5 pengedaran Linux terbaik dengan penampilan yang cantik dan senang digunakan

Pada masa kini, banyak pengedaran Linux terbaik yang menawarkan kemudahan dan penampilan yang menarik. Inilah 5 pengedaran Linux dengan penampilan hebat yang mesti anda pertimbangkan!

Apakah pengedaran Linux ? Distribusi Linux atau yang sering disebut distribusi Linux adalah sistem operasi komputer dan aplikasi yang menggunakan kernel Linux. Anda mungkin sering menyangka bahawa Linux sukar digunakan dan hanya orang dari "geek" yang dapat menggunakannya.

Apa yang anda fikirkan mengenai Linux tidak sepenuhnya benar. Sebelumnya, pada awal kemunculannya, Linux agak sukar digunakan. Hanya orang yang memahami IT menggunakannya. Namun, seiring dengan perkembangannya Linux terus mengalami kemajuan . Seperti 5 distribusi Linux berikut yang mempunyai paparan yang tidak kalah menarik dengan Windows dan Mac OS.

BACA JUGA
  • Koleksi Perintah Asas pada LINUX yang mesti Anda Ketahui
  • 10 Sebab Mengapa Penggodam Memilih Linux berbanding Windows
  • Cara Memasang Linux pada Telefon Pintar Android (Tanpa Root)

5 pengedaran Linux terbaik dengan penampilan yang cantik dan senang digunakan

Sekarang ini, terdapat banyak pengedaran Linux terbaik yang menawarkan kemudahan dalam semua proses, mulai dari proses pemasangan hingga penggunaannya, yang boleh dikatakan sebagai sebaran Linux untuk pemula. Selain kemudahan, terdapat juga banyak distribusi Linux yang menawarkan penampilan cantik yang akan membuat anda merasa selesa untuk lama menggunakan komputer.

Nah, untuk itu, inilah Jaka meringkaskan 5 pengedaran Linux terbaik dengan penampilan cantik dan elegan yang mesti anda cuba.

1. OS Elemen

Sumber gambar: Foto: elementary.io

Distro Linux ini adalah distro Linux untuk pemula dengan penampilan yang sederhana , tetapi tetap elegan dan cantik. Elementary OS dilengkapi dengan Desktop Environment yang dibangunkan khas, Pantheon .

Pembangun sebaran Linux ini, Daniel Fore , pada mulanya menikmati pembuatan mockup dan tema untuk Ubuntu . Kerana populariti mockup dan tema yang dibuatnya, Daniel Fore akhirnya mengambil inisiatif untuk mengembangkan pengedaran Linux mereka sendiri.

Anda yang sering menggunakan Mac atau mungkin akan sedikit biasa dengan penampilan Elementary OS. Ingin mencuba sebaran Linux terbaik ini?

2. Ubuntu

Sumber gambar: Foto: ubuntu.com

Ubuntu adalah salah satu pengedaran Linux terbesar dan paling banyak digunakan hari ini. Tidak hairanlah, kerana Ubuntu dibiayai secara langsung oleh sebuah syarikat besar bernama Canonical . Ubuntu menggunakan Desktop Environment sendiri, iaitu Unity .

Kerana popularitinya, Ubuntu juga mengembangkan versi OS mudah alihnya, iaitu Ubuntu Mobile yang berjalan pada peranti telefon pintar dan tablet. Ubuntu secara rutin mendapat kemas kini sistem setiap 6 bulan untuk versi standard, dan 2 tahun untuk versi LTS atau Sokongan Jangka Panjang . Oh ya, Ubuntu boleh didapati secara percuma.

3. KDE Neon

Sumber gambar: Foto: neon.kde.org

Pengedaran Linux terbaik yang satu ini masih berdasarkan Ubuntu, tetapi menggunakan Persekitaran Desktop yang berbeza, iaitu KDE Plasma . Anda yang biasa dengan sistem operasi Windows mungkin tidak terlalu sukar untuk menggunakan KDE Neon, kerana ia kelihatan sedikit serupa dengan Windows .

Kelebihan KDE Neon adalah banyak aplikasi yang siap digunakan, termasuk Koffice untuk tujuan menaip dokumen, Krita untuk lukisan digital, serta aplikasi lain seperti permainan dan utiliti.

LIHAT ARTIKEL

4. Linux Mint

Sumber gambar: Foto: Linux Mint

Linux Mint dikatakan oleh banyak orang sebagai pengedaran Linux yang paling mesra pengguna untuk pemula kerana kemudahan penggunaannya. Oleh itu, banyak pengguna Linux mengesyorkan Linux Mint untuk pemula.

Kelebihan lain dari Linux Mint adalah pelbagai variasi. Linux Mint tersedia dalam 4 "rasa" , masing-masing dibezakan berdasarkan Persekitaran Desktopnya, iaitu Mate, Cinnamon, KDE, dan Xfce .

Sekiranya komputer riba anda mempunyai spesifikasi biasa-biasa saja, maka varian Xfce sesuai untuk anda . Sekiranya anda mempunyai komputer riba dengan spesifikasi yang baik dan menginginkan pengalaman yang menarik, anda boleh mencuba varian Cinnamon .

5. Solus OS

Sumber gambar: Foto: solus-project.com

Tidak seperti Elementary OS atau Linux Mint, anda yang sebelumnya biasa menggunakan Windows atau Mac OS mungkin sedikit bingung ketika menggunakan Solus . Solus menggunakan Budgie Desktop Environment, yang dikembangkannya secara khusus.

Rupa dan antara muka yang sederhana . Susun aturnya berbeza dengan pengedaran Linux yang lain menjadikan distro Linux ini unik.

Sekarang ini adalah sebaran Linux yang boleh anda pertimbangkan untuk memilih. Apa pendapat kamu? Ternyata Linux tidak sesukar yang anda fikirkan bukan? Selamat mencuba. Jangan lupa untuk berkongsi pengalaman anda setelah mencuba!

Artikel Berkaitan