10 Permainan PC lama dan legenda Terbaik, Buat Nostalgia!

Bosan bermain permainan moden seperti PUBG atau Mobile Legends? Satu ubat untuk mengembalikan semangat anda untuk bermain adalah mengenangkan permainan PC lama yang mungkin sudah lama anda lupakan.

Sejarah permainan video di komputer atau PC cukup lama. Malah permainan pertama yang dikeluarkan untuk PC lebih daripada 50 tahun yang lalu. Salah satu permainan PC lama yang pernah dirakam dilancarkan pada tahun 1962.

Permainan PC dulu masih mempunyai grafik yang relatif primitif berbanding permainan masa kini. Walaupun begitu, permainan PC pada abad ke-19 mempunyai ciri khas dan hanya dimainkan oleh orang-orang tertentu.

Sekiranya anda terlepas bermain permainan sekolah lama di PC, berikut adalah beberapa permainan PC lama yang terbaik dan legenda pada masa itu. Ayuh ingat!

 • Zuma
 • Separuh hayat
 • Kiamat
 • Diablo
 • Kapal perang
 • Serangan balas
 • Rumah Orang Mati
 • Gempa
 • Deus Cth
 • Permainan PC Jadul Legenda dan Terbaik

  Bosan bermain permainan moden seperti PUBG atau Mobile Legends? Satu ubat untuk mengembalikan semangat anda untuk bermain adalah mengenangkan permainan PC yang mungkin sudah lama anda lupakan.

  Nah, permainan PC lama yang akan disenaraikan Jaka di bawah ini adalah gabungan permainan legenda tahun 90-an dan awal 2000-an. Sudah tentu, permainan ini ringan untuk dimainkan di PC moden anda!

  1. Microsoft Pinball Arcade

  Permainan PC sekolah lama terbaik pertama adalah Microsoft Pinball Arcade yang pasti anda akan dapati di semua PC dengan sistem operasi Windows XP dan ke atas. Permainan ini agak mudah, tetapi memberikan rasa ingin tahu kepada para pemain.

  Sejarah pinball itu sendiri sangat panjang, bermula dari tahun 1931 sebagai mesin permainan arcade klasik yang disebut Baffle Ball . Permainan ini kemudian dikembangkan seperti zaman dan sampai ke Windows.

  Jaka pasti, hampir semua orang yang mempunyai PC pada tahun 90-an mesti mengetahui permainan sekolah lama untuk PC ini, dan tahu bagaimana menjaga bola pinball untuk membuat mata besar.

  TajukArked Pinball Microsoft
  Pemaju Microsoft, Saffire Corporation
  Penerbit Laman Utama Microsoft
  Lepaskan 15 Disember 1998
  Genre Pinball

  2. Zuma

  Tambahan pula, terdapat permainan PC sekolah lama tahun 2000-an yang disukai oleh semua peringkat umur. Terutama jika bukan Zuma yang pertama kali dirilis pada tahun 2003 oleh pembangun permainan PopCap Games .

  Pasti anda telah mencuba permainan ini bukan? Zuma bukan sahaja senang bermain, tetapi juga dapat melatih kemampuan anda untuk berfikir dengan cepat. Sekiranya anda membuat langkah yang salah, anda tidak boleh maju ke tahap yang lebih tinggi.

  Bilakah anda dapat bermain permainan sambil menggoda otak anda, geng? Sekiranya tidak dengan bermain permainan Zuma Deluxe ini di PC. Sekiranya anda malas bermain di PC, anda juga boleh memuat turunnya di telefon bimbit anda!

  TajukZuma
  Pemaju Media Oberon
  Penerbit Permainan PopCap
  Lepaskan 12 Disember 2003
  Genre Taktik

  3. Separuh Hayat

  Sekiranya anda suka permainan menembak atau permainan penembak, permainan sekolah lama terbaik untuk PC ini adalah salah satu nenek moyangnya yang dikembangkan oleh pembangun Valve dan dikeluarkan pada tahun 1998 khusus untuk PC Windows.

  Menurut beberapa pemain, Half-Life adalah permainan karya yang menjadi role model untuk permainan penembak lain pada tahun 90-an dengan lebih daripada 50 anugerah Game of the Year . Melalui permainan ini juga, pembangun permainan Valve menjadi sangat terkenal.

  Begitu legenda, Half-Life adalah "mesin" yang digunakan sebagai asas untuk mengembangkan permainan berbilang pemain Counter-Strike FPS . Hingga kini, Half-Life sudah memiliki sekuel bernama Half-Life 2 yang dirilis pada tahun 2004 dan prequel Half-Life: Alyx, yang baru dirilis pada tahun 2020.

  TajukSeparuh hayat
  Pemaju Injap
  Penerbit Sierra Studios
  Lepaskan 19 November 1998
  Genre Penembak pertama

  4. Kiamat

  Permainan ini pertama kali diberi judul Doom pada tahun 1993 untuk PC dengan sistem operasi MS-DOS. Doom adalah permainan FPS yang memfokuskan pada kisah pahlawan yang tugasnya adalah melawan sekumpulan syaitan dan raksasa.

  Ramai yang menyebut Doom adalah permainan FPS pertama yang pernah dibuat. Sehingga banyak pembangun permainan lain turut serta dalam membuat permainan serupa seperti Half-Life. Oleh itu, jika anda ingin mengenang kembali, mainkan permainan PC ini di masa lapang.

  TajukKiamat
  Pemaju Perisian TED en
  Penerbit Perisian Interaktif GT
  Lepaskan 10 Disember 1993
  Genre Penembak pertama

  5. Diablo

  Satu lagi permainan PC lama sekolah legenda adalah Diablo , yang pertama kali dikembangkan oleh Blizzard North dan diluncurkan pada tahun 1997 untuk Windows dan 1998 untuk Classic Mac OS.

  Sekiranya Half-Life adalah mahakarya permainan penembak, maka Diablo adalah karya agung dari permainan aksi RPG dengan sistem pertempuran hack dan slash.

  Bagi anda yang gemar bermain permainan pada tahun 90-an hingga 2000-an, pastinya tidak asing bagi Diablo. Permainan ini mempunyai 3 sekuel yang sama baiknya, tetapi Jaka mengesyorkan agar anda memainkan sekuel pertama dan kedua.

  TajukDiablo
  Pemaju Blizzard Utara
  Penerbit Hiburan Blizzard
  Lepaskan 3 Januari 1997
  Genre Aksi main peranan, hack dan slash

  6. Warcraft

  Hanya melihat tajuknya, pastinya anda teringatkan hari-hari bermain permainan strategi masa nyata atau RTS ini dengan rakan-rakan di kafe internet, bukan? Warcraft adalah salah satu permainan sekolah lama yang selalu membuat anda ketinggalan.

  Semua sekuel mempunyai daya tarikan yang sama. Lebih-lebih lagi, Warcraft III: The Frozen Throne yang merupakan permainan wajib di semua kafe internet. Walaupun dari segi grafik jauh lebih ketinggalan daripada permainan moden, tetapi pengalaman bermain permainan lama di PC tidak ada bandingannya!

  TajukKapal perang
  Pemaju Hiburan Blizzard
  Penerbit Hiburan Blizzard
  Lepaskan 23 November 1994
  Genre Strategi masa nyata

  7. Counter-Strike

  Satu lagi permainan sekolah lama untuk PC yang mesti ada di kafe internet, iaitu Counter-Strike . Permainan ini tidak boleh dibiarkan dimainkan jika anda ingin menjadi nostalgia sekolah lama.

  Counter-Strike adalah permainan FPS yang pertama kali dikembangkan melalui modifikasi permainan Half-Life tahun 1999 oleh Minh Le dan Jess Cliffe , kemudian Valve diambil alih untuk menjadi salah satu sifat mereka.

  Counter-Strike pertama kali dirilis secara resmi pada tahun 2000 untuk PC dan meletup dalam penjualan. Sehingga hari ini, masih ada orang yang bermain Counter-Strike sekolah lama walaupun terdapat versi yang lebih moden.

  TajukSerangan balas
  Pemaju Valve, Turtle Rock Studios, Hidden Path Entertainment, Gearbox Software, Ritual Entertainment, Nexon
  Penerbit Valve, Sierra Entertainment, Namco, Nexon
  Lepaskan 9 November 2000
  Genre Penembak pertama

  8. Rumah Orang Mati

  Sejarah watak fiksyen zombie telah lama diketahui oleh penduduk melalui sejumlah media, salah satunya adalah permainan. House of the Dead adalah salah satu peranan penting dalam sejarah.

  Permainan PC sekolah lama yang legenda ini pertama kali muncul sebagai permainan arcade yang dikembangkan oleh SEGA pada tahun 1996. Kemudian dilancarkan untuk PC pada tahun 1998 dan menjadi permainan seram dan mendebarkan yang terkenal. Mungkin House of the Dead tidak begitu terkenal dengan permainan PC sekolah lama yang lain. Tetapi bagi sebilangan orang yang suka permainan zombie, pastinya tidak biasa.

  TajukRumah Orang Mati
  Pemaju SEGA AM1
  Penerbit SEGA
  Lepaskan 3 September 1998
  Genre Penembak rel

  9. Gempa

  Quake adalah tajuk permainan FPS legenda yang pasti anda akan dengar. Permainan ini bersaing dengan tajuk permainan lain seperti Half-Life dan DOOM.

  Permainan PC lama ini dikembangkan oleh id Software dan dikeluarkan pada tahun 1996, kemudian terkenal sebagai salah satu mesin permainan terbaik yang dipanggil Quake Engine. Jadi pengalaman bermain dan visual lebih baik daripada permainan lain pada zaman itu.

  TajukGempa
  Pemaju Perisian TED en
  Penerbit GT Interaktif
  Lepaskan 22 Jun 1996
  Genre Penembak pertama

  10. Deus Cth

  Permainan sekolah lama yang terakhir untuk PC Jaka rekomedasikan adalah Deus Ex yang terkenal pada tahun 2000. Deus Ex mempunyai tema cyberpunk yang jarang ditemui dalam permainan lain pada zamannya.

  Oleh itu, tidak hairanlah bahawa Deus Ex boleh menjadi sangat terkenal dan menjadi panutan bagi permainan yang akan datang selepas itu. Malah dinobatkan sebagai Game PC Terbaik Sepanjang Masa oleh Pemain PC pada tahun 2011.

  Deus Ex mempunyai sekuel dan sejumlah prekuel yang dibuat dengan mesin yang lebih moden, iaitu Deus Ex: Invisible War , Deus Ex: Human Revolution, Deus Ex: The Fall (2013) , dan Deus Ex: Mankind Divided .

  TajukDeus Cth
  Pemaju Ribut Ion
  Penerbit Interaktif Eidos
  Lepaskan 17 Jun 2000
  Genre Aksi main peranan, penembak orang pertama, tersembunyi

  Itulah permainan PC sekolah lama yang legendaris dan terbaik di zamannya sehingga anda dapat bermain untuk nostalgia pada masa lapang kerana karantina.

  Senarai ini tidak merangkumi sepenuhnya semua permainan legenda sekolah lama, permainan apa lagi yang anda rasa layak masuk dalam senarai ini? Tulis jawapan anda di ruangan komen dan jangan lupa suka jika anda menyukai artikel ini. Jumpa di artikel seterusnya!

  Artikel Berkaitan