Cara Melindungi Pemacu Keras Luaran dengan Kata Laluan | Data Selamat!

Data pada cakera keras luaran sering kali mengandungi perkara penting. Baiklah, Jaka ingin memberitahu anda bagaimana melindungi cakera keras luaran dengan kata laluan agar data anda selamat.

Adakah anda mempunyai cakera keras luaran atau tidak? Apa yang membuatkan Hayo disimpan? Sebilangan besar cakera keras digunakan untuk menyimpan koleksi seperti filem, anime terbaik, dan perkara penting lain.

Kadang-kadang ada fail yang dirahsiakan dan tidak boleh diketahui oleh orang lain. Sekiranya ada prankster memeriksa cakera keras kita, apa yang harus kita lakukan? Beri perlindungan!

Oleh itu, kali ini Jaka ingin berkongsi cara untuk melindungi cakera keras luaran dengan kata laluan supaya data anda terkawal dengan selamat!

 • Menggunakan StorageCrypt
 • Dengan Menggunakan Perlindungan Salinan USB
 • Cara Melindungi Pemacu Keras Luaran dengan Kata Laluan

  Kehadiran cakera keras luaran dalam kehidupan kita membawa banyak faedah. Kami dapat membawa fail kami dengan lebih fleksibel sehingga dapat digunakan di mana saja dan kapan saja.

  Sudah tentu kita mahu data kita selamat, geng. Terdapat beberapa cara geng yang boleh anda lakukan untuk memberikan kata laluan keselamatan pada cakera keras anda.

  Dalam artikel ini, Jaka akan memberi anda lima cara berbeza. Ada apa-apa?

  1. Dengan Aplikasi Pemacu Keras Lalai

  Beberapa cakera keras luaran seperti Sony , Western Digital , atau SanDisk sudah menyediakan ciri untuk mengunci cakera keras dengan pengesahan kata laluan.

  Walau bagaimanapun, kebanyakan cakera keras belum mempunyai ciri ini, jadi anda harus memasang aplikasi tambahan untuk memberikan perlindungan keselamatan pada cakera keras anda.

  2. Menggunakan StorageCrypt

  Aplikasi pertama yang akan disarankan oleh Jaka untuk anda ialah StorageCrypt . Anda boleh memuat turunnya di sini!

  Cara menggunakannya, Jaka akan menerangkan di bawah:

  • Buka aplikasi StorageCrypt yang telah anda pasang.

  • Sambungkan cakera keras anda ke komputer riba.

  • Pilih peranti cakera keras anda dengan memilih menu Pilih Pemacu Cakera .

  • Pilih Penyulitan pantas dalam menu Mod Penyulitan . Anda juga boleh memilih Enkripsi lebih dalam yang lebih panjang tetapi mempunyai tahap keselamatan yang lebih tinggi.

  • Pilih Penuh pada menu Penggunaan Mudah Alih .

  • Masukkan kata laluan dua kali. Selepas itu, tekan butang Encrypt sehingga bunyi bleep muncul. Selesai, cakera keras anda sudah mempunyai kata laluan.

  Sekiranya anda ingin membuang kata laluan pada cakera keras luaran anda, terdapat beberapa perkara yang mesti anda lakukan. Pertama, anda mesti mencari fail bernama SClite.exe dalam folder SClite .

  Jalankan aplikasi dan masukkan kata laluan. Klik Decrypt untuk membersihkan kata laluan.

  3. Menggunakan Perlindungan Salinan USB

  Cara lain untuk memberikan kata laluan ke cakera keras luaran anda adalah dengan menggunakan aplikasi Perlindungan Salinan USB .

  Aplikasi ini serupa dengan aplikasi sebelumnya, hanya Perlindungan Salin USB yang dapat memberikan akses pengguna bertingkat jika diperlukan.

  Mengenai cara memberikan kata laluan sendiri, Jaka akan menerangkan di bawah, ya geng:

  • Muat turun dan pasang aplikasi Perlindungan Salinan USB . Di mana muat turunnya? Ini geng!

  • Selepas itu, sambungkan cakera keras anda ke komputer riba. Nanti cakera keras anda akan muncul di tab Select Drives .

  • Pilih cakera keras yang anda mahu pilih untuk diberi kata laluan.

  • Klik tab Kebenaran . Nah, di sini anda boleh menguruskan akses untuk beberapa pengguna. Terdapat empat jenis akses, iaitu Baca , Tulis , Penuh , dan Khusus . Anda juga boleh menetapkan kata laluan yang berbeza untuk setiap pengguna.

  • Selepas itu, pilih tab Pilihan untuk menetapkan kekuatan penyulitan dan nama Pelanggan .

  • Klik tab ** Encrypt Now, kemudian masukkan kata laluan dua kali. Selesai!

  Sekiranya anda ingin membuang kata laluan, anda boleh log masuk ke aplikasi ini dan log masuk dengan akaun pentadbir. Klik menu Urus pada Fail dan pilih Complete Unprotect .

  Jadi itulah sekumpulan cara untuk melindungi keselamatan cakera keras luaran anda dengan menggunakan kata laluan. Dengan ini, data anda akan selamat dari cetak rompak!

  Baca juga artikel mengenai cakera keras atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan