Cara menghapus Akaun IG atau Menonaktifkan Sementara dari Telefon bimbit dan PC

Tertarik dengan drama di IG dan ingin mencuba memadamkan akaun IG? Lihat cara menghapus akaun IG baik sementara dan kekal. Boleh melalui komputer riba atau telefon bimbit.

Instagram aka IG kini telah menjadi salah satu media sosial yang paling popular dan banyak digunakan. Tidak hairanlah, kerana memang semakin banyak ciri menarik disajikan dalam aplikasi ini.

Tetapi adakah anda pernah merasa bosan dan hanya mahu 'hilang dari Instagram'? Mungkin kerana terlalu banyak drama atau mahu menghilang dulu.

Sekiranya ada, kali ini Jaka akan memberitahu anda cara menghapus akaun Instagram anda untuk sementara atau selama-lamanya.

 • Cara memadam akaun Instagram melalui telefon bimbit
 • Cara Menghapus Akaun IG Sementara (Lumpuhkan Akaun)
 • Cara Memadam Akaun Instagram Secara Kekal

  Petua ini sesuai untuk anda yang merasakan Instagram tidak lagi keren, privasi yang sangat mengganggu, kandungan yang tidak begitu penting, atau sebab lain yang menyebabkan anda ingin menghapus akaun IG anda

  Cara menghapus akaun Instagram tidak sukar, geng, tetapi ada beberapa langkah yang perlu anda lakukan untuk berjaya.

  Berikut adalah dua kaedah, alias alias, untuk menghapus akaun Instagram anda secara kekal . Yang pertama adalah menghapus melalui komputer atau peranti komputer, dan yang kedua untuk menghapus akaun dalam aplikasi.

  Cara Memadam Akaun IG melalui PC atau Laptop

  Cara pertama yang akan dikongsi Jaka adalah dengan menghapus akaun Instagram anda melalui atau menggunakan komputer atau komputer riba. Untuk melakukan ini dengan mudah, anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah di bawah:

  • Langkah 1 - Pergi ke laman help.instagram.com untuk memulakan langkah penghapusan.

  • Langkah 2 - Pilih Urus Akaun Anda .

  • Langkah 3 - Teruskan dengan memilih Padam Akaun Anda .
  • Langkah 4 - Dari dua pilihan yang ada, pilih Bagaimana cara menghapus akaun saya? .
  • Langkah 5 - Dari pilihan yang ada, pilih pilihan nombor satu yang mengandungi Halaman Hapus Akaun Anda .
  • Langkah 6 - Pilih salah satu sebab mengapa anda mahu memadamkan akaun Instagram anda.
  • Langkah 7 - Sebagai langkah terakhir, masukkan kata laluan akaun Instagram anda. Klik Padamkan akaun saya secara kekal dan ucapkan selamat tinggal pada akaun Instagram anda.

  Dengan ini, anda telah berjaya memadam akaun Instagram anda secara kekal, dan dapat bertahan dengan kehidupan seharian anda.

  Ingat, geng, kaedah ini benar-benar membuang akaun yang anda buat sebelumnya jadi fikirkanlah dengan teliti sebelum anda memutuskan untuk menggunakan kaedah ini untuk menghapus akaun IG.

  Cara memadam akaun Instagram melalui telefon bimbit

  Setelah mempelajari kaedah menggunakan komputer atau komputer riba, sekarang giliran Jaka untuk menjelaskan cara menghapus akaun Instagram anda menggunakan telefon pintar atau melalui telefon bimbit.

  Cara menghapus akaun IG secara kekal di telefon bimbit ini tidak sukar, geng. Berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Langkah 1 - Buka aplikasi Instagram pada telefon pintar anda. Masukkan profil Instagram anda. Pilih ikon tiga tanda hubung di kanan atas. Kemudian pilih menu Tetapan .
  • Langkah 2 - Pilih menu Bantuan , dan setelah tetingkap baru dibuka pilih Pusat Bantuan .
  • Langkah 3 - Seterusnya, anda akan diarahkan ke laman help.instagram.com. Pilih Urus Akaun Anda .
  • Langkah 4 - Pilih Padam Akaun Anda .
  • Langkah 5 - Pilih Bagaimana saya memadamkan akaun saya? .
  • Langkah 6 - Pilih pilihan nombor satu yang mengandungi Hapus Halaman Akaun Anda .
  • Langkah 7 - Pilih salah satu sebab mengapa anda mahu memadamkan akaun Instagram anda.
  • Langkah 8 - Sebagai langkah terakhir, masukkan kata laluan akaun Instagram anda. Pilih Hapus akaun saya secara kekal sambil mengucapkan selamat tinggal kepada akaun tersebut.

  Oh ya, selain memadamkan akaun Instagram anda, anda juga dapat mengetahui siapa yang melihat dan menyimpan foto Instagram kami.

  Sekali lagi, ingatkan saya, geng ini cara menghapus Instagram akan menghapus akaun anda secara kekal, dan secara automatik data yang sebelumnya disimpan akan hilang.

  Bagi anda yang baru terlambat, anda boleh mengikuti cara ini untuk menghapus akaun IG sementara di bawah.

  Cara Menghapus Akaun IG Sementara (Lumpuhkan Akaun)

  Anda sudah mempunyai dua kaedah yang kuat untuk menghapus akaun Instagram anda secara kekal, dan jika sudah siap, anda boleh mempraktikkannya dengan segera.

  Bagi anda yang masih separuh hati atau hanya ingin berehat dari dunia Instagram, Jaka menyarankan agar tidak menghapusnya secara kekal.

  Anda boleh memadamkan alias sambil menyahaktifkan akaun dan kemudian anda boleh mengaktifkannya semula bila-bila masa yang anda mahukan.

  Ingin tahu bagaimana caranya? Ikuti sahaja langkah di bawah:

  • Langkah 1 - Buka Instagram dari penyemak imbas di telefon pintar atau peranti lain yang anda gunakan, kemudian log masuk ke akaun Instagram anda.
  • Langkah 2 - Setelah memasuki laman utama, pilih menu profil dengan menekan akaun di kanan bawah. Terus pilih Edit Profil .
  • Langkah 3 - Di menu Edit Profil, pilih Nonaktifkan sementara akaun saya yang terletak di kanan bawah.

  Seterusnya anda perlu mengisi alasan anda mahu menyahaktifkan akaun dan memasukkan semula kata laluan Instagram. Sekiranya demikian, pilih Akaun Dinyahaktifkan Sementara dan akaun anda akan dihapus buat sementara waktu.

  Itulah beberapa kaedah alias bagaimana memadam akaun Instagram anda secara kekal , bersama dengan alternatif untuk mematikannya buat sementara waktu.

  Memang Instagram mempunyai pelbagai kelebihan, tetapi jika anda merasa bosan dan tidak selesa, anda juga boleh berehat dari media sosial ini.

  Adakah anda gemar bermain Instagram? Dapatkan pelbagai petua dan trik menarik mengenai artikel Instagram di JalanTikus. Bagi anda yang tidak selesa, hapus akaun anda dengan selamat dan tinggalkan dunia Instagram.

  Baca juga artikel mengenai Instagram atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan