Berikut adalah beberapa kaedah untuk membuat sandaran Talian Sembang dengan Mudah | Berfungsi 100%!

Ingin membuat sembang sandaran dalam aplikasi Line tetapi tidak tahu caranya? Lihat artikel Jaka tentang cara membuat cadangan talian sembang berikut!

Sama seperti WhatsApp, aplikasi sembang yang dibuat oleh Land of Ginseng, Line , juga membolehkan pengguna mengirim pesanan teks, video, foto, suara, dan sebagainya.

Bukan hanya itu, aplikasi ini juga menawarkan ciri pelekat Line yang cukup menarik perhatian pengguna kerana keunikannya.

Walaupun dilengkapi dengan pelbagai fitur menarik, tidak jauh berbeza dengan aplikasi sembang lain, sejarah sembang dalam aplikasi ini juga dapat hilang jika anda tidak membuat sandaran, geng.

Oleh itu, untuk mengelakkan masalah ini, dalam artikel ini Jaka akan membincangkan cara membuat sandaran Talian 2019 dengan mudah.

 • Cara Membuat Sandaran Talian dari Kenalan Khusus
 • Cara Membuat Sandaran Talian dari Sembang Khusus
 • Cara Menyandarkan Talian Sembang dari Semua Kenalan

  Adakah anda ingin membuat sandaran semua sembang Line sekaligus dari semua kenalan yang anda hubungi? Anda boleh, geng!

  Dengan cara ini, anda tidak perlu lagi membuat sandaran satu demi satu sembang dari setiap kenalan, tetapi hanya dengan satu langkah.

  Ingin tahu bagaimana? Ayuh, lihat cara lengkap di bawah!

  Langkah 1 - Masukkan menu 'Tetapan'

  • Untuk memasuki menu Talian Tetapan, pertama-tama anda memilih menu 'Lagi' di sudut kanan bawah. Selepas itu, pilih ikon 'Tetapan' .

  Langkah 2 - Pilih menu 'Chats'

  • Setelah memasuki menu Tetapan, kemudian di bahagian Tetapan umum Anda memilih menu 'Obrolan' .

  Langkah 3 - Pilih menu 'Sandarkan dan Pulihkan sejarah sembang'

  • Langkah seterusnya, anda memilih menu 'Sandarkan dan Pulihkan riwayat sembang' kemudian pilih menu 'Sandarkan ke Google Drive' .
  • Selepas itu, proses sandaran akan berjalan secara automatik ke akaun gmail yang disambungkan ke Talian anda.

  • Sekiranya berjaya, maka status sandaran terakhir akan dikemas kini secara automatik.

  Cara Membuat Sandaran Talian dari Kenalan Khusus

  Selain membuat sandaran talian sembang dari semua kenalan yang pernah anda hubungi, anda juga boleh membuat sembang sandaran dari kenalan tertentu, kumpulan.

  Selain dapat menjimatkan lebih banyak di internet dan kuota memori, kaedah ini juga membolehkan anda memilih sembang dari mana kenalan paling penting untuk dijadikan sandaran.

  Untuk melakukan ini, anda boleh mengikuti langkah-langkah dari Jaka di bawah.

  Langkah 1 - Pilih sembang dari kenalan yang ingin anda sandarkan

  • Langkah pertama, pertama anda memilih sembang dari kenalan yang ingin anda sandarkan, geng.

  Langkah 2 - Pilih menu 'Tetapan'

  • Langkah seterusnya, anda memasuki menu 'Tetapan' dengan memilih ikon anak panah di sudut kanan atas. Kemudian, pilih menu 'Tetapan' .

  Langkah 3 - Pilih menu 'Eksport sejarah sembang'

  • Selepas itu, anda memilih menu 'Eksport sejarah sembang' dan kemudian pilih Gmail sebagai media untuk mengeksport fail sejarah sembang.
  • Seterusnya, anda akan diarahkan ke halaman Gmail untuk mengirim fail sejarah sembang. Pada peringkat ini, anda boleh memasukkan e-mel anda sendiri atau orang lain . Sekiranya demikian, pilih butang 'Kirim' .
  • Hingga saat ini, fail sejarah sembang telah berjaya dieksport dan anda dapat membukanya melalui aplikasi Mikrososft Word di telefon bimbit anda kapan saja, di mana sahaja, geng.

  Cara Membuat Sandaran Talian dari Sembang Khusus

  Anda bukan sahaja dapat membuat sandaran keseluruhan kandungan sembang, anda juga boleh memilih sembang khusus untuk disandarkan, geng.

  Mengenai caranya, anda boleh mengikuti langkah-langkah dari Jaka di bawah!

  Langkah 1 - Pilih sembang

  • Pertama sekali, pada halaman sembang anda memilih kenalan yang akan disandarkan oleh satu atau beberapa sembang.

  Langkah 2 - Pilih menu 'Edit mesej'

  • Seterusnya, klik butang anak panah di kanan atas dan anda memilih menu 'Edit mesej' untuk memilih sembang mana yang akan disandarkan. Kemudian, pilih menu 'Simpan di Keep' .
  • Pada peringkat ini, anda memberi tanda centang pada sembang yang ingin anda sandarkan. Sekiranya demikian, pilih butang 'Keep' .
  • Pada tahap ini, sembang yang dipilih akan disimpan di menu 'Keep' yang dapat anda akses kapan saja.

  • Anda dapat mencari menu Keep di Talian Profil Rumah anda di bahagian bawah foto profil anda. Sangat mudah, bukan?

  Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk membuat sandaran sejarah sembang dalam aplikasi Line, geng. Ia mudah?

  Dengan membuat sandaran, maka ia dapat mengurangkan kehilangan sejarah sembang penting yang mungkin anda perlukan pada masa akan datang, geng.

  Sementara itu, untuk talian sembang sandaran di komputer riba sendiri Jaka masih belum menemui jalan sehingga sekarang hanya maklumat di atas yang dapat disampaikan, geng.

  Baca juga artikel mengenai Backup Chat atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan