Cara Streaming dengan lancar di Android Tanpa Lambat atau Buffering

Penstriman pada telefon pintar memang menyeronokkan, hanya menjengkelkan bukankah sering menjadi penyangga? Nah, agar penstriman lebih menyeronokkan, kali ini Jaka mempunyai cara untuk melakukan streaming di Android tanpa penyangga.

Menonton TV lebih mudah kerana internet terus berkembang dengan pesat. Dengan pelbagai telefon pintar dari pelbagai platform, pengalaman menonton TV menggunakan internet menjadi lebih mudah. Selain streaming melalui komputer, kini anda juga dapat melakukan streaming secara langsung melalui telefon pintar. Nah, kali ini Jaka akan memberi jalan agar streaming TV di Android berjalan lancar tanpa buffering .

BACA JUGA
  • Bosan menonton Rancangan Muzik Kacang? Menonton Tontonan kualiti streaming di sini
  • 3 Aplikasi Streaming Muzik Android Terbaik untuk 2015 PERCUMA!
  • Cara Menjimatkan Kuota Internet Semasa Menstrim YouTube di Android

Kelebihan streaming di Android adalah kita dapat menonton program kegemaran secara langsung melalui telefon pintar, tanpa perlu melalui PC atau TV konvensional. Hanya kelemahan streaming yang sering disangga kerana pelbagai sebab.

Cara Streaming Tanpa Buffering

Ia tidak menjengkelkan ketika anda sibuk menonton TV atau rancangan kegemaran anda sedang buffering. Mereka yang berniat untuk menghilangkan keletihan melalui menonton TV juga boleh menjadi tidak kemas dan sebaliknya berpusing untuk marah. Oleh itu, anda perlu mengetahui cara melakukan streaming tanpa penyangga, sehingga anda dapat menonton TV bila-bila masa dan di mana sahaja dengan lancar.

Gunakan Rangkaian Internet Super Cepat

Kenyataan bahawa internet di Indonesia begitu lambat tidak dapat dinafikan. Salah satu cara adalah dengan menggunakan rangkaian internet super cepat 4G LTE yang telah diberitahu pada masa ini. Untuk menggunakan rangkaian internet super cepat ini, ada dua perkara yang harus anda perhatikan. Pertama, sudah tentu anda harus menggunakan telefon pintar yang menyokong rangkaian 4G LTE. Sudah banyak telefon pintar berpatutan yang menawarkan sokongan 4G LTE dijual di Indonesia (baca: 5 Telefon Pintar 4G Android Terbaik dengan Harga 1 Juta , jadi anda boleh memilih secara bebas.

Kedua, anda mesti menggunakan kad SIM khas yang sudah menyokong rangkaian 4G, yang disebut U-SIM . Anda boleh mendapatkan U-SIM dengan membeli kad baru, atau menukarnya di pusat perkhidmatan penyedia perkhidmatan yang anda gunakan.

Bersihkan Cache

Seperti yang disebutkan oleh Jaka dalam 11 cara untuk menjaga kecepatan Android , cache memang akan menjadikan Android anda membuka aplikasi dengan lebih cepat. Tetapi ini juga menjadikan prestasi Android anda lebih perlahan dengan lebih banyak cache yang tersedia di Android anda. Salah satu prestasi yang juga menurun kerana cache adalah kelajuan internet, kerana internet juga menyimpan cache. Dengan selalu mengosongkan cache pada telefon pintar Android anda, anda akan mendapat prestasi telefon pintar yang lebih laju dan dapat disalurkan dengan lancar tanpa penyangga.

Gunakan Mivo TV

Sekiranya anda sangat menyukai muzik dan tidak mahu ketinggalan rancangan kegemaran, anda harus mencuba Mivo TV . Dengan menyediakan 55 rancangan TV tempatan dan antarabangsa , Mivo TV dapat diakses dari PC atau secara langsung melalui Android anda. Muat turun Mivo dari pautan yang disediakan Jaka supaya anda dapat melakukan streaming tanpa buffering pada Android.

Video & Audio Media & Video MUAT TURUN Aplikasi

Dengan menggunakan Mivo, anda dapat menyesuaikan bagaimana kualiti gambar yang dihasilkan semasa streaming. Untuk melakukan streaming tanpa buffering, anda tidak boleh mengaktifkan High Quality pada Mivo. Dengan tidak mengaktifkan ciri streaming Berkualiti Tinggi di Mivo, anda dapat melakukan streaming tanpa penyangga walaupun anda menggunakan rangkaian 3G. Impaknya adalah bahawa kualiti gambar tidak tajam, tetapi sekurang-kurangnya anda dapat melakukan streaming tanpa buffering kerana kualiti gambarnya ringan.

Sekarang, itulah cara untuk anda dapat melakukan streaming dengan lancar tanpa melakukan buffering pada Android. Dengan menggunakan kaedah Jaka, anda dapat melakukan streaming dengan lancar untuk menikmati rancangan kegemaran anda kapan saja, di mana sahaja.

Artikel Berkaitan