Komputer riba tiba-tiba mati? Ketahui Sebab & Penyelesaian untuk Mengatasinya!

Adakah anda ingin mengetahui punca kematian komputer riba secara tiba-tiba? Seterusnya adalah perbincangan mengapa komputer riba mati sepenuhnya dan bagaimana mengatasinya sepenuhnya!

Siapa yang bersetuju bahawa komputer riba adalah alat yang paling diperlukan selepas telefon pintar?

Terutama bagi anda yang aktiviti hariannya memerlukan bantuan dari objek yang satu ini, tentunya komputer riba adalah objek wajib yang mesti anda jaga agar tidak cepat rosak.

Tetapi sayangnya, kadang-kadang walaupun kita telah merawatnya dengan baik, barang elektronik seperti komputer riba mengalami masalah.

Salah satu aduan yang sering berlaku ialah komputer riba mati secara tiba-tiba. Sekiranya seperti ini untuk anda yang biasa akan sangat menyusahkan dan membuat anda risau, ya, geng!

Oleh itu, di sini Jaka akan memberitahu anda beberapa faktor atau sebab mengapa komputer riba mati sepenuhnya dan bagaimana mengatasinya .

 • Masalah RAM
 • Masalah Pemproses
 • Masalah Papan Ibu
 • Cara Mengatasi Jumlah Laptop Mati
  • Hidupkan Laptop Tanpa Bateri
  • Bersihkan Habuk
  • Periksa Pemproses Tampal Termal
  • Keluarkan Sebilangan Komponen Laptop
 • Punca Laptop Mati Mati

  Laptop yang mati secara tiba-tiba tentu disebabkan oleh faktor-faktor tertentu. Beberapa sebab yang sering dijumpai adalah seperti Jaka yang disebutkan di bawah.

  1. Masalah Bateri

  Masalah bateri adalah penyebab yang paling biasa apabila komputer riba mati sepenuhnya, geng.

  Seperti yang kita ketahui bahawa seperti manusia, bateri juga memiliki jangka hayat yang terhad yang dari masa ke masa akan mengakibatkan penurunan kapasiti dan prestasi, geng

  Nah, jika komputer riba anda benar-benar mati walaupun baterinya sudah cukup dicas, maka perkara yang menjadi penyebab utama adalah bateri.

  Sekiranya demikian, anda harus membeli bateri baru supaya komputer riba dapat dihidupkan semula tanpa perlu bersusah payah memasangkannya ke penyesuai elektrik setiap kali anda mahu menggunakannya.

  2. Masalah RAM

  Tidak terdapat sedikit keadaan di mana kedua-dua lampu indikator, kipas angin, dan mesin komputer riba yang kelihatannya berjalan dengan baik tetapi skrin tidak memaparkan apa-apa alias kosong.

  Walaupun tidak mati sepenuhnya, tetapi ini pasti membuatkan anda tidak dapat menggunakan komputer riba seperti biasa.

  Sekiranya masalah ini berlaku pada komputer riba anda biasanya disebabkan oleh kerosakan yang berlaku pada RAM komputer riba anda , geng.

  3. Masalah Pemproses

  Seperti jantung pada manusia, pemprosesnya juga merupakan komponen inti atau sering disebut sebagai otak komputer riba yang anda tahu, geng.

  Sekiranya pemproses komputer riba rosak, ia juga akan mempengaruhi keseluruhan sistem pada komputer riba. Sekiranya demikian, biasanya komputer riba tidak akan berfungsi dengan baik atau mati sepenuhnya, geng.

  4. Masalah dengan papan induk

  Motherboard atau papan utama adalah papan litar utama di mana pelbagai komponen elektronik disambungkan.

  Motherboard atau biasanya disingkat dengan perkataan mobo menghubungkan semua komponen komputer riba dan membuatnya berfungsi bersama-sama sehingga komputer riba berjalan lancar.

  Salah satu ciri kerosakan pada motherboard biasanya ditandai dengan "beep" berulang kali pada komputer riba.

  Cara Mengatasi Jumlah Laptop Mati

  Sekiranya anda sudah mengetahui beberapa sebab komputer riba yang benar-benar mati, maka Jaka akan membincangkan mengenai cara mengatasi masalah ini, geng.

  Ramai orang awam yang menganggap bahawa jika komputer riba mati sepenuhnya maka ia tidak dapat diperbaiki lagi alias mesti menggantinya. Nampaknya tidak selalu benar anda tahu!

  Nah, sekarang anda tahu apa yang menyebabkan komputer riba mati sepenuhnya?

  Sekarang, anda perlu tahu bagaimana menangani kerosakan komputer riba yang mati, geng! Berikut adalah beberapa cara yang mungkin untuk menghidupkan komputer riba anda semula.

  1. Hidupkan Laptop Tanpa Bateri

  Sekiranya alasan komputer riba anda benar-benar mati disebabkan kerosakan pada bateri, maka cara yang tepat untuk mengatasinya adalah dengan mengeluarkan bateri kemudian pasangkan komputer riba ke dalam penyesuai kuasa.

  Walaupun kaedah ini agak menyusahkan kerana ini bermaksud anda selalu memerlukan penyesuai elektrik untuk menghidupkan komputer riba, tetapi dengan cara ini anda boleh mencuba sebentar sementara anda menyimpan untuk membeli bateri baru.

  2. Bersihkan Habuk

  Tanpa kita sedari, habuk sering melekat dan menumpuk di antara komponen komputer riba yang boleh menjadikan prestasi komputer riba menjadi perlahan walaupun lama-kelamaan boleh menjadi terlalu panas dan mati.

  Oleh itu, membongkar dan membersihkan habuk pada komputer riba adalah salah satu perkara yang perlu anda lakukan untuk mengatasi masalah komputer riba yang mati.

  Sekiranya perlu, anda juga boleh membuang setiap komponen terlebih dahulu seperti cakera keras, RAM, atau pemproses supaya komputer riba "dalaman" benar-benar bersih dan komputer riba dapat berjalan seperti biasa.

  3. Periksa Thermal Paste Processor

  Tidak ramai yang tahu bahawa pemproses juga memerlukan pes yang berfungsi untuk menyejukkan prosesor agar tidak terlalu panas.

  Kerana apabila haba pada pemproses kering kerana suhu pemproses yang panas, ini boleh menyebabkan komputer riba mati, geng.

  Oleh itu, anda harus memeriksa sama ada pasta termal mesti diganti atau tidak.

  4. Keluarkan Sebilangan Komponen Laptop

  Membuang beberapa komponen komputer seperti cakera keras, kad WiFi, atau yang lain ternyata menjadi penyelesaian untuk mengatasi komputer riba yang sudah mati, anda tahu.

  Biarkan komputer riba anda hanya dengan komponen memori dan pemproses. Ini kerana dalam beberapa kes komponen ini telah menjadi pendek yang menyebabkan komputer riba mati dan tidak dapat dihidupkan.

  Itulah beberapa penyebab komputer riba mati dan juga penyelesaian untuk mengatasinya, geng.

  Sekiranya anda telah melakukan kaedah di atas tetapi komputer riba anda masih mati, ini bermakna anda benar-benar harus mengganti komputer riba dengan yang baru.

  Baca juga artikel mengenai alat menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan