10 Komik Jepun Terbaik dan Terlaris yang Mesti Baca!

Terdapat banyak komik Jepun yang berjaya meraih kejayaan dan telah menjual ratusan juta salinan di dunia seperti komik Jepun terbaik berikut.

Membaca manga atau komik Jepun adalah aktiviti menarik untuk mengisi masa lapang sehingga tidak terasa membosankan. Pilihan genre sangat luas dan pelbagai.

Walaupun hanya buku bacaan, sebenarnya komik Jepun masih popular dan digemari ramai orang hingga kini. Adakah anda salah seorang daripada mereka, geng?

Populariti itu ternyata berjaya membuat beberapa komik Jepun untuk menuai kejayaan luar biasa untuk menjadi yang terbaik yang pernah ada.

Jangan sampai saya ingin tahu, berikut adalah ringkasan Jaka mengenai 7 komik Jepun terbaik sepanjang masa yang boleh anda baca. Dengar, mari kita pergi!

 • bola naga
 • Naruto
 • Komik Jepun Terbaik ...
 • Komik Jepun Terbaik untuk Menemani Masa Lapang

  Mencari komik Jepun untuk dibaca apabila anda bosan dan menambah koleksi anda? Sekiranya ada, anda harus mengetahui barisan komik Jepun terbaik dan paling popular sehingga sekarang.

  Komik Jepun sering menampilkan jalan cerita yang sangat menarik untuk diikuti sehingga mendapat banyak peminat yang ingin tahu mengenai sekuelnya.

  Lalu, komik Jepun apa yang terbaik dengan jalan cerita menarik yang tidak akan membosankan anda ketika membacanya? Inilah ulasannya, geng.

  1. Satu Keping

  Pada tahun 2014, One Piece dirakam dalam Guinness World Record sebagai komik dengan jumlah salinan cetakan tertinggi ditulis oleh satu orang.

  Semasa mendapat anugerah, komik Jepun terbaik oleh Eiichiro Oda telah menjual lebih daripada 320 juta salinan di seluruh dunia, geng.

  Sekiranya anda pernah menonton anime atau membaca manga One Piece, anda pasti akan mengingati pengembaraan Monkey D. Luffy menyeberangi lautan dengan kru lanun yang dipimpinnya.

  TajukSatu Keping
  Status Sedang berjalan
  Tarikh pelepasan 22 Julai 1997 - sekarang
  Pengarang Eiichiro Oda
  Penerbit Shueisha
  Isipadu 96
  Bab 978
  Genre Pengembaraan, fantasi

  2. Bola Naga

  Dragon Ball hanya menerbitkan 42 jilid. Walaupun begitu, penjualan komik Jepun terbaik tidak dapat dikalahkan selama bertahun-tahun sebelum diganti oleh One Piece.

  Komik Jepun pada masa lalu tergila-gila pada generasi 80-an dan ternyata telah menguasai penjualan manga dunia dan telah menjual lebih dari 230 juta salinan, geng.

  Manga ini mengisahkan pengembaraan Son Goku dalam mengumpulkan Dragon Ball yang dapat memenuhi permintaan. Dalam perjalanannya, dia bertemu dengan lawan yang sukar.

  Tajukbola naga
  Status Selesai
  Tarikh pelepasan 3 Disember 1984 5 Jun 1995
  Pengarang Akira Toriyama
  Penerbit Shueisha
  Isipadu 42
  Bab 519
  Genre Pengembaraan, fantasi, seni mempertahankan diri

  3. Naruto

  Anime dan komik Naruto Masashi Kishimoto mengisahkan dunia ninja yang penuh dengan intrik, kisah persahabatan dan balas dendam.

  Komik terlaris Jepun mengenai kanak-kanak yang digunakan sebagai meterai rubah ekor sembilan ini telah terjual lebih daripada 205 juta salinan dan lulus dalam jilid ke-72.

  Kisah pengembaraan ninja legenda ini ternyata telah bertahan selama 15 tahun, iaitu sejak tahun 1999 dan lulus pada tahun 2014, geng.

  TajukNaruto
  Status Selesai
  Tarikh pelepasan 21 September 1999 10 November 2014
  Pengarang Masashi Kishimoto
  Penerbit Shueisha
  Isipadu 72
  Bab 701
  Genre Pengembaraan, fantasi, seni mempertahankan diri

  Komik Jepun Terbaik ...

  4. Go-toubun no Hanayome

  Komik Jepun yang comel dan romantis ini adalah manga yang memenangi Anugerah Kodansha ke-43 dalam kategori Best Shonen Manga.

  Go-toubun no Hanayome bahkan telah diadaptasi menjadi siri anime yang ditayangkan pada Musim Sejuk 2019 dan dikhabarkan akan mendapat siri anime kedua.

  Sejak dilancarkan pada tahun 2017, karya Negi Haruba mengenai kisah harem gadis kembar telah terjual 2.9 juta naskhah, geng.

  TajukGo-toubun no Hanayome
  Status Selesai
  Tarikh pelepasan 9 Ogos 2017 19 Februari 2020
  Pengarang Negi Haruba
  Penerbit Kodansha
  Isipadu 13
  Bab 122
  Genre Harem, komedi romantis

  5. Akachan ke Boku

  Manga, juga dikenali sebagai Baby and Me , menceritakan kehidupan seorang ayah dan dua anak lelaki muda, Takuya dan Minoru.

  Ibu mereka telah lama meninggal dunia, jadi ayah saya mendidik Takuya untuk berkongsi tugas rumah dan tentu saja menjaga Minoru, geng tersebut.

  Pada tahun 1995, komik Jepun yang comel ini memenangi Anugerah Shogakukan dalam kategori Shoujo. Kemudian pada tahun 1996, manga diadaptasi menjadi anime yang paling menyedihkan.

  TajukAkachan ke Boku
  Status Selesai
  Tarikh pelepasan 2 Mei 1991 - 20 Jun 1997
  Pengarang Marimo Regawa
  Penerbit Hakusensha
  Isipadu 18
  Bab 108
  Genre Komedi, Drama, Shoujo, Potongan Hidup

  6. Ao Haru Ride

  Komik Jepun Io Sakisaka yang romantis, Ao Haru Ride , telah terjual sebanyak 9.3 juta salinan sejak dilancarkan pada tahun 2011 hingga akhir tahun 2014.

  Manga ini menceritakan kisah Yoshioka Futaba , seorang pelajar sekolah menengah yang berusaha mengubah imejnya untuk dapat menjalani kehidupan baru di sekolah menengah.

  Tetapi, nasib membawa Futaba bertemu dengan rakan kecilnya, Tanaka sebagai rakan sekolahnya. Futaba juga berusaha menyampaikan perasaan sebenarnya kepada Tanaka.

  TajukAo Haru Ride
  Status Selesai
  Tarikh pelepasan 13 Januari 2011 - 13 Februari 2015
  Pengarang Io Sakisaka
  Penerbit Shueisha
  Isipadu 13
  Bab 53
  Genre Komedi, Drama, Romantik, Sekolah, Shoujo, Slice of Life

  7. Detektif Conan

  Siapa yang tidak tahu anime mengenai detektif paling popular yang berjudul Detective Conan ? Ya, anime itu diadaptasi dari komik Jepun dengan nama yang sama.

  Manga ini mengisahkan seorang detektif remaja, Sinichi Kudo yang tubuhnya telah mengecil pada ukuran kanak-kanak kerana racun, geng.

  Dia juga menukar namanya menjadi Conan Edogawa dan meneruskan pengembaraannya dengan kekasihnya, Ran Mouri dan ayahnya yang juga seorang detektif, Kogoro Mouri.

  TajukDetektif Conan
  Status Sedang berjalan
  Tarikh pelepasan 19 Januari 1994 - sekarang
  Pengarang Gosho Aoyama
  Penerbit Shogakukan
  Isipadu 100
  Bab 960
  Genre Misteri, Ngeri

  8. Selamat Perkahwinan !?

  Komik Jepun mengenai perkahwinan ini mengisahkan seorang gadis bernama Takanashi Chiwa yang sama sekali tidak mempunyai pengalaman cinta.

  Chiwa juga bertemu dengan seorang lelaki bernama Mamiya Hokuto , seorang usahawan muda yang memiliki syarikat terkemuka. Di sebalik kejayaannya, nampaknya Hokuto menyelamatkan masa lalu yang pahit.

  Cerita yang dipaparkan dalam Perkahwinan H appy? ! memang agak rumit. Pada permulaan cerita, anda akan dipenuhi air mata. Kemudian, kemudian cerita akan berubah menjadi lucu dan mengasyikkan.

  TajukSelamat berkahwin ?!
  Status Selesai
  Tarikh pelepasan 8 Januari 2009 - 8 Jun 2012
  Pengarang Maki Enjoji
  Penerbit Shogakukan
  Isipadu 10
  Bab 40
  Genre Komedi, Drama, Romantik, Josei

  9. Samurai Eito: Hachimaruden

  Sekiranya anda peminat Naruto dan Masashi Kishimoto, maka manga terbarunya, Samurai 8: Hachimaruden sangat sesuai untuk membaca.

  Komik Jepun mengenai Samurai ini dibuat dengan nuansa Jepun moden dan tradisional dalam gaya Naruto, dan sekuel oleh Mikio Ikemoto dan Ukyo Kodachi, Boruto.

  Seperti tajuknya, komik Jepun paling popular 2019 menceritakan kisah Hachimaru, seorang kanak-kanak kurang upaya yang bercita-cita menjadi Samurai.

  TajukSamurai Eito: Hachimaruden
  Status Selesai
  Tarikh pelepasan 13 Mei 2019 - 23 Mac 2020
  Pengarang Masashi Kishimoto
  Penerbit Shueisha
  Isipadu 5
  Bab 43
  Genre Fiksyen pengembaraan, pawagam Samurai, Fiksyen Sains

  10. Yotsubato!

  Selain komik dalam talian yang popular, Youtsubato! juga merupakan salah satu komik Jepun Hiragana yang dapat membantu anda belajar bahasa Jepun, geng.

  Manga dwibahasa ini menceritakan kehidupan seharian seorang gadis kecil berusia 5 tahun bernama Yotsuba Koiwai . Dia sangat bertenaga dan ceria.

  Yotsuba juga mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi dan suka bertindak unik. Sejauh ini, ayah angkatnya sendiri mengatakan bahawa dia adalah anak yang pelik.

  TajukYotsubato!
  Status Sedang berjalan
  Tarikh pelepasan Mac 2003 - sekarang
  Pengarang Azuma Kiyohiko
  Penerbit Media ASCII Berfungsi
  Isipadu 13
  Bab 86
  Genre Shounen, Komedi, Sepotong Kehidupan

  Itulah 10 komik Jepun terbaik sepanjang masa dari pelbagai genre yang berbeza. Sepuluh manga itu juga mempersembahkan jalan cerita yang sangat menarik untuk diikuti.

  Sebenarnya, sebilangan dari mereka menjadi komik Jepun terlaris di dunia kerana mereka menjual ratusan juta naskhah, geng. Berminat membaca?

  Baca juga artikel mengenai Manga atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan