7 Filem Berinspirasi Penuh Makna, Hidup Tidak Boleh Putus asa!

Perlukan lebih banyak inspirasi untuk filem anda hari ini? Jaka mempunyai cadangan filem inspirasi terbaik yang boleh anda tonton, dijamin menjadikan hidup lebih hidup.

Filem sering dibuat dengan menanamkan pelbagai pesan moral di dalamnya untuk membuat penonton tidak hanya terhibur, tetapi juga dapat memperoleh pelajaran setelahnya.

Beberapa filem inspirasi ini malah sangat legenda yang menjadikannya sering menjadi pilihan tontonan ketika ingin memberi semangat kepada diri sendiri.

Mesej moral yang tersirat atau tersurat dalam filem-filem ini membawa pelajaran kehidupan sejagat yang masih relevan dengan kehidupan hari ini.

 • Penulis Kebebasan (2007)
 • Laskar Pelangi (2008)
 • Jutawan (2011)
 • 3 Idiot (2009)
 • Keajaiban dalam Cell Number 7 (2013)
 • Forrest Gump (1994)
 • 7 Filem Inspirasi Terbaik Sepanjang Masa

  Cerita atau cerita sering kali lebih berpengaruh dalam mendorong seseorang, berbanding dengan nasihat dan kuliah yang sering dibahas.

  Itulah juga sebab mengapa filem yang memberi inspirasi menjadi alternatif yang lebih banyak dipilih orang, daripada mencari rakan yang dapat memberi nasihat apabila memerlukan pengambilan semangat.

  Adakah anda memerlukan pengambilan motivasi harian juga? Di sini Jaka mempunyai rangkaian filem inspirasi yang dijamin akan membuat anda lebih bersemangat untuk berjuang.

  1. Kejar Kebahagiaan (2006)

  Filem ini, yang diilhamkan oleh kisah benar, menceritakan kisah perjuangan seorang ayah dan anak lelaki dalam menjadikan kehidupan mereka lebih baik .

  Dalam filem kehidupan yang penuh inspirasi ini, anda akan melihat bagaimana Will Smith berjuang untuk menimpa serangkaian kegagalan yang menimpanya , dan terus berusaha untuk mencapai tujuannya dan juga untuk anaknya.

  The Pursuit of Happyness berjaya menggambarkan dinamika kehidupan dengan sangat baik melalui jalan ceritanya yang menyentuh hati dan juga melalui dinamika antara watak-watak di dalamnya.

  TajukMengejar Kebahagiaan
  Menayangkan 15 Disember 2006
  Jangka masa 1 jam 57 minit
  Pengeluaran Media Relativiti, Hiburan Overbrook & Artis Pelarian
  Pengarah Gabriele Muccino
  Pelakon Will Smith, Thandie Newton, Jaden Smith, et al
  Genre Biografi, Drama
  Penarafan 8/10 (IMDb.com)

  2. Penulis Kebebasan (2007)

  Salah satu filem inspirasi terbaik menceritakan kisah seorang guru yang ingin menyatukan pelajar di kelasnya yang terdiri daripada pelbagai kaum .

  Usaha guru terhalang oleh perbezaan sudut pandang, pengaruh persekitaran luaran, bahkan oleh sistem pendidikan yang nampaknya melihat pelajar-pelajar ini sebagai produk gagal yang tidak dapat diubah lagi.

  Dengan sekuat tenaga, Hilary Swank berusaha untuk mengeluarkan pelajarnya dari persekitaran mereka yang ganas, dan dapat menghargai kehidupan dengan lebih baik .

  TajukPenulis kebebasan
  Menayangkan 5 Januari 2007
  Jangka masa 2 jam 3 minit
  Pengeluaran Filem MTV, Filem Jersey & Filem 2S
  Pengarah Richard LaGravenese
  Pelakon Hilary Swank, Imelda Staunton, Patrick Dempsey, et al
  Genre Biografi, Jenayah, Drama
  Penarafan 7.5 / 10 (IMDb.com)

  3. Laskar Pelangi (2008)

  Filem Indonesia yang berinspirasi ini berdasarkan novel laris karya Andrea Hirata dengan judul yang sama. Laskar Pelangi menjadi fenomena ketika pertama kali diluncurkan ke layar lebar.

  Filem inspirasi ini mengisahkan sekumpulan pelajar sekolah rendah di sebuah kampung terpencil di Indonesia yang terpencil yang berjaya memberikan pelbagai pelajaran kehidupan kepada penonton untuk direnungkan.

  Jalan cerita yang disajikan oleh filem ini telah membuat banyak penonton menangis, dan merenungkan rahmat hidup setelah adegan kredit filem ini diputar.

  TajukPasukan Pelangi
  Menayangkan 25 September 2008
  Jangka masa 2 jam 4 minit
  Pengeluaran Filem Miles, Mizan Productions & SinemArt
  Pengarah Riri Riza
  Pelakon Cut Mini Theo, Ikranagara, Tora Sudiro, et al
  Genre Pengembaraan, Drama
  Penarafan 7.8 / 10 (IMDb.com)

  4. Jutawan (2011)

  Bagi anda anak muda yang memerlukan inspirasi untuk mencapai kejayaan, filem perniagaan yang memberi inspirasi ini sangat sesuai untuk ditonton.

  Dalam filem Thai ini anda akan dijemput untuk melihat secara terperinci bagaimana Top Ittipat berusaha untuk berjaya. Pemuda yang pada awalnya pemain permainan dalam talian memutuskan untuk menukar dan membina perniagaannya sendiri .

  Pelbagai jenis mitos mengenai kejayaan segera terpancar melalui jalan cerita yang diguna pakai oleh filem ini. Penonton akan diundang untuk menyaksikan bagaimana Top mesti jatuh berkali-kali sebelum dia berjaya.

  TajukJutawan
  Menayangkan 20 Oktober 2011
  Jangka masa 2 jam 11 minit
  Pengeluaran Nadao Bangkok
  Pengarah Songyos Sugmakanan
  Pelakon Pachara Chirathivat, Walanlak Kumsuwan, Somboonsuk Niyomsiri, et al
  Genre Biografi, Drama
  Penarafan 7.8 / 10 (IMDb.com)

  5. 3 Idiot (2009)

  Filem 3 Idiots boleh dikatakan salah satu filem inspirasi India terbaik yang pernah dibuat. Mesej yang dikemukakan dalam kisah filem ini berjaya membuat banyak orang merenungkan kembali makna pendidikan yang sebenarnya .

  Bukan sahaja berjaya mengubah pandangan masyarakat terhadap pendidikan, filem India yang satu ini juga berjaya membuat penonton merenung kembali perspektif mereka terhadap orang lain.

  Dengan kesan seperti ini, tidak hairanlah bahawa 3 orang bodoh menjadi filem inspirasi India dengan pendapatan terbesar pada saat ia dilancarkan.

  Tajuk3 orang bodoh
  Menayangkan 25 Disember 2009
  Jangka masa 2 jam 50 minit
  Pengeluaran Filem Vinod Chopra
  Pengarah Rajkumar Hirani
  Pelakon Aamir Khan, Madhavan, Mona Singh, et al
  Genre Komedi, Drama
  Penarafan 8.4 / 10 (IMDb.com)

  6. Keajaiban dalam Cell Number 7 (2013)

  Filem inspirasi Korea ini dijamin menjadikan anda lebih bersyukur dengan kehidupan yang diberkati yang anda lalui hari ini.

  Filem Korea ini mengisahkan seorang tahanan dengan keterbelakangan mental dan rakan-rakannya yang cuba membela diri di mahkamah atas tuduhan melakukan jenayah yang tidak pernah dilakukannya .

  Bukan hanya mempunyai jalan cerita yang bagus, filem Korea yang penuh inspirasi ini juga dibumbui dengan komedi segar di dalamnya yang akan membuat anda bosan ketika menontonnya.

  TajukKeajaiban dalam Sel No. 7
  Menayangkan 19 Julai 2013
  Jangka masa 2 jam 7 minit
  Pengeluaran Fineworks / Hiburan CL
  Pengarah Hwan-kyung Lee
  Pelakon Seung-ryong Ryu, So Won Kal, Dal-su Oh, et al
  Genre Komedi, Drama
  Penarafan 8.2 / 10 (IMDb.com)

  7. Forrest Gump (1994)

  Filem yang berinspirasi hidup ini, yang dibintangi oleh Tom Hanks, mengisahkan perjalanan seorang lelaki dengan IQ rendah dalam perjuangan untuk bahtera kehidupannya .

  Forrest Gump, nama lelaki ini dengan IQ rendah, sering terpahat pada takdir hidup yang menyakitkan , dan dengan caranya sendiri dia berusaha untuk keluar dari kekacauan nasib yang menyakitkan itu.

  Filem yang memberi inspirasi ini memenangi 6 kategori anugerah di Oscar pada tahun 1995, dan salah satu kategori yang dimenanginya adalah kategori Gambar Terbaik.

  TajukForrest Gump
  Menayangkan 6 Julai 1994
  Jangka masa 2 jam 22 minit
  Pengeluaran Wendy Finerman Productions
  Pengarah Robert Zemeckis
  Pelakon Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise, et al
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan 8.8 / 10 (IMDb.com)

  Itulah senarai cadangan untuk filem inspirasi terbaik dari pelbagai negara yang boleh anda tonton apabila anda memerlukan lebih banyak pengambilan motivasi setiap hari.

  Mesej moral yang disampaikan oleh filem-filem dalam senarai ini dijamin menjadikan anda lebih bersyukur dan lebih menghargai kehidupan yang anda lalui sekarang.

  Semoga senarai filem inspirasi yang dikongsi Jaka dengan anda kali ini dapat menjadi hiburan yang menarik dan juga penguat semangat untuk anda menjalani kehidupan seharian.

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan