7 Filem yang Dilarang Bersiaran di Pawagam Dunia, Sebab-sebab Menjadi Gosip!

Walaupun telah menyelesaikan proses produksi dengan usaha yang maksimum, ternyata beberapa judul filem disekat dan enggan muncul di pawagam dengan beberapa alasan.

Pada masa ini terdapat banyak filem bagus yang telah dan akan ditayangkan di layar lebar. Anda juga mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu filem kegemaran, betul, geng?

Agar filem dapat ditayangkan di pawagam, filem ini pastinya mesti disensor. Sekiranya tidak, filem ini akan ditolak.

Sebenarnya, ada beberapa judul filem yang dilarang tampil di pelbagai pelosok dunia. Sebabnya juga berbeza, geng.

 • Cannibal Ferox (1981)
 • South Park: Lebih Besar, Lebih Panjang & Tidak Dipotong (1999)
 • Pembunuhan Berantai di Texas (1974)
 • Lima Puluh Warna Kelabu (2015)
 • 2012 (2012)
 • Pemusnahan (2018)
 • Filem yang Ditolak di Pawagam

  Walaupun telah selesai diproduksi dengan usaha yang maksimal, ternyata beberapa judul filem ditolak untuk ditayangkan di pawagam kerana beberapa alasan.

  Ingin tahu mengenai filem apa yang dilarang ditayangkan di dunia dan apakah sebabnya? Lihat ulasan berikut, geng!

  1. Holiba Cannibal (1980)

  Dilaporkan, filem Itali yang ditayangkan pada tahun 1980 adalah inspirasi dari filem paling menyedihkan yang pernah dibuat dalam sejarah, iaitu Cannibal Ferox pada tahun 1981.

  Dokumentari ini memaparkan pelbagai adegan sadis. Contohnya, organ tubuh yang dipotong, manusia yang dicucuk dari alat kelamin ke mulut, dan pemandangan sadis lain.

  Selepas tayangan perdana, filem ini dituduh melakukan keganasan. Malah, khabar angin, sejumlah kru filem juga terbunuh semasa proses penggambaran.

  Cannibal Holocaust yang diarahkan oleh Ruggero Deodato juga telah dilarang di lebih dari 50 negara, termasuk Itali sendiri.

  2. Cannibal Ferox (1981)

  Produksi filem Itali, Cannibal Ferox adalah filem yang mendapat gelaran The Most Violent Film Ever Made.

  Filem mengerikan ini mengisahkan seorang pengedar dadah yang melarikan diri ke hutan setelah mengalami masalah di New York, Amerika Syarikat.

  Cannibal Ferox tidak teragak-agak untuk menunjukkan adegan sadis seperti memotong organ untuk memakan otak manusia, geng.

  Filem ini dikritik dan dilarang di 31 negara. Walaupun Inggeris akhirnya menayangkan filem ini setelah enam bulan ditayangkan.

  Penayangan filem Cannibal Ferox di UK pastinya melalui tahap penapisan sehingga filem ini ditapis selama enam minit.

  3. South Park: Lebih Besar, Lebih Panjang & Tidak Dipotong (1999)

  Bukan kerana sadis, filem animasi yang diciptakan oleh Matt Stone dan Trey Parker ini dilarang ditayangkan kerana memunculkan unsur-unsur komedi satira mengenai kebebasan bersuara dan menapis.

  Bermula dengan siri televisyen yang disebut South Park, filem animasi ini menyindir Disney dengan ganas dengan semua kisah Beauty and the Beast dan The Little Mermaid.

  Filem animasi ini juga mengangkat sisi politik, seperti menggambarkan Saddam Hussein sebagai syaitan homoseksual untuk mencetuskan adegan antara Amerika Syarikat dan Kanada.

  Akhirnya, filem animasi muzik South Park: Bigger, Longer & Uncut dilarang ditayangkan di 16 negara, termasuk geng Indonesia dan Arab Saudi.

  4. Pembunuhan Berantai di Texas (1974)

  Filem seram ini yang mendapat tajuk filem slasher akan membuat anda muntah, geng. kerana, semua alat kerja seperti gergaji besi diubah menjadi senjata pembunuhan dalam filem ini.

  Malah, hampir semua yang menonton juga bersetuju bahawa filem ini berjaya menampilkan ketakutan berdarah tanpa henti.

  Karakter pembunuh yang pelik dengan gergaji besinya menjadi ikon banyak jenayah di dunia, geng.

  Akibatnya, sekurang-kurangnya ada 10 negara yang menolak untuk menyiarkan The Texas Chainsaw Massacre ketika dijadwalkan pada tahun 1974.

  5. Lima Puluh Warna Kelabu (2015)

  Filem ini, yang diarahkan oleh Sam Tylor-Jhonson dan dibintangi oleh Dakota Johnson dan Jamie Dorman, telah mendapat banyak kritikan dari pelbagai negara, geng.

  Walaupun diangkat dari novel dengan nama yang sama, ternyata filem ini benar-benar mengangkat sisi romantis dalam adegan seksual vulgar dengan kesan sadis.

  Sudah tentu, tanpa pemikiran kedua, Badan Penapisan Filem Nasional segera melarang filem barat ini ditayangkan di semua teater Indonesia.

  6. 2012 (2012)

  Filem fenomenal ini mengisahkan tentang bencana alam yang luar biasa yang nampaknya tidak semua orang dapat menerimanya.

  Dilaporkan, filem ini dilarang ditayangkan di Korea Utara. Sebabnya, 2012 adalah tahun perayaan ulang tahun ke-100 Kim Il Sung, bapa pengasas Korea Utara.

  Sebagai tambahan, Kim Jong-Il, pemimpin Korea Utara pada masa itu, telah meramalkan bahawa pada tahun 2012 negaranya akan mendapat kekayaan.

  Oleh itu, semua masalah yang bertentangan dengan ramalan akan dibuang, termasuk filem ini.

  Sebenarnya, pemimpin negara ini akan memenjarakan sesiapa sahaja yang ditangkap membeli cetak rompak dari filem 2012.

  7. Pemusnahan (2018)

  Filem ini mengisahkan seorang ahli biologi yang memasuki wilayah asing bernama X. Dia juga menemui perkara misteri dan surealis yang mengganggu akal sehat.

  Pemusnahan telah ditunjukkan di pawagam dan menerima pelbagai sambutan yang menggembirakan sebagai filem yang baik, geng.

  Namun, karena dianggap terlalu pintar untuk orang biasa, filem Sci-Fi ini ditolak untuk muncul di beberapa negara, termasuk Indonesia.

  Walaupun begitu, Paramount telah mengambil langkah luar biasa menjual hak pelepasan antarabangsa Annihilation kepada Netflix.

  Beberapa filem yang telah ditayangkan di layar lebar mendapat sambutan positif terhadap anugerah di arena antarabangsa.

  Tetapi, ada juga beberapa filem yang bahkan ditolak untuk ditayangkan di berbagai negara dengan alasan tertentu.

  Sebilangan alasan itu dianggap wajar kerana beberapa filem yang dilarang ditayangkan memang mengandungi unsur-unsur negatif.

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan