5 Cara Mengatasi Aplikasi Tidak Dapat Dipasang pada Android

Adakah anda menghadapi masalah dengan aplikasi android yang tidak dapat dipasang? Cukup ikuti cara mengatasi aplikasi ini yang tidak dipasang pada Android. (100% Kerja)

Aplikasi adalah keperluan untuk membuat prestasi telefon pintar yang optimum.

Untuk mendapatkan aplikasi, anda boleh memuat turunnya di Google Play Store. Sekiranya anda memuat turun di Play Store, anda akan bebas daripada virus.

Tetapi pernahkah anda mengalami aplikasi yang tidak dapat dipasang di Android?

Tenanglah, kali ini Jaka akan memberikan 5 cara untuk mengatasi aplikasi android yang tidak dapat dipasang . Mari kita periksa ulasan berikut.

 • Beri kebenaran permohonan
 • Membersihkan cache dan data Google Play Store
 • Kosongkan cache setiap aplikasi
 • Mulakan semula android anda
 • Cara Mengatasi Aplikasi Android Yang Tidak Dapat Dipasang

  1. Keluarkan aplikasi yang tidak anda gunakan

  Sekiranya anda tidak lagi menggunakan aplikasi di Android, maka anda boleh menghapusnya. Biarkan prestasi telefon pintar anda lebih optimum dan menjadikan RAM lebih ringan.

  Ini menjadikan kapasiti memori anda meningkat dan dapat memasang aplikasi lain.

  2. Beri kebenaran permohonan

  Sekiranya anda ingin memasang aplikasi yang bukan dari Google Play Store, anda mesti terlebih dahulu memberikan kebenaran untuk aplikasi tersebut .

  Dengan ini, aplikasi boleh dipasang pada telefon pintar anda.

  3. Kosongkan cache dan data Google Play Store

  Sekiranya anda selalu gagal memasang aplikasi android melalui Google Play Store, anda dapat membersihkan data dan cache dari Google Play Store dalam tetapan pengurusan aplikasi.

  Namun, ini akan mengeluarkan akaun anda dari Google Play Store.

  4. Bersihkan cache setiap aplikasi

  Mengosongkan cache setiap aplikasi akan dapat memulihkan memori dalaman sehingga anda dapat memasang aplikasi yang akan dipasang untuk menyimpan data.

  Anda boleh membersihkan cache dari Google Chrome, BBM, Line, WhatsApp, atau aplikasi sembang lain. Ini kerana aplikasi biasanya akan menghabiskan lebih banyak RAM dan memori dalaman pada telefon pintar anda.

  5. Mulakan semula Android anda

  Sekiranya 4 cara di atas masih tidak berfungsi, anda boleh menetapkan semula telefon pintar anda semula. Dengan ini, telefon pintar anda akan kelihatan seperti baru lagi.

  Walau bagaimanapun, ini akan menjadikan semua data pada telefon pintar anda hilang. Oleh itu, anda harus membuat cadangan terlebih dahulu agar data anda tidak hilang.

  Nah, itu 5 cara mengatasi aplikasi tidak dapat dipasang . Jangan panik, kawan! Anda boleh mencuba kaedah di atas sehingga anda dapat memasang aplikasi yang anda mahukan. Semoga bermanfaat.

  Artikel Berkaitan