Sejarah Permainan Battle Royale | PUBG Bukan Yang Pertama!

Permainan Battle Royale adalah genre kegemaran ramai orang. Jaka ingin menceritakan secara ringkas sejarah permainan Battle Royale seperti sekarang.

Hampir setiap artikel yang membincangkan permainan PUBG atau Free Fire, selalu ada banyak netizen yang memberi komen, terutama di media sosial.

Ini menunjukkan bahawa permainan battle royale sedang berkembang pesat di Indonesia, bahkan di seluruh dunia.

Sejarah yang dimiliki oleh genre permainan ini sebenarnya tidak terlalu panjang, tetapi Jaka ingin memberitahu anda sejarah permainan battle royale dari awal hingga sekarang.

 • Sejarah Singkat Permainan Battle Royale
  • Fasa Permulaan (2012-2016)
  • Kelahiran PUBG, Fortnite dan Permainan Battle Royale Lain (2017)
  • Boom Battle Game Boom (2018-sekarang)
 • Apa itu Game Battle Royale

  Permainan Battle royale adalah permainan di mana pemain (atau juga dapat bergabung dengan skuad kecil) mesti dapat bertahan hingga menjadi yang terakhir.

  Pada awal permainan, biasanya pemain akan melompat dari kapal terbang (beberapa bahkan dari bas terbang) dan mendarat di tempat-tempat tertentu tanpa membawa senjata.

  Senjata dan pelbagai peralatan boleh didapati di pelbagai lokasi di peta. Selepas itu, kita diminta untuk menghapuskan semua lawan dengan senjata kita.

  Ada bulatan yang disebut Zon Selamat . Semakin lama, bulatan menjadi semakin kecil sehingga anda tidak lama lagi akan bertemu dengan musuh yang tinggal.

  Sumber gambar: Forbes

  Setiap pemain biasanya hanya mempunyai satu nyawa setiap permainan, kecuali permainan tertentu seperti Apex Legends.

  Semasa bermain modus skuad, biasanya sebelum kematian pemain akan memasuki fasa kalah mati yang dapat dibantu oleh rakan sepasukannya untuk kembali sihat.

  Sejarah Singkat Permainan Battle Royale

  Lalu bagaimana ceritanya sehingga permainan Battle Royale dapat meletup seperti sekarang? Ayuh, lihat ulasan Jaka di bawah!

  Fasa Permulaan (2012-2016)

  Sumber foto: YouTube

  Sebenarnya, konsep game battle royale sudah lama wujud, bahkan sejak tahun 90-an dalam permainan Bomberman yang memperkenalkan mod berbilang pemain.

  Setelah filem The Hunger Games dirilis pada tahun 2012, ada mod bernama Survival Games untuk permainan Minecraft yang diilhami oleh filem ini.

  Kemudian pada tahun 2016, pembangun Jepun melancarkan permainan battle royale berjudul Btoom Online yang diilhamkan oleh filem klasik Jepun bertajuk Battle Royale .

  Walau bagaimanapun, permainan ini dianggap sebagai kegagalan komersial.

  Kelahiran PUBG, Fortnite dan Permainan Battle Royale Lain (2017)

  Sumber foto: Android Authority

  Pada tahun 2017, pelepasan permainan Player Unknown Battlegrounds atau sering disingkat PUBG. Tidak seperti permainan sebelumnya, permainan ini berjaya di pasaran.

  Permainan ini diilhamkan oleh permainan mod ARMA III buatan Brendan Greene yang dilancarkan pada tahun 2013.

  Selepas PUBG dikeluarkan pada bulan Mac 2017, mengikuti H1Z1 dan Fortnite . Kedua-dua permainan ini menawarkan sedikit perbezaan dari permainan PUBG dengan ciri masing-masing.

  Boom Royale Game Booming (2018-sekarang)

  Sumber foto: PCGamesN

  Kejayaan yang dicapai oleh PUBG menjadikan banyak pembangun melepaskan permainan battle royale mereka sendiri, seperti Electronic Arts, Activision, ke Ubisoft.

  Call of Duty: Black Ops 4 , Battlefield V , to Counter-Strike: Global Offensive akhirnya menjadikan mode battle royale.

  Bukan hanya permainan menembak yang mempunyai mod battle royale, bahkan permainan klasik seperti Tertris juga mempunyai mod itu.

  Sudah tentu pada telefon bimbit juga menjamu permainan Battle Royale yang lain, seperti Free Fire dan Rules of Survival yang mempunyai banyak pemain.

  PUBG dan Fortnite akhirnya juga mengeluarkan versi mudah alih.

  Terkini, terdapat Apex Legends untuk PC, PS4, dan XboX yang berjaya menembusi puluhan juta pemain hanya dalam beberapa hari.

  Jadi itu geng, sejarah ringkas permainan Battle Royale . Bermula dari filem, mod, hingga akhirnya menjadi genre permainan yang sangat berjaya.

  Adakah permainan Battle Royale akan terus popular selama beberapa tahun akan datang? Atau adakah permintaan menurun kerana terdapat genre permainan yang lebih menarik?

  Tulis pendapat anda di ruangan komen, ya!

  Sumber sepanduk: Wccftech

  Baca juga artikel mengenai permainan atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan