7 Drama Romantik Thai Terkini dan Terbaik pada tahun 2020, Duh Baper!

Perlukan cadangan untuk drama Thai romantis terbaru? Jaka mempunyai beberapa tajuk dan sinopsis drama romantik Thailand terbaru dan terbaik untuk ditonton.

Industri filem Thailand mula membangun pengaruhnya di Indonesia. Beberapa filem Thailand yang berjaya seperti Suck Seed dan ATM mempunyai sejumlah besar peminat di Indonesia.

Bukan hanya filem yang berkualiti, drama yang dihasilkan di negara gajah putih ini juga cukup mengagumkan, terutamanya drama Thai yang romantis.

Konsep cinta khas Asia yang diadopsi sebagai tema dalam drama ini masih terasa dekat dengan budaya Indonesia, dan membuatnya mudah diterima oleh penonton Indonesia.

 • Belok kiri Belok Kanan (2020)
 • Ambulans saya
 • Permainan Sanaeha
 • Thong Ek Mhorya Tha Chalong
 • Hua Jia Sila
 • Budak untuk Disewa
 • 7 Drama Romantik Thai Terkini dan Terbaik

  Beberapa drama Thai romantis berjaya melonjakkan namanya di luar Thailand berkat kisah menarik, tema unik, dan kerana pemeran yang menawan.

  Dengan minat yang tinggi, industri hiburan Thailand tidak pernah berhenti menghasilkan drama berkualiti setiap tahun.

  Dari sekian banyak drama di pasaran hari ini, berikut adalah 7 drama Thai romantis terbaru dan terbaik yang boleh anda nikmati sekarang.

  1. Bilik Gadis Seterusnya (2020)

  Drama Thai romantis terbaru ini baru sahaja dirilis pada bulan Mac tahun ini. Girl Next Room membahagikan cerita kepada 4 bahagian kisah cinta yang berbeza.

  Dengan konsep seperti ini, Girl Next Room cuba mempersembahkan kisah yang tidak terlalu lama untuk membuatkan penonton tidak bosan.

  Keempat cerita yang dibangkitkan dalam drama ini juga mengambil tema yang berbeza untuk membuat penonton terus merasa ingin tahu tentang kejutan apa yang akan dipaparkan seterusnya.

  MaklumatBilik Gadis Sebelah
  Menayangkan 1 Mac 2020 -? (Sedang berlangsung)
  Episod Episod 24
  Genre Drama
  Pelakon * Pathompong Reonchaidee


  * Prachaya Ruangroj

  Siaran TV GMM

  2. Belok kiri Belok Kanan (2020)

  Salah satu drama Thai romantis terbaik yang mengisahkan tiga orang dewasa yang menyesal dengan keputusan yang mereka buat sepanjang hidupnya.

  Ketiga-tiga lelaki itu kemudian menemui bar misteri dan di sana pemilik bar menawarkan pilihan untuk mengembalikan masa untuk ketiga-tiga mereka.

  Kisah Turn Left Turn Right diilhamkan oleh sebuah buku berjudul Turn Left, Turn Right (A Chance of Sunshine) yang ditulis oleh Jimmy Lao.

  Dengan konsep cerita yang tidak biasa ini, kalian akan terus menunggu kejutan apa yang mungkin berlaku pada episod seterusnya.

  MaklumatLawatan Kiri, Belok Kanan
  Menayangkan 2 Februari 2020 - 5 April 2020
  Episod 10 episod
  Pengarah Dan Worrawech Danuwong
  Genre Percintaan
  Pelakon * Beam Kawee Tanjararak sebagai Phat


  * Nanon Korapat Kirdpan

  Siaran GMM 25

  3. Ambulans Saya

  Drama komedi romantis Thailand ini mengisahkan pasangan yang telah lama jatuh cinta selama lebih dari 15 tahun.

  Tidak hanya jatuh cinta satu sama lain, wanita (Thantawan) juga memiliki kekuatan ajaib yang dapat memanggil pasangannya (Peng) segera ketika dia menginginkannya.

  Kisah cinta seperti filem romantis ini harus menghadapi ujian ketika kemalangan yang tidak diingini berlaku, dan membuat Thantawan kehilangan ingatannya.

  Kekuatan ajaibnya sekarang menjadikan keadaan menjadi lebih rumit kerana Thantawan sukar memahami mengapa dia memiliki kekuatan ini.

  MaklumatAmbulans saya
  Menayangkan 6 September - 26 Oktober 2019
  Episod Episod 16
  Pengarah Naruebet kuno
  Genre Percintaan
  Pelakon * Davika Hoorne


  * Wongravee Nateetorn

  Siaran Talian TV

  4. Permainan Sanaeha

  Drama Thailand Game Snaeha mengisahkan seorang wanita cantik, pemarah (Nok) yang cuba membatalkan perkahwinan yang diatur oleh ibu bapanya.

  Untuk melicinkan rancangan ini, Nok membuat rancangan untuk menghancurkan hati lelaki pilihannya dengan mempermainkan hatinya.

  Drama Thai yang romantis ini sangat disarankan untuk anda tonton, selain itu kerana kisah menarik lakonan pemain cukup bagus.

  MaklumatPermainan Sanaeha
  Menayangkan 25 Jun - 7 Ogos 2018
  Episod Episod 14
  Pengarah Chudapa Chantakett
  Genre Percintaan
  Pelakon * James Jirayu Tangsrisuk


  * Amena Gul

  Siaran Saluran 3

  5. Thong Ek Mhorya Tha Chalong

  Drama Thai Comedy Romantic ini berlaku pada zaman kerajaan kuno Thailand .

  Drama ini mengisahkan Thong Ake, seorang lelaki yang berusaha sedaya upaya untuk menjadi doktor tradisional, yang diilhamkan oleh datuknya yang juga merupakan doktor tradisional.

  Kehidupan Thong Ake berubah ketika seorang gadis tomboy datang yang juga ingin menjadi doktor tradisional. Perbezaan watak menjadikan kedua-duanya sering bising dan menimbulkan banyak masalah.

  Komedi romantis ini selain dapat membuat anda baper, ia juga akan membuat anda ketawa terbahak-bahak dengan pelbagai komedi yang disisipkan.

  MaklumatThong Ake Mor Yah Tah Chaloang
  Menayangkan 31 Januari - 20 Mac 2019
  Episod Episod 14
  Pengarah Chudapa Chantakett
  Genre Komedi, Romantik
  Pelakon * Mario Maurer


  * Panjan Berkahwin dengan Imanothai

  Siaran Saluran 3

  6. Hua Jia Sila

  Salah satu drama Thailand yang terbaik dalam drama ini menceritakan kisah Tor, seorang anak isteri perempuan simpanan kaya yang telah diseksa oleh ibu tirinya ketika masih kecil .

  Suatu hari Tor melarikan diri ketika dia akan diseksa oleh ibu tirinya dan melompat ke sungai. Kejadian ini membuat ibu tiri menyangka Tor mati.

  Beberapa tahun selepas kejadian itu, Tor kembali lagi dengan nama samaran Sila dengan rancangan membalas dendam terhadap ibu tirinya.

  MaklumatHua Jai ​​Sila
  Menayangkan 4 Mac - 10 Jun 2019
  Episod 27 episod
  Pengarah Thanawat Panyarin
  Genre Drama, Romantik
  Pelakon * MTor Thanapob Leeluttanakajorn


  * Wattanajinda Sirapan

  Siaran GMM Satu

  7. Budak untuk Disewa

  Salah satu drama Thai romantis terbaru yang mengisahkan dua wanita Smile dan Liz yang mengupah dua lelaki untuk menjadi kekasihnya.

  Senyum melakukan ini untuk belajar bagaimana memenangkan hati lelaki, sementara Liz melakukannya untuk membuat teman lelaki yang curang menyesali apa yang dia lakukan.

  Perkara ini tentunya tidak berjalan lancar seperti yang mereka fikirkan sebelumnya. Smile dan Liz terlibat dalam perkara yang tidak dijangka dengan teman lelaki sewaan mereka.

  MaklumatBudak untuk Disewa
  Menayangkan 10 Mei - 2 Ogos 2019
  Episod 12 episod
  Pengarah Koo Ekkasit Trakulkasemsuk
  Genre Drama, Romantik
  Pelakon * Sananthachat Font Thanapatpisal


  * Aye Sarunchana Apisamaimongkol

  Siaran GMM Satu

  Itulah beberapa cadangan serta sinopsis drama Thailand romantis yang sesuai untuk ditonton untuk menghilangkan keletihan kehidupan seharian.

  Walaupun industri hiburan Thailand tidak begitu terkenal seperti Korea atau Hollywood, kualiti drama yang mereka buat masih perlu ditonton.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini akan menggembirakan anda, dan melihat anda dalam artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan