7 Cara Menjadi Penggodam Komputer Sejati

Ramai orang menyebut diri mereka sebagai penggodam walaupun pengetahuan mereka masih ketat, baik, Jaka, anda tahu bagaimana menjadi penggodam komputer sebenar?

Bercakap mengenai penggodam, mungkin anda mempunyai definisi penggodam anda sendiri. Secara umum, penggodam bermaksud seseorang yang mempunyai keinginan untuk mengetahui secara mendalam mengenai cara kerja sistem, komputer atau rangkaian komputer. Mereka belajar, menganalisis, mengubah, masuk ke dalam komputer dan rangkaian komputer, sama ada untuk keuntungan atau didorong oleh cabaran. Lalu bagaimana menjadi penggodam komputer sejati?

Ya, penggodam sangat berkaitan dengan komputer geek iaitu seseorang yang juga sangat bersemangat dengan dunia komputer dan mempunyai kemahuan tinggi untuk mempelajari pelbagai perkara mengenai komputer untuk menjadi pakar dalam bidang ini. Ramai orang menggelarkan diri mereka sebagai penggodam, walaupun pengetahuan tentang komputer itu sendiri masih sangat kecil. Nah, Jaka beritahu saya pengetahuannya, bagaimana saya menjadi penggodam komputer yang sebenar?

BACA JUGA
  • 7 Sebab Mengapa Anda Perlu Belajar Pengekodan
  • 10 Penyunting Teks Terbaik Biarkan Anda Lebih Baik dalam Pengekodan
  • 10 aplikasi PC Hacker paling canggih di Windows sekarang!

7 Cara Menjadi Penggodam Komputer Sejati

Terdapat banyak perkara yang mesti anda kuasai sehingga anda dapat dipanggil atau menggelar diri anda sebagai penggodam komputer yang sebenar . Oleh itu, berikut adalah Jaka yang diringkaskan dari pelbagai sumber, 7 cara untuk menjadi penggodam komputer sejati supaya anda tidak hanya mengaku kepada penggodam apabila anda tidak dapat melakukan apa-apa.

1. Menguasai Bahasa Pengaturcaraan

Di zaman digital ini, penting untuk belajar pengekodan jika anda ingin menjadi penggodam yang pakar. Terdapat begitu banyak bahasa pengaturcaraan komputer yang dapat dipelajari. Anda boleh memulakan dengan mempelajari bahasa pengaturcaraan asas seperti Asas atau Pascal, hanya untuk mempraktikkan logik dan belajar algoritma.

Selain itu, anda dapat mempelajari bahasa pengaturcaraan yang paling popular di dunia, yang dapat anda lihat dalam artikel berikut: 50 Bahasa Pengaturcaraan Paling Popular di Dunia. Untuk mendapatkan pengiktirafan sebagai penggodam, anda mesti dapat membuat program untuk memanfaatkan kelemahan sistem.

2. Ketahui Perkakasan dan Spesifikasi Komputer

Perkakasan atau perkakasan adalah komponen fizikal komputer dan media yang dapat menghubungkan antara komputer dan media lain, atau bahkan dengan komputer lain. Setiap komputer mesti mempunyai spesifikasi masing-masing. Walaupun bentuk dan perkakasannya sama, siri ini boleh berbeza. Seorang penggodam, tentu saja tidak hanya pandai pengekodan tetapi juga memahami mengenai penggodam dan spesifikasi komputer.

3. Mesti dapat membetulkan komputer

Selain mengetahui spesifikasi perkakasan dan teknikal komputer, yang lebih penting ialah anda mesti mempelajari asas-asas membaiki komputer. Apabila penggodam memecahkan komputernya, tentu dia akan membaikinya dan memasangnya sendiri. Tidak perlu menghubungi juruteknik sekiranya terdapat kesalahan seperti tidak tersambung ke rangkaian atau hanya sedikit kerosakan.

Di samping itu, anda juga harus memahami tentang pemacu yang diperlukan oleh komputer. Sudah tentu ini akan sangat membantu ketika anda ingin memasang semula sistem operasi. Kerana biasanya ketika proses pemasangan selesai, tidak semua perkakasan komputer berjalan seperti biasa. Lebih baik lagi, anda mesti mempunyai koleksi perisian untuk tujuan ini.

4. Belajar Pelbagai Perisian

Selepas perkakasan, seterusnya anda juga perlu membiasakan diri dengan perisian. Perisian ini adalah sesuatu yang membuat komputer berjalan, dan bentuknya dapat berupa sistem operasi, aplikasi, atau protokol.

Setiap penggodam, tentu saja, mempunyai beberapa alat penggodam untuk membantu tindakan mereka. Alat peretasan untuk sistem operasi Windows dan Linux telah banyak beredar di dunia maya, beberapa alat peretasan memang dirancang dengan tujuan khas yang mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Anda boleh membaca lebih lanjut di sini: 10 alat penggodam perisian percuma terbaik untuk Windows dan Linux yang boleh anda cuba dan pelajari.

5. Mesti dapat menaip 10 jari tanpa melihat papan kekunci

Keupayaan untuk menaip 10 jari tanpa melihat papan kekunci diperlukan untuk meningkatkan kecekapan dan produktiviti kerja anda di komputer. Bukan itu sahaja, anda juga harus memahami cara menggunakan jalan pintas atau kombinasi kod yang terdapat di komputer.

Orang biasa pasti menggunakan komputer dengan cara biasa, menggunakan tetikus, kemudian hanya mengklik. Walaupun penggodam, tentunya lebih cekap menggunakan komputer. Jadi, semua akan dapat berfungsi dengan lebih baik daripada pengguna komputer biasa.

6. Belajar Menggunakan CMD

Mempelajari Command Line komputer (MS DOS Prompt / Command Prompt pada Windows, Teminal atau Console di Linux) sangat penting. Selain meningkatkan kecekapan kerja anda di komputer, CMD adalah alat penggodam yang sangat kuat untuk penggodam. Berikut adalah 7 arahan CMD yang sering digunakan oleh penggodam.

7. Menggunakan Sistem Operasi Sumber Terbuka

Sebilangan besar penggodam akan menggunakan sistem operasi Open Source seperti Linux kerana percuma untuk digunakan. Ini juga membolehkan mereka melakukan perkara yang biasanya dilakukan oleh penggodam, seperti membuat program, menjalankan pelayan dan bekerja dengan Command Line Interface (CLI) untuk menguruskan komputer dan pelayan mereka.

Di samping itu, anda juga harus belajar menggunakan Firewall dengan betul supaya komputer selamat dari serangan oleh orang lain yang cuba mengawal komputer dan mencuri data penting anda. Penggodam juga perlu memahami tentang virus dan cara mencegah dan mengatasinya.

Berikut adalah artikel mengenai 7 cara untuk menjadi penggodam komputer sejati, dan tidak ada cara untuk menjadi penggodam dengan cepat. Sebenarnya ada banyak perkara lain yang mesti anda kuasai sekiranya anda ingin menjadi penggodam yang boleh dipercayai. Jangan salah faham tentang penggodam. Penggodam sejati hanya untuk menerobos keselamatan seseorang untuk mencari dan memperbaiki kelemahan sistem keselamatan tanpa mencuri. Bagaimana anda bersedia untuk menjadi penggodam?

Artikel Berkaitan