Cara Menghilangkan Pixel Mati pada Telefon Pintar Android

Adakah anda mempunyai telefon pintar yang skrinnya dihitamkan kerana Pixel Mati? Sekiranya demikian, JalanTikus adalah cara untuk menghilangkan Pixel Mati pada telefon pintar Android.

Selain spesifikasi landasan dapur dan kamera, skrin telefon pintar adalah sesuatu yang mesti dipertimbangkan ketika membeli telefon pintar baru. Sebab untuk menggunakan telefon pintar, kita pasti akan melakukan kawalan penuh melalui skrin. Oleh itu, apabila skrin mempunyai masalah, telefon pintar kita sudah selesai.

Satu masalah pada telefon pintar Android yang menggunakan skrin sentuh adalah Dead Pixel . Akui, di antara anda pasti ada seseorang yang pernah menggunakan telefon pintar dengan layar Dead Pixel, bukan? Jangan panik, JalanTikus adalah cara untuk menghilangkan Pixel Mati pada telefon pintar Android .

BACA JUGA
  • 10 Cara Menjaga Skrin Telefon Pintar Anda Untuk Sentiasa Terlihat Seperti Baru
  • 8 Cara Membuat Telefon Pintar Skrin Gores Jadi Baru
  • Cara Mengunci dan Menghidupkan Skrin HP Secara Automatik dengan GRAVITY SCREEN

Apa itu Pixel Mati?

Bagi sesetengah orang, mungkin biasa dengan istilah Dead Pixel. Tetapi, ada juga orang yang tidak tahu apa itu Dead Pixel. Untuk makluman, Dead Pixels kadang-kadang disebut juga Dot Pixels .

Dead Pixel atau Dot Pixel adalah istilah yang merujuk pada kecacatan layar yang berbentuk titik (dot) hitam atau blank pada permukaan layar tersebut. Dead Pixel banyak ditemui pada semua produk yang menggunakan LCD, seperti smartphone, notebook, televisi, kamera dan lainnya.

Cara Menghilangkan Pixel Mati di Android

Selain merosakkan layar paparan dengan bintik hitam, Dead Pixel juga mengganggu prestasi skrin telefon pintar. Semakin kerap telefon pintar Dead Pixel digunakan, semakin besar permukaannya. Oleh itu, mari singkirkan Pixel Mati pada telefon pintar Android dengan cara berikut:

  • Untuk menyembuhkan layar telefon pintar anda yang rosak oleh Dead Pixel, anda dapat menggunakan aplikasi Pixel Fixer . Oleh itu, mari memuat turun APK Pixel Fixer dan memasangnya di telefon pintar anda!
TUOGOL DOWNLOAD Aplikasi Pembersihan & Tweaking
  • Setelah dipasang, tidak ada perarakan khas. Anda akan diberikan paparan amaran. Paparan ini mengandungi peringatan jika anda mempunyai gejala PSE (Epilepsi Fotosensitif) atau epilepsi yang dipicu oleh visualisasi cahaya, anda tidak boleh melihat paparan yang ditunjukkan. Untuk memprosesnya, tekan ikon senarai semak di sudut kanan bawah .
  • Selanjutnya, skrin telefon pintar anda akan berhadapan dengan paparan berwarna yang bergerak pantas . Biarkan proses berjalan sehingga anda melihat paparan Dead Pixel di skrin hilang.

Setelah anda merasakan Pixel Mati anda menurun atau hilang, hentikan prosesnya. Sekiranya setelah melakukan proses ini berulang kali tetapi Pixel Mati pada skrin telefon pintar anda tidak dikurangkan, ini bermakna kerosakannya sangat parah. Oleh itu, anda perlu menukar skrin ke pusat servis, atau membeli telefon pintar baru.

Selamat mencuba Dead Pixel pada telefon pintar Android anda dengan aplikasi Pixel Fixer ini! Semoga telefon pintar anda yang terkena Dead Pixel dapat pulih dengan cara ini.

Artikel Berkaitan