10 Filem Dokumentari Terbaik yang Disyorkan | Fikiran Menarik Betul!

Adakah anda mencari cadangan filem yang bagus untuk ditonton? Lihat artikel Jaka mengenai dokumentari terbaik yang memberi inspirasi kepada hati dan fikiran.

Filem ini telah menjadi kegemaran hiburan manusia pada masa kini. Demi melepaskan keletihan setelah penat bekerja, salah satu alternatif terbaik adalah menonton filem.

Berbagai genre filem muncul di alam filem. Mungkin anda sering menonton filem dengan genre aksi, seram, romantik, dan genre umum yang lain.

Tetapi, pernahkah anda menonton filem dokumentari ? Filem dengan genre ini tidak kurang hebatnya dengan genre lain, anda tahu. Bahkan banyak yang akan membuka minda anda dan menyentuh hati anda.

 • Kurt Cobain: Montage of Heck (2015)
 • Jiro Dreams of Sushi (2011)
 • Penginap semalam (2014)
 • Filem Dokumentari Terbaik ...
 • Filem Dokumentari Terbaik yang Menggerakkan Hati dan Fikiran

  Filem dokumentari adalah filem bukan fiksyen yang "mendokumentasikan" realiti atau kenyataan yang berlaku pada seseorang, masyarakat, dan persekitarannya.

  Banyak orang jatuh cinta dengan dokumentari kerana genre ini dapat membuka mata mereka terhadap realiti yang berlaku di sekeliling mereka.

  Di samping itu, banyak dokumentari juga menceritakan kisah tragis yang boleh membuat lelaki sukar seperti Jason Statham menangis.

  Agar anda tidak lebih penasaran, lihat artikel Jaka mengenai 10 dokumentari terbaik yang dapat membuat minda terbuka dan menyentuh hati.

  1. Tindakan Membunuh (2012)

  The Act of Killing mendokumentasikan pelaku pembunuhan suspek PKI di bandar Medan dari tahun 1965 hingga 1966.

  Pembunuhan beramai-ramai itu telah meragut nyawa 400 ribu hingga 3 juta mangsa, sama ada mereka bersalah atau tidak bersalah, lelaki atau wanita, bahkan orang dewasa dan kanak-kanak.

  Joshua Oppenheimer , pengarah asing bersama pasukannya, membuat dokumentari ini untuk membuka mata dan fikiran anda mengenai kekejaman mereka yang membunuh disyaki anggota PKI.

  Bagi anda yang ingin melihat sisi sejarah yang lain, anda benar-benar wajib melihat filem ini untuk mengetahui bahawa sejarah negara tercinta tidak selalu indah.

  MaklumatPerbuatan Membunuh
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.2 (31.193)
  Jangka masa 1 jam 57 minit
  Genre Dokumentari, Jenayah
  Tarikh Tayangan 1 November 2012
  Pengarah Joshua Oppenheimer
  Pemain Anwar Kongo


  Syamsul Arifin

  2. Kurt Cobain: Montage of Heck (2015)

  Kurt Cobain: Montage of Heck menceritakan sisi lain perjalanan hidup Kurt Cobain, ikon muzik Grunge pada tahun 90-an.

  Keunikan filem ini terletak pada sudut yang tidak biasa. Banyak filem lebih tertumpu pada kerjaya dan kejayaan Kurt Cobain dan Nirvana .

  Namun, filem ini lebih banyak mengenai keadaan mental yang dialami oleh Kurt Cobain, penyalahgunaan dadah, dan hubungan cinta-benci antara Kurt dan isterinya, Courtney Love .

  MaklumatKurt Cobain: Montage of Heck
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.5 (26.134)
  Jangka masa 2 jam 25 minit
  Genre Dokumentari, Animasi, Biografi
  Tarikh Tayangan 4 Mei 2015
  Pengarah Brett Morgen
  Pemain Aaron Burckhard


  Don Cobain

  3. Jiro Impian Sushi (2011)

  Jiro Dreams of Sushi mengisahkan tentang seorang chef sushi tua bernama Jiro Ono yang memiliki restoran Sukiyabashi di Tokyo, Jepun.

  Restoran ini mempunyai reputasi yang sangat tinggi kerana mempunyai 3 bintang Michelin . Filem ini memfokuskan kepada Jiro Ono yang terus mengasah kemahirannya dalam menyajikan sushi walaupun sudah berusia 85 tahun.

  Jiro juga berusaha memberi kepercayaan kepada anak-anaknya untuk meneruskan restoran legendaris yang dimilikinya sehingga terus maju di masa depan.

  MaklumatJiro Impian Sushi
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.9 (30,867)
  Jangka masa 1 jam 21 minit
  Genre Dokumentari, Animasi, Biografi
  Tarikh Tayangan 15 Mac 2012
  Pengarah David Gelb
  Pemain Jiro Ono


  Masuhiro Yamamoto

  4. Penginap semalam (2014)

  The Overnighters mendokumentasikan sebuah bandar kecil di North Dakota bernama Williston yang penduduknya melonjak secara mendadak kerana penemuan sumber minyak di sana.

  Pendatang baru berharap dapat mencari pekerjaan yang layak di kawasan ini, memandangkan kemerosotan ekonomi yang berterusan di Amerika Syarikat.

  Namun, penduduk tempatan membenci dan menolak pendatang, kecuali Jay Reinke , seorang imam yang menerima orang-orang ini untuk tinggal sementara di gereja tempat dia bertugas.

  Dokumentari ini cukup menyentuh, anda tahu, geng.

  MaklumatOrang Bermalam
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.5 (2,224)
  Jangka masa 1 jam 42 minit
  Genre Dokumentari, Drama
  Tarikh Tayangan 31 Oktober 2014
  Pengarah Jesse Moss
  Pemain Jay Reinke


  Alan Mezo

  5. Garis Biru Tipis (1988)

  Garis Biru Tipis menyusun semula kisah Randall Dale Adams yang ditangkap dan dijatuhkan hukuman mati pada usia 26 tahun kerana dituduh membunuh seorang pegawai polis pada tahun 1976.

  Namun, Randall tidak melakukan pembunuhan itu. Pengarah cuba membesarkan kisah ini dan menemuramah pelbagai orang yang terlibat, termasuk Randall.

  Filem ini meningkatkan sistem keadilan yang cacat. Setahun setelah dokumentari dikeluarkan, hukuman Randall ditangguhkan oleh hakim.

  MaklumatGaris Biru Tipis
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.0 (19,853)
  Jangka masa 1 jam 41 minit
  Genre Dokumentari, Jenayah, Drama
  Tarikh Tayangan 25 Ogos 1988
  Pengarah Errol Morris
  Pemain Randall Adams


  Gus Rose

  Filem Dokumentari Terbaik ...

  6. Menangkap The Friedmans (2003)

  Pengarahnya Andrew Jarecki pada asalnya membuat dokumentari yang menyentuh badut pesta ulang tahun.

  Namun, ketika meneliti sumbernya, David Friedman , dia menemui sesuatu yang mengejutkan.

  Saudara lelaki dan bapa David Friedman adalah suspek penderaan seksual di bawah umur. Filem ini kemudian memfokuskan pada penyelidikan mengenai keluarga Friedmans .

  Dari temu ramah dengan mangsa dan polis, dan dilengkapi dengan bukti dari rakaman video keluarga Friedman, keluarga Friedman didapati bersalah dan kemudian berusaha mendapatkan hukuman yang sewajarnya.

  Wah, pemikiran ini, geng.

  MaklumatMenangkap The Friedmans
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.8 (22,416)
  Jangka masa 1 jam 47 minit
  Genre Dokumentari, Biografi
  Tarikh Tayangan 18 Julai 2003
  Pengarah Andrew Jarecki
  Pemain Arnold Friedman


  David Friedman

  7. Gleason (2016)

  Steve Gleason adalah bekas pemain bola sepak dan ikon yang pernah bermain untuk New Orleans Saint di NFL Amerika Syarikat.

  Pada usia 34 tahun, Gleason menderita ALS atau biasanya dikenal sebagai Penyakit Lou Gehrig, penyakit yang sama dialami oleh Stephen Hawking.

  Filem ini mengisahkan kehidupan Gleason yang terus bertahan dan sukar menghadapi penyakitnya demi isteri dan anak-anaknya yang belum dilahirkan.

  MaklumatGleason
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.4 (2,184)
  Jangka masa 1 jam 50 minit
  Genre Dokumentari
  Tarikh Tayangan 29 Julai 2016
  Pengarah Tweel Tanah Liat
  Pemain Steve Gleason


  Scott Fujita

  8. Zachary yang dikasihi: Surat kepada Putra Tentang Bapanya (2008)

  Seorang lelaki bernama Andrew Bagby mati setelah dibunuh oleh teman wanitanya sendiri bernama Shirley Jane Turner. Shirley mengandung anak Andrew ketika dia diadili.

  Pengarah Kurt Kuenne mengumpulkan kenangan Andrew yang dikhaskan untuk Zachary , anak lelaki Andrew yang belum lahir, untuk menunjukkan bahawa mendiang ayahnya sangat disayangi.

  Di samping itu, filem ini juga membangkitkan tentang perjuangan mendapatkan hak penjagaan Zachary antara ibu bapa Andrew dan Shirley, teman lelaki Andrew.

  Filem ini yang pada awalnya hanya ditujukan untuk kalangan mereka sendiri akhirnya dilancarkan menjadi sebuah filem yang indah dan sangat menyentuh hati.

  MaklumatZachary yang dihormati: Surat kepada Anak lelaki Mengenai Bapanya
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.6 (29,448)
  Jangka masa 1 jam 35 minit
  Genre Dokumentari, Biografi, Jenayah
  Tarikh Tayangan Januari 2008
  Pengarah Kurt Kuenne
  Pemain Kurt Kuenne


  David Bagby

  9. Cara Menghidap Wabak (2012)

  Orang yang menderita AIDS pada tahun 80-an adalah orang-orang yang dikecualikan dan tidak diendahkan oleh masyarakat, bahkan pemerintah.

  Pihak hospital juga enggan merawat pesakit AIDS. Bagaimanapun, penghidap AIDS pada zaman dahulu benar-benar dibuang dan dikucilkan, geng.

  How to Survive a Plague mendokumentasikan perjuangan organisasi ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power) untuk meningkatkan kesedaran mengenai AIDS dan memanusiakan penghidap AIDS.

  Anda dapat melihat hasilnya sekarang. Penghidap AIDS boleh mendapatkan rawatan dan mendapat perhatian khusus dari semua lapisan masyarakat.

  MaklumatCara Menghidap Wabak
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.6 (3.508)
  Jangka masa 1 jam 50 minit
  Genre Dokumentari, Sejarah, Berita
  Tarikh Tayangan 8 November 2013
  Pengarah David Perancis
  Pemain Peter Staley


  Long Iris

  10. Susu Times of Harvey (1984)

  Harvey Milk adalah ahli politik San Francisco pertama dalam sejarah California yang secara terbuka mengatakan bahawa dia gay.

  Susu tidak menjalani masa jabatan sehingga habis kerana nyawanya dibunuh oleh rakannya, Dan White. Walaupun begitu, perjuangannya membawa hasil yang hingga kini dapat dirasakan oleh orang Amerika.

  The Times of Harvey Milk memaparkan kisah perjuangan Susu yang membantu membangkitkan semangat orang LGBT di Amerika, walaupun Susu terbunuh hampir 40 tahun yang lalu.

  MaklumatSusu The Times of Harvey
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.3 (5.222)
  Jangka masa 1 jam 30 minit
  Genre Dokumentari, Biografi, Sejarah
  Tarikh Tayangan 20 September 1985 (Finland)
  Pengarah Rob Epstein
  Pemain Harvey Fierstein


  Anne Kronenberg

  Ini adalah artikel mengenai 10 dokumentari terbaik yang memberi inspirasi kepada hati dan fikiran Jaka. Semoga senarai di atas dapat menjadi cadangan bagi anda yang mencari filem terbaik untuk ditonton.

  Jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Out of Tech atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan