7 Filem Pengembaraan Terbaik Sepanjang Masa, Hilang di Luar Rumah!

Mungkin ramai di antara anda yang bosan dengan #DiRumahAja yang lama. Daripada anda melulu dan kontrak dengan Corona, lebih baik menonton filem pengembaraan terbaik

Siapa yang tidak mahu melancong ke seluruh dunia? Anda boleh mengunjungi tempat-tempat baru, merasai pelbagai makanan istimewa, bertemu rakan baru, dan bahkan sering kali orang-orang menemui identiti mereka.

Malangnya, pengembaraan tidak semudah itu. Ia memerlukan tekad, pengetahuan, dan juga wang untuk mencapai semua itu. Lebih-lebih lagi, pada masa ini anda hanya boleh tinggal di rumah kerana wabak pandemi Covid-19.

Jangan putus asa, Jaka telah menyediakan beberapa cadangan filem pengembaraan terbaik sepanjang masa yang dapat menghiburkan anda dan menghidupkan kembali semangat anda.

 • Menjadi Liar (2007)
 • Everest (2015)
 • The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
 • Kehidupan Pi (2012)
 • Revenant (2015)
 • Kehidupan Rahsia Walter Mitty (2013)
 • 7 Filem Pengembaraan Terbaik Sepanjang Masa

  Filem / petualangan pengembaraan mengandungi banyak mesej moral. Anda bukan sahaja dijemput untuk melihat dunia, tetapi anda juga akan meneroka erti kehidupan. Bermula dari cinta, persahabatan, sehinggalah hubungan kita dengan Tuhan.

  Tujuh filem pengembaraan terbaik berikut akan membangkitkan fikiran anda dan mendorong anda untuk menjadi lebih berani dalam membuat keputusan yang akan mengubah hidup anda. Ingin tahu? Ayuh, dengar, geng!

  1. Indiana Jones dan The Raiders of the Lost Ark (1981)

  Indiana Jones adalah francais filem pengembaraan terbaik di dunia. Dibintangi oleh Harrison Ford , francais ini tidak pernah mati, bahkan beberapa dekad sejak filem pertama dilancarkan.

  Indiana Jones dan The Raiders of the Lost Ark adalah filem pertama dalam francais ini yang mengisahkan Indiana Jones, seorang ahli arkeologi doktor yang berkelana di seluruh dunia untuk mencari tabut perjanjian Yahudi kuno.

  Dilaporkan, sesiapa sahaja yang mempunyai tabut ini akan mempunyai kemampuan untuk hidup selama-lamanya. Namun, dalam pencariannya, Indiana mesti bersaing dengan Nazi yang mempunyai cita-cita untuk memerintah dunia.

  TajukIndiana Jones dan The Raiders of The Lost Ark
  Menayangkan 12 Jun 1981
  Jangka masa 1 jam 55 minit
  Pengarah Steven Spielberg
  Pelakon Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman
  Genre Aksi, Pengembaraan
  Penarafan 8.4 / 10 (IMDb.com)

  2. Menjadi Liar (2007)

  Berdasarkan kisah benar Christopher McCandless , seorang sarjana muda yang memutuskan untuk meninggalkan semua kekayaan, keluarga dan kehidupannya di bandar untuk tinggal sendirian di hutan.

  Dalam filem pengembaraan Into the Wild , anda akan dijemput untuk meneroka erti kehidupan sambil belajar bagaimana bertahan di hutan Christopher.

  Walaupun ia mempunyai pengakhiran yang cukup menyedihkan, tetapi filem pengembaraan semula jadi terbaik ini patut ditonton, terutamanya jika anda berminat dalam bidang falsafah eksistensialisme.

  TajukKe dalam hutan
  Menayangkan 19 Oktober 2007
  Jangka masa 2 jam 28 minit
  Pengarah Sean Penn
  Pelakon Emile Hirsch, Vince Vaughn, Catherine Keener
  Genre Pengembaraan, Biografi, Drama
  Penarafan 8.1 / 10 (IMDb.com)

  3. Everest (2015)

  Mendaki Gunung Everest adalah impian bagi semua pencinta alam. Berjaya mencapai puncak tertinggi di dunia adalah pencapaian yang tidak akan dilupakan.

  Everest mengisahkan biografi Robert "Rob" Edwin Hall yang menjadi panduan dalam mendaki Gunung Everest. Pada mulanya, semuanya berjalan lancar.

  Menjelang puncak tertinggi, ribut salji turun dan memerangkap mereka. Mereka juga harus bertahan sambil bekerjasama untuk dapat mencapai puncak.

  TajukEverest
  Menayangkan 25 September 2015
  Jangka masa 2 jam 1 minit
  Pengarah Baltasar Korm kur
  Pelakon Jason Clarke, Ang Phula Sherpa, Thomas M. Wright
  Genre Aksi, Pengembaraan, Biografi
  Penarafan 7.1 / 10 (IMDb.com)

  4. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001).

  The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring adalah filem pengembaraan box office terbaik Jaka yang semestinya ada dalam senarai ini.

  Dilantik dari novel laris JRR Tolkien, saga The Lord of the Ring diceritakan dalam sebuah trilogi epik. Sebenarnya, francais ini memenangi puluhan Oscar dan ratusan anugerah lain.

  Filem ini mengisahkan Frodo , seorang Hobbit yang diberi tugas untuk menghancurkan cincin jahat Sauron , penguasa jahat Bumi Tengah pada masa lalu. Tubuh Sauron sudah mati, tetapi jiwanya tidak dapat mati.

  Perjalanan ini tidak mudah kerana cincin itu hanya boleh musnah di kawah Gunung Doom di Mordor . Lebih-lebih lagi, Mordor adalah wilayah Orc, Uruk-Hai, dan monster jahat lainnya.

  Dalam perjalanannya, Frodo ditemani oleh 8 wakil dari semua kaum di Bumi Tengah yang mempunyai tujuan yang sama, menghancurkan dominasi kekuatan gelap Sauron.

  TajukThe Lord of the Rings: Persekutuan Cincin
  Menayangkan 19 Disember 2001
  Jangka masa 2 jam 58 minit
  Pengarah Peter Jackson
  Pelakon Elijah Wood, Ian McKellen, Orlando Bloom
  Genre Aksi, Pengembaraan, Drama
  Penarafan 8.8 / 10 (IMDb.com)

  5. Kehidupan Pi (2012)

  Berbeza dengan filem di atas, Life of Pi adalah sebuah filem pengembaraan yang plotnya memfokuskan pada laut. Yup, dalam filem ini, anda akan menghabiskan masa anda menonton anak yang terperangkap dengan harimau di atas kapal.

  Ceritanya, Pi Patel adalah anak kepada keluarga pemilik kebun binatang di India. Keluarga mereka merancang untuk pindah ke Kanada dengan membawa seluruh keluarga dan haiwan dengan menaiki kapal.

  Malang, ribut itu menghancurkan kapal mereka. Pi menyelamatkan diri dengan menaiki kapal penyelamat dengan hyena, orangutan, zebra dan harimau. Bolehkah mereka bertahan? Lihat sendiri, geng!

  TajukKehidupan Pi
  Menayangkan 21 November 2012
  Jangka masa 2 jam 7 minit
  Pengarah Ang Lee
  Pelakon Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain
  Genre Aksi, Pengembaraan, Fantasi
  Penarafan 7.9 / 10 (IMDb.com)

  6. Pendapatan (2015)

  Filem petualangan box office terbaik seterusnya adalah The Revenant , yang dibintangi oleh Leonardo DiCaprio . Filem ini berjaya menjadikan Leo sebagai Oscar pertamanya sebagai pelakon terbaik.

  Ditetapkan pada zaman awal penjajahan Eropah di benua Amerika. Hugh Glass adalah panduan sekumpulan pemburu yang dikhianati oleh rombongannya.

  Dia ditinggalkan oleh rombongannya setelah hampir diserang oleh seekor beruang di tengah hutan. Anaknya juga dibunuh oleh rombongannya. Dia juga berusaha untuk bangun dan membalas dendam.

  TajukRevenant
  Menayangkan 8 Januari 2016
  Jangka masa 2 jam 36 minit
  Pengarah Alejandro G. Saya seperti itu
  Pelakon Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter
  Genre Aksi, Pengembaraan, Biografi
  Penarafan 8/10 (IMDb.com)

  7. Kehidupan Rahsia Walter Mitty (2013)

  Filem pengembaraan terbaik terakhir sepanjang masa adalah The Secret Life of Walter Mitty . Filem ini tidak begitu popular seperti filem lain, tetapi sinematografi sungguh hebat.

  Walter Mitty adalah pengurus di majalah Life yang bertanggungjawab untuk negatif foto. Dalam karyanya, Walter selalu bekerjasama dengan jurnalis foto legenda, Sean O'Connell .

  Suatu ketika, Walter kehilangan foto negatif yang akan digunakan sebagai sampul majalah seterusnya. Dengan modal yang terdesak, dia berkeliling dunia untuk menemui Sean walaupun mereka tidak pernah bertemu sebelumnya.

  Tajukrahsia kehidupan Walter mitty
  Menayangkan 25 Disember 2013
  Jangka masa 1 jam 54 minit
  Pengarah Ben Stiller
  Pelakon Ben Stiller, Kristen Wiig, Jon Daly
  Genre Komedi, Pengembaraan, Drama
  Penarafan 7.3 / 10 (IMDb.com)

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 filem pengembaraan terbaik yang dapat anda tonton untuk menghilangkan rasa bosan. Daripada bermain permainan, lebih baik hanya menonton filem, geng.

  Jumpa anda dalam artikel menarik yang lain, Jaka. Jangan lupa tinggalkan jejak komen di ruangan yang telah disediakan, geng.

  Baca juga artikel mengenai Filem atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan