5 Cara Menstabilkan Ping di PUBG Mobile, Makan Malam Ayam Lebih Mudah!

Sering mengalami masalah ping yang tinggi semasa bermain permainan PUBG Mobile? Jangan risau, Jaka ada penyelesaian yang tepat!

Dalam permainan dalam talian, termasuk genre battle royale seperti PUBG Mobile, sambungan internet memainkan peranan penting dalam memenangi permainan.

Apabila sambungan internet anda teruk, kemungkinan anda kehilangan akan menjadi lebih besar Terutama jika ping dari telefon pintar anda melebihi 100ms, wow tanda-tanda kekalahan semakin dekat.

Oleh itu, kali ini Jaka akan memberi anda kaedah untuk menstabilkan ping di PUBG Mobile supaya anda dapat memenangi ayam dengan mudah!

 • Tukar ke Mod Pesawat
 • Pasang Aplikasi Pinger v.2
 • Gunakan Aplikasi Game Booster
 • Gunakan Ciri Pembaikan dari PUBG
 • Cara Menstabilkan Ping di PUBG Mobile

  Ping dalam permainan menunjukkan kelewatan dalam milisaat antara tindakan yang anda ambil dan tindak balas yang diberikan kepada permainan.

  Semasa bermain permainan dalam talian seperti PUBG Mobile, ping akan sangat memudaratkan pemain. Sudah menekan butang untuk menembak, eh ada kelewatan.

  Belum lagi jika ping milik lawan lebih baik daripada ping kita. Walaupun kita menekan butang bersama-sama, kita tetap akan kehilangan dengan cepat.

  Jadi, yang anda perlukan adalah menjadikan nombor ping ini serendah mungkin. Bagaimana untuk? Jaka mempunyai beberapa penyelesaian!

  1. Pasang VPN

  Sumber foto: NordVPN

  Cara pertama yang dapat anda gunakan untuk mengatasi masalah ping ini adalah dengan menggunakan aplikasi VPN .

  Ramai yang mengatakan kaedah ini adalah salah satu kaedah termudah untuk menurunkan ping telefon pintar. Lebih-lebih lagi, banyak aplikasi VPN tersedia di Play Store dan App Store.

  Anda perlu mencari pelayan terpantas untuk mendapatkan nombor ping dalam lingkungan 80 hingga 100 ms. Namun, jika anda menggunakan VPN percuma, pilihan negara juga terhad.

  2. Tukar ke Mod Pesawat

  Sumber foto: Android Gadget Hacks

  Sekiranya anda malas memasang aplikasi tambahan, ada cara lain yang boleh anda cuba. Anda boleh mengaktifkan mod kapal terbang .

  Sebabnya, dengan mengaktifkan mod ini, rangkaian anda akan terputus seketika dan disambungkan semula. Dengan memulakan semula rangkaian, anda boleh mengurangkan ping dalam permainan.

  Anda memerlukan kira-kira 10 saat sebelum mematikan mod kapal terbang. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak selalu berfungsi.

  3. Pasang Aplikasi Pinger v.2

  MUAT TURUN Apl

  Sekiranya anda mempunyai memori dalaman yang mencukupi, anda boleh menggunakan aplikasi Pinger v.2 yang satu ini.

  Aplikasi ini dapat membantu mengurangkan ping dengan menyediakan laluan langsung untuk mengakses pelayan.

  Oleh itu, aplikasi ini dapat mengurangkan permintaan tambahan yang sering membebani rangkaian. Aplikasi ini boleh dimuat turun sama ada di Play Store atau App Store.

  Sekiranya anda sudah memasang aplikasi ini, ikuti langkah-langkah di bawah:

  1. Padamkan semua aplikasi yang sedang berjalan

  2. Buka aplikasi Pinger v.2

  3. Pilih Ping Mode yang anda mahukan, Jaka mengesyorkan Extreme

  4. Aktifkan dan tunggu aplikasi ini diaktifkan

  5. Keluar dari aplikasi dan buka permainan PUBG Mobile atau permainan dalam talian yang lain

  4. Gunakan Aplikasi Game Booster

  Aplikasi lain yang dapat Anda gunakan untuk mengurangi ping adalah menggunakan Game Booster .

  Lebih-lebih lagi, beberapa telefon pintar sudah mempunyai aplikasi permainan penggalak mereka sendiri. Walaupun tidak ada, anda boleh memuat turun aplikasi Game Booster yang tersedia di Play Store.

  Penggalak permainan dapat mengoptimumkan prestasi perangkat dengan mengurangi aktivitas layar belakang, juga menurunkan latensi dan mengutamakan lebar jalur untuk permainan yang Anda mainkan.

  5. Menggunakan Ciri Pembaikan PUBG

  Sumber foto: Reddit

  Masalah ping ini boleh timbul dari dalam permainan itu sendiri. Mungkin, ada paket data yang rosak yang mengganggu sambungan rangkaian anda.

  Untuk itu, anda boleh menyelesaikan masalah ini dengan menekan butang Repair yang muncul di skrin login.

  Setelah menekan butang ini, anda akan memasang semula PUBG dari awal dan menetapkan semula semua konfigurasi permainan. Walau bagaimanapun, kaedah ini harus mengurangkan ping dengan berkesan.

  Anda juga dapat menggunakan kaedah manual dengan pergi ke Tetapan > Aplikasi > PUBG Mobile > Storage > Clear Storage .

  Itulah beberapa cara yang boleh anda cuba atasi masalah ping ketika bermain permainan PUBG Mobile.

  Sekiranya ping telefon pintar anda rendah, pemenang ayam pasti lebih mudah dicapai. Tetapi jika anda pada dasarnya adalah noob, tidak kira betapa mudahnya rangkaian, masih sukar untuk dimenangi!

  Baca juga artikel mengenai permainan atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan