Cara Membuat Majalah Digital Anda Sendiri

Kelebihan majalah digital berbanding majalah cetak lebih mudah dan senang dibawa. Lebih menarik lagi, digital mempunyai sokongan video sehingga menambah pengalaman membaca. JalanTikus akan memberikan petua untuk membuat majalah digital.

Majalah ini adalah media cetak yang mengandungi pelbagai maklumat yang biasanya penuh dengan gambar dan mempunyai gaya tersendiri. Perkembangan teknologi yang pesat menjadikan majalah versi cetak sedikit permintaan kerana orang lebih suka majalah digital dalam gajet mereka.

Kelebihan majalah digital berbanding majalah cetak lebih mudah dan senang dibawa. Lebih menarik lagi, versi digital mempunyai sokongan video sehingga menambah pengalaman membaca. Nah, kali ini JalanTikus akan memberikan petua untuk membuat majalah digital anda sendiri melalui aplikasi Steller dan Photo Collage .

BACA JUGA
 • 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Meninggalkan Instagram demi Steller
 • 10 Alat Paling Berpengaruh dalam Versi Majalah TIME Dunia
 • Suka Membaca Playboy? Sekarang Terdapat Aplikasi

Cara Membuat Majalah Digital

Sebelum meneruskan langkah pertama, anda harus memuat turun dan memasang aplikasi yang diperlukan untuk tutorial bagaimana membuat majalah digital kali ini.

Mombo Labs, Inc. Aplikasi Sosial & Pemesejan MUAT TURUN

Muat turun Kolaj Foto

Sila pasang kedua aplikasi dan buka aplikasi Photo Collage . Sebenarnya tidak harus Photo Collage, kita dapat menggunakan aplikasi untuk mengedit foto lain, tetapi menurut Jaka lebih mudah menggunakan Photo Collage.

Aplikasi Foto & Pengimejan RoidApp DOWNLOAD PicsAplikasi Foto & Pengimejan DOWNLOAD

Buat Penutup Majalah Melalui Kolaj Foto

 • Setelah Kolaj Foto dibuka, sila klik pada pilihan Majalah .
 • Pilih templat majalah yang akan digunakan, pilih mengikut citarasa.
 • Kemudian pilih foto yang akan dijadikan sampul majalah nanti.
 • Sila edit mengikut hati. Teks, pelekat dan banyak lagi boleh ditambah.
 • Setelah selesai, jangan lupa Simpan dan pilih resolusi foto. Untuk Penutup selesai.

Setelah selesai membuat sampul, kemudian buat isi majalah. Apa kandungan majalah yang boleh diisi secara percuma. Gabungkan beberapa foto menjadi satu menggunakan aplikasi Kolaj Foto lebih awal dengan memilih sempadan atau templat yang ada.

Terbitkan Seterusnya kepada Steller

 • Setelah selesai, kemudian terbitkan ke media sosial. Di sini Jaka akan menerbitkannya melalui aplikasi Steller. Sekiranya anda tidak memilikinya, sila muat turun terlebih dahulu dan daftarkan akaun baru jika anda tidak mempunyai akaun. Sekiranya anda sudah mempunyai akaun, log masuk dan klik pada bulatan biru dengan pensil untuk membuat cerita baru.
 • Pilih tema dan pilih foto yang dibuat melalui aplikasi Photo Collage, termasuk sampul dan isinya.
 • Isi teks dengan maklumat dalam foto. Dan taraaaa ... Majalah digital siap diterbitkan. Sila terbitkan dan tunggu pembaca datang.

Steller adalah aplikasi perkongsian foto baru yang hampir serupa dengan Instagram. Tetapi bezanya, Steller lebih tertumpu pada berkongsi foto dengan cerita, jadi lebih unik. Paparan galeri menarik seperti ketika kita membuka buku. Anda juga boleh menambahkan video seperti Instagram.

Inilah petua untuk membuat majalah anda sendiri JalanTikus versi. Pasti anda dapat mengembangkan ciptaan anda sendiri untuk menjadikannya lebih menarik untuk dilihat.

Artikel Berkaitan