Ubah latar belakang desktop di bawah menu Penampilan dan Pemperibadian.
  • Langkah 3 - Pilih gambar yang ingin anda gunakan. Sekiranya gambar tidak kelihatan dalam pilihan, cari gambar dengan menekan butang Broswe.
  • Langkah 4 - Anda boleh menggunakan Menu Kedudukan Gambar untuk memilih kedudukan gambar sesuai dengan yang anda mahukan.
  • Langkah 5 - Anda boleh menggunakan menu Shuffle untuk memilih beberapa gambar pada masa yang sama yang akan dipaparkan dalam waktu tertentu.

  Cara Menukar Wallpaper pada Acer, Lenovo, HP, dan Laptop Lain-lain melalui Klik Kanan

  Selain melalui menu Panel Kawalan, cara menukar kertas dinding pada ASUS, Acer, dan komputer riba lain juga dapat dilakukan secara langsung dari desktop.

  Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ikuti untuk menukar kertas dinding komputer riba anda secara langsung melalui desktop.

  • Langkah 1 - Masukkan desktop, kemudian klik kanan dan pilih menu Peribadikan. Menu ini akan membuka tetingkap pilihan seterusnya.
  • Langkah 2 - Setelah tetingkap pilihan dibuka, pilih menu Ubah Latar Belakang Desktop yang terletak di sudut kiri bawah.
  • Langkah 3 - Setelah diarahkan ke menu tetingkap pilihan lain, yang perlu anda lakukan ialah memilih gambar yang anda mahukan.

  • Langkah 4 - Anda juga boleh menggunakan menu Picture Position dan Shuffle seperti yang dijelaskan Jaka sebelumnya.

  Dua cara untuk menukar kertas dinding komputer riba Windows 7 yang dikongsi Jaka sebenarnya sama dengan hasil akhir, anda boleh memilih kaedah termudah seperti yang anda mahukan.

  Cara Menukar Wallpaper pada Komputer riba Windows 8

  Walaupun Windows 8 adalah Sistem Operasi yang kurang popular berbanding dengan Windows 7 atau Windows 10, Jaka masih akan membincangkan cara menukar kertas dinding di Windows 8.

  Windows 8 mempunyai penampilan yang cukup membingungkan pengguna, yang menjadikannya tergolong sebagai salah satu produk yang gagal dibuat oleh Microsoft.

  Dalam penampilan yang membingungkan ini, Windows 8 masih memberi pilihan kepada pengguna untuk mengubah rupa kertas dinding mereka dan berikut adalah maklumat lengkap.

  Cara Menukar Wallpaper pada Komputer riba Windows 8

  Terdapat beberapa langkah yang perlu anda lakukan untuk menukar kertas dinding paparan pada komputer riba dengan OS Windows 8, dan berikut adalah langkah-langkah lengkapnya.

  • Langkah 1 - Masukkan Skrin Mula, nama untuk paparan awal anda untuk mengakses OS ini dengan menekan kekunci Windows.
  • Langkah 2 - Pada bidang carian ketik Ubah Latar Belakang dan Warna pada Mula, dan buka menu yang ditunjukkan oleh mesin pencari.
  • Langkah 3 - Setelah hasil carian diklik, menu Peribadikan akan muncul. Dalam menu ini anda dapat memilih gambar untuk dijadikan Wallpaper dan juga tema warna Skrin Mula anda.

  Cara Menukar Wallpaper Laptop Windows 10

  Selain Windows 7, Windows 10 juga memiliki sejumlah besar pengguna di Indonesia. OS terbaru dari Windows mempunyai kelebihan tersendiri berbanding dengan Windows 7.

  Untuk PC dengan spesifikasi yang cukup tinggi dan juga komputer riba baru biasanya menggunakan Windows 10 sebagai OS semasa.

  Untuk itu, Jaka juga telah mempersiapkan cara menukar kertas dinding komputer riba Windows 10 yang boleh anda gunakan untuk menjadikan komputer riba lebih menarik.

  Cara Menukar Wallpaper Laptop untuk HP, ASUS, Acer, dan Lain-lain melalui Menu Tetapan

  Terdapat beberapa cara untuk menukar wallpaper komputer riba untuk OS Windows 10, dan cara pertama yang akan dibincangkan oleh Jaka adalah bagaimana menggunakan menu tetapan.

  Terdapat beberapa langkah yang perlu anda ikuti untuk mengubah gambar kertas dinding anda dengan cara ini. Berikut adalah langkah-langkah lengkap.

  • Langkah 1 - Klik ikon Windows di sudut kiri bawah komputer riba anda, setelah menu tetapan muncul, klik pada menu.
  • Langkah 2 - Setelah menu tetapan dipilih, tetingkap pilihan baru akan muncul. Pilih menu Pemperibadian untuk menukar kertas dinding anda.
  • Langkah 3 - Untuk mengganti kertas dinding dengan gambar yang telah anda sediakan sebelumnya, ubah pilihan di bawah lajur Latar Belakang ke Gambar.
  • Langkah 4 - Pilih gambar yang anda mahukan dengan mencari mengklik pada menu carian dan mencari gambar di folder tempat anda meletakkannya.

  Cara Mengubah Wallpaper Lenovo, ASUS, Acer, dan Laptop Lain Secara Langsung

  Cara menukar kertas dinding pada komputer riba Windows 10 kedua sebenarnya jauh lebih mudah daripada cara sebelumnya.

  Terdapat 2 versi cara menukar gambar wallpaper hidup ini dan langkahnya lebih mudah dan berikut adalah penjelasan lengkap.

  Versi 1

  • Langkah 1 - Buka folder tempat anda menyimpan foto yang ingin anda gunakan sebagai kertas dinding.

  • Langkah 2 - Klik kanan pada foto dan pilih set sebagai latar belakang desktop. Secara automatik, kertas dinding anda akan diganti.

  Versi 2

  • Langkah 1 - Pergi ke desktop komputer riba anda, kemudian klik kanan pada desktop.

  • Langkah 2 - Pilih menu Peribadikan untuk memaparkan wallpaper tetingkap dan tema komputer riba anda.

  • Langkah 3 - Untuk mengganti kertas dinding dengan gambar yang telah disediakan sebelumnya, ubah pilihan Latar Belakang dengan Gambar, dan cari gambar yang anda inginkan dengan carian.

  Semua cara untuk menukar kertas dinding Windows 10 masih boleh digunakan, pilih yang paling mudah dan paling sesuai dengan anda.

  Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menukar kertas dinding pada komputer riba kegemaran anda.

  Dalam artikel ini, Jaka sengaja berkongsi banyak cara dan juga alternatif untuk menukar rupa kertas dinding pada komputer riba anda kerana pilihan orang lain.

  Dengan petua kali ini, saya harap anda dapat mengubah rupa komputer riba menjadi lebih peribadi dan sesuai dengan identiti sebenar anda.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan