Cara Mudah untuk Memperbaiki Masalah WiFi yang rosak pada komputer riba

Adakah anda melakukan kerja kuliah, bekerja atau menghantar e-mel, tetapi tiba-tiba WiFi anda tidak dapat dihubungkan? Nah, Jaka akan memberitahu anda bagaimana menyelesaikan masalah WiFi yang rosak pada komputer riba.

Semalam, Jaka telah menulis artikel mengenai cara menyelesaikan masalah dengan WiFi yang rosak pada telefon Android. Tetapi masalah WiFi tidak hanya berlaku pada telefon Android sahaja. Peranti elektronik yang sudah menggunakan teknologi WiFi adalah komputer mudah alih atau yang biasa kita panggil komputer riba atau notebook. Nah, masalah WiFi juga sering berlaku pada peranti komputer riba. Pasti marah, betul jika anda tergesa-gesa membuat tugasan kuliah, bekerja, atau menghantar e-mel, tetapi tiba-tiba WiFi anda tidak dapat dihubungkan? Nah, Jaka akan memberitahu anda bagaimana menyelesaikan masalah WiFi yang rosak pada komputer riba.

BACA JUGA
  • Jimat Kuota Data Mudah Alih vs WiFi Ala Opera Max
  • Cara Mudah untuk Memperbaiki Masalah WiFi yang rosak pada komputer riba
  • 10 Bahaya WiFi untuk Kesihatan Manusia, Termasuk Merosakkan SPERMA!

Masalah WiFi pada komputer riba sering berlaku kerana pemacu yang bermasalah. Peranti WiFi telah dipasang pada komputer riba anda sejak pertama kali membelinya. Walau bagaimanapun, pemacu WiFi, alias perisian untuk menjalankan peranti ini pada komputer riba, adalah perniagaan pengguna. Pemacu yang tidak dipasang dengan betul, dan ada fail yang dijangkiti atau hilang kerana virus boleh menjadi penyebab masalah WiFi anda. Tetapi peranti WiFi anda juga boleh rosak atau mesti diganti. Tetapi jangan tergesa-gesa untuk melayani. Periksa dahulu ada masalah dengan WiFi komputer riba anda. Inilah langkah-langkahnya.

Periksa WiFi pada Laptop

Sama seperti pada telefon Android, periksa terlebih dahulu sama ada WiFi di komputer riba anda aktif atau tidak. Kedengarannya remeh. Tetapi bodoh, banyak orang sudah kecewa kerana WiFi tidak akan tersambung, bahkan sampai menggerutu semuanya. Sebenarnya, masalahnya hanya satu. WiFi di komputer riba belum dimulakan!

Periksa Modem dan Kata Laluan WiFi

Sebenarnya, ini adalah Jaka yang dibincangkan sebelumnya. Anda harus memeriksa modem atau penghala yang anda gunakan dihidupkan atau tidak. Kemudian periksa kata laluan betul atau tidak. Kemudian periksa berapa banyak peranti yang disambungkan, dan cuba gunakan peranti lain. Untuk keterangan lebih lanjut, anda boleh membaca artikel pertama: Masalah WiFi? Periksa 6 sebab ini dan bagaimana mengatasinya

Butang WiFi rosak

Untuk menghidupkan WiFi pada komputer riba, kami biasanya menggunakan kombinasi kunci Fn + F2 , atau butang lain bergantung pada jenama dan jenis komputer riba. Selain menggunakan kombinasi kunci, ada juga komputer riba dengan butang khas untuk menghidupkan dan mematikan WiFi. Butang ini boleh rosak sehingga apabila anda menekan berulang kali, WiFI tidak pernah menyala. Nah, untuk mengatasinya, anda boleh menghidupkan penyesuai WiFi anda secara manual menggunakan Panel Kawalan . Berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Buka Panel Kawalan pada komputer riba anda. Anda tahu, betul, di mana Panel Kawalan?

  • Pilih tetapan "Pusat Rangkaian dan Perkongsian" .

  • Di lajur kiri, pilih "Ubah tetapan penyesuai" .
  • Pilih penyesuai WiFi anda, kemudian klik "Aktifkan peranti rangkaian ini" .

Kini WiFi di komputer riba anda boleh dihidupkan semula seperti biasa.

Pemandu yang bermasalah

Selalunya terdapat kes apabila pemandu WiFi pada komputer riba anda menghadapi masalah. Sehingga peranti WiFi tidak dapat berjalan dengan baik. Untuk mengatasi masalah ini, anda hanya perlu memasang semula Pemacu WiFi. Pemacu WiFi ini biasanya disertakan dalam CD yang disertakan dengan pembelian. Atau jika CD hilang di suatu tempat, anda boleh memuat turun pemacu di laman web rasmi peranti WiFi anda. Tetapi sebelum itu, anda mesti terlebih dahulu mengetahui jenama dan jenis peranti WiFi anda. Untuk memeriksanya, anda boleh menggunakan Speccy . Muat turun pertama di sini:

Selepas anda memuat turun, memasang, dan membuka Speccy, klik pada bahagian Rangkaian. Sepertinya jenama dan jenis peranti penyesuai wayarles Jaka. sekarang anda hanya mencari Pemandu di laman web rasmi pengeluar.

Ganti Penyesuai WiFi Mudah Alih

Ini adalah penyelesaian terakhir, tetapi paling praktikal dan paling mudah. Sekiranya ternyata peranti WiFi anda telah rosak sepenuhnya, lebih baik anda membeli dongle USB WiFi. Alat ini menggantikan fungsi penyesuai wayarles pada komputer riba anda dengan cara yang sangat mudah. Anda hanya pasangkan peranti kecil ini ke port USB komputer riba anda. Terus memasang pemacu, jadi deh. Komputer riba anda sudah boleh menggunakan WiFi seperti sebelumnya. Harganya juga berpatutan, malah ada 35 ribu sahaja. Tetapi Jaka mencadangkan membeli yang baik walaupun agak mahal. Kerana selain lebih tahan lama, kelajuannya juga lebih besar. Oleh itu, anda boleh internet dengan lancar dan selesa.

Itulah beberapa masalah WiFi yang sering dihadapi oleh pengguna komputer riba. Masalah-masalah ini sebenarnya dapat ditangani dengan cara yang sangat mudah sekiranya kita dapat mengesan masalahnya terlebih dahulu. Jadi, tidak perlu tergesa-gesa jaminan atau tuntutan perkhidmatan ya! Sekiranya anda mengalami masalah lain mengenai WiFi di komputer riba dan cara yang lebih praktikal untuk menanganinya, anda boleh menulisnya di ruangan komen di bawah!

Artikel Berkaitan