7 Anime mengenai Detektif Terbaik Yang Harus Tonton, Membuat Anda Berfikir Keras!

Selain Detective Conan, masih banyak anime detektif terbaik yang memaparkan kisah penuh teka-teki untuk membuat penonton penasaran setengah mati.

Menonton anime adalah aktiviti untuk mengisi masa lapang. Menonton anime kegemaran dapat membuatkan anda terhindar dari kebosanan.

Anime dikategorikan berdasarkan genre yang berbeza. Tetapi, jika anda menyukai rancangan yang mengandungi teka-teki, anda mesti mencuba detektif anime.

Detective Conan adalah salah satu anime detektif yang paling hebat. Tetapi selain anime, ada juga tajuk lain yang tidak kalah menarik.

 • Nota kematian
 • Kaito Ajaib
 • PAS psiko
 • Boku dan Inai Machi
 • Hyouka
 • Gosick
 • Anime mengenai Detektif Terbaik

  Detektif anime tidak terlepas dari jalan cerita yang boleh membuat penonton ingin tahu mengenai sekuelnya.

  Hasilnya, penonton akan tenggelam dalam cerita dan terus menonton berulang kali sehingga satu demi satu kes mendapat tempat yang terang.

  Ingin tahu apakah anime detektif terbaik setakat ini? Lihat ulasan penuh di bawah ini, geng!

  1. Detektif Conan

  Anda pasti dapat menduga bahawa Detektif Conan akan berada dalam senarai anime detektif terbaik, bukan? Sememangnya, kerana anime ini memang luar biasa.

  Detective Conan adalah anime yang telah dihasilkan sejak tahun 1996 dan masih menjadi kisah detektif yang popular.

  Anime misteri terbaik menceritakan sosok Shinichi Kudo, seorang pelajar yang mempunyai kemampuan untuk menyelesaikan kes-kes yang rumit seperti detektif, geng.

  Tetapi kerana dia ditangkap ketika menyaksikan kes jenayah, dia dijadikan guinea pig sehingga tubuhnya mengecut seperti anak berusia 7 tahun.

  Untuk menutup identiti, dia menukar namanya menjadi Edogawa Conan dan mula menyelesaikan kes-kes yang rumit dengan rakan-rakannya.

  2. Catatan Kematian

  Sama seperti Detective Conan, Death Note juga menjadi anime paling popular setakat ini berkat kualiti cerita yang tidak mengecewakan.

  Anime ini menceritakan kisah seorang genius muda bernama Light Yagami yang menemui sebuah buku berjudul Death Note.

  Watak anime yang tidak berminat dengan cinta boleh memanipulasi kematian seseorang dengan menulis nama dan masa kejadian di dalam buku.

  Sejak itu, dia menggunakan Death Note untuk membersihkan dunia dari penjenayah dan memutuskan untuk menjadi Tuhan dengan buku itu.

  Kadar jenayah menurun dan semua orang memanggilnya Kira walaupun tidak ada yang tahu mengenai identiti Light Yagami.

  3. Sihir Kaito

  Anime yang sedang berlangsung ini dengan Detektif Conan menceritakan kisah Kaito Kuroba, anak lelaki penyihir terkenal dunia, Touichi Kuroba.

  Suatu ketika, Kaito menemui jalan masuk tersembunyi di rumahnya dan pakaian yang mungkin menyebabkan kematian ayahnya lapan tahun yang lalu.

  Dengan memakai pakaian yang dijumpainya secara tidak sengaja, Kaito juga berusaha untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ayahnya.

  Bersenjata dengan boneka tiruan, penyamaran, dan pistol berbentuk kad, Kaito berupaya mengungkap kebenaran di sebalik kematian ayahnya .

  4. Psycho Pass

  Seperti yang ditunjukkan oleh tajuknya, anime ini membawa tema psikopat dan pembunuhan, geng.

  Anime mengenai teknologi canggih ini memiliki latar belakang pada tahun 2113. Salah satu teknologi pada masa itu adalah Sistem Sibyl .

  Sistem ini dapat mengukur mental seseorang sehingga dapat mencegah dan menghukum orang yang akan melakukan kejahatan.

  Tetapi nampaknya, ada sesuatu yang mencurigakan mengenai Sistem Sibyl sehingga mereka yang mengetahuinya mula menyiasat dan menemui sesuatu yang aneh.

  Selain jalan cerita yang kemas, penggambaran watak utama dijamin sangat mantap. Mesti tengok!

  5. Boku dan Inai Machi

  Dari segi jalan cerita, anime ini tidak dapat diragui lagi. Selain penuh dengan teka-teki, anime ini juga antara anime yang paling menyedihkan.

  Anime ini mengisahkan seorang lelaki bernama Satoru yang mempunyai kemampuan untuk kembali ke masa lalu atau kebangkitan semula .

  Dia sering menggunakan kemampuan itu untuk kebaikan. Tetapi, suatu hari dia salah menggunakannya dan membuat ibunya terbunuh.

  Kemudian, Satoru menggunakan kebangkitan untuk kembali ke masa lalunya, tepat pada masa dia berada di sekolah menengah, geng.

  Selepas itu, dia mula menyedari bahawa kematian ibunya mempunyai persamaan dengan kes penculikan rakan sekolah menengahnya.

  6. Hyouka

  Walaupun temanya adalah mengenai kanak-kanak di sekolah, tetapi watak utama dalam Hyouka adalah seorang pelajar yang sangat genius dalam mendedahkan kes-kes yang rumit.

  Houtarou Oreki adalah watak utama dengan naluri penyelesaian masalah yang sejuk dan boleh dipercayai seperti detektif profesional .

  Suatu ketika, dia bertemu dengan seorang gadis cantik bernama Chitanda Eru yang penuh dengan rasa ingin tahu tentang segala-galanya.

  Pertemuan mereka juga membuat banyak perkara baru dalam kehidupan Oreki yang selalu enggan melakukan perkara yang menurutnya tidak penting.

  Kisah anime dengan genre paling popular lebih menarik lagi apabila dia diminta menyelesaikan kes yang berlaku 45 tahun lalu.

  7. Gosick

  Gosick adalah salah satu anime bertema romantik yang digabungkan dengan teka-teki gaya detektif terbaik.

  Anime ini mengisahkan tentang seorang gadis Jepun yang bersekolah di Eropah bernama Victorique de Blois, dan seorang pemuda bernama Kujo Kazuya.

  Selain menyajikan kes berat seperti detektif, anime ini juga menceritakan tentang perkara ghaib seperti hantu, syaitan, dan sejenisnya.

  Yang cukup mengejutkan ialah Victorique de Blois ternyata menjadi detektif berusia 75 tahun , geng.

  Itulah anime detektif ketujuh terbaik yang dapat membuat anda berfikir keras untuk menyelesaikan sejumlah kes dalam setiap episod.

  Selain teka-teki yang rumit, anime juga diwarnai dengan tema lain yang menjadikannya lebih menyeronokkan untuk ditonton.

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan