5 Masalah Skrin Telefon Pintar Android dan Cara Mengatasinya

apabila skrin telefon pintar anda menghadapi masalah, segera cari tahu bagaimana menangani skrin telefon pintar Android yang bermasalah

Selain bateri, skrin juga merupakan bahagian terpenting dalam telefon pintar. Tanpa skrin, bagaimana anda menggunakan telefon pintar? Walaupun setakat ini semua telefon pintar telah menggunakan skrin sentuh.

Oleh itu, apabila skrin telefon pintar menghadapi masalah, segera cari tahu bagaimana mengatasi skrin telefon pintar Android yang bermasalah. Kali ini Jalantikus akan memberikan kaedah ampuh untuk mengatasi skrin telefon pintar Android yang bermasalah.

BACA JUGA
  • 8 Cara Membuat Telefon Pintar Skrin Gores Jadi Baru
  • Inilah cara Pertolongan Cemas di Skrin Sentuh Tidak Berfungsi

Cara Mengatasi Skrin Telefon Pintar Android yang Bermasalah

Kerana mengalami hubungan yang lebih kerap dengan pengguna, banyak masalah dialami oleh skrin telefon pintar. Tetapi tenang, selain mengetahui jenis masalah skrin telefon pintar, JalanTikus juga hadir dengan penyelesaian dan cara mengatasi skrin telefon pintar Android yang bermasalah.

1. Menyentuh Hantu

Ghots touching adalah keadaan apabila skrin telefon pintar sering menjalankan perintahnya sendiri tanpa disentuh, alias tindak balas sentuhan, sering berlari dengan tidak jelas. Walaupun ia disebut hantu menyentuh, itu tidak bermaksud bahawa skrin telefon pintar anda dimainkan oleh hantu. Ini berlaku kerana kerosakan pada LCD telefon pintar atau kerana elektrik berlebihan.

Sekiranya ia berlaku sekali-sekala, biasanya sentuhan hantu disebabkan oleh pengecas yang rosak (atau voltan terlalu tinggi). Penyelesaiannya, jangan terlalu kerap menggunakan pengecas. Tetapi jika ia sering berlaku, maka ini disebabkan oleh telefon pintar LCD yang rosak. Jadi, anda mesti segera menggantinya.

2. Piksel Mati

Seperti namanya, piksel mati dapat ditafsirkan sebagai piksel mati di layar. Akibatnya, ada bahagian layar telefon pintar yang tidak menyala secara normal, mengakibatkan bintik-bintik pucat atau bahkan hitam. Bahagian piksel mati boleh tersebar lebih luas dan menjadikan skrin tidak dapat digunakan.

Sekiranya anda mula menemui tanda-tanda piksel mati di layar telefon pintar Android anda, segera perbaiki piksel mati dengan aplikasi Pixel Fixer . Aplikasi ini akan menjalankan spektrum cahaya dinamik untuk merangsang layar sehingga dapat bertindak balas terhadap semua warna yang disajikan. Bukan hanya warna, reka bentuk cahaya ini juga diklaim mampu mengembalikan kepekaan skrin telefon pintar untuk menyentuh anda tahu!

LIHAT ARTIKEL Aplikasi TUOGOL Pembersihan & Tweaking DOWNLOAD

3. Baret

Ini adalah masalah skrin telefon pintar yang sering dialami oleh banyak pengguna. Kerana sering menyimpan telefon pintar di dalam poket atau beg dengan cuai, skrin telefon pintar tergores dengan kunci, duit syiling atau benda kasar lain.

Tenang, banyak cara untuk mengatasi layar telefon pintar Android anda, dapat dilakukan agar layar telefon pintar tergores kembali dengan lancar. Salah satu yang dipercayai berkesan adalah menggunakan ubat gigi. Ya, selain mencegah nafas berbau dan rongga, mengoleskan ubat gigi pada skrin telefon pintar yang tergores juga dapat menjadikannya licin lagi!

LIHAT ARTIKEL

4. Kelipan

Kelipan adalah keadaan apabila skrin telefon pintar dipukul oleh garis yang bergerak dari atas ke bawah atau ke samping. Ini sangat menjengkelkan dan pening. Penyelesaian untuk mengatasi masalah skrin telefon pintar yang sering berkedip adalah dengan mengelakkan cahaya dan panas yang berlebihan. Perhatikan juga kecerahan pada telefon pintar.

Kerlipan juga boleh disebabkan oleh aplikasi. Cukup hapus aplikasi yang anda fikirkan menyebabkan kerlipan, biasanya aplikasi kamera dan permainan yang memerlukan ciri Kecerahan Auto . Kadang-kadang kerlipan juga berlaku setelah memasang ROM tersuai , jadi kembali ke stok ROM.

5. Skrin Tidak Sensitif

Tidak seperti kes menyentuh hantu, kadangkala skrin telefon pintar juga kehilangan kepekaannya. Ini biasanya disebabkan oleh terlalu panas. Oleh itu, penyelesaiannya mudah, matikan skrin telefon pintar selama beberapa saat, kemudian hidupkan semula. Untuk penggunaan maksimum, tunggu permukaan telefon pintar sejuk sebelum kembali aktif.

Sekarang anda sudah tahu bagaimana menangani skrin telefon pintar Android yang bermasalah? Adakah terdapat 5 masalah telefon pintar di atas yang pernah anda alami? Sekiranya demikian, apakah penyelesaian yang anda lakukan? Kongsikan dengan JalanTikus.

Baca juga artikel mengenai skrin Telefon Pintar atau artikel lain dari Epi Kusnara .

Artikel Berkaitan