10 Petua dan Trik Windows Super Super 10 yang mesti anda cuba!

Windows 10 adalah sistem operasi yang popular untuk peranti desktop yang dikembangkan oleh Microsft. Anda boleh melakukannya dengan sangat mudah, berikut adalah 10 petua dan trik untuk Windows 10 yang mesti anda cuba!

Siapa di antara anda yang tidak pernah mencuba sistem operasi ini? Windows 10 adalah sistem operasi terbaru dan paling popular yang dibangunkan oleh Microsoft. Windows 10 pertama kali dilancarkan pada tahun 2015.

Setelah hampir 2 tahun, sistem operasi ini masih terbaik. Namun, adakah anda tahu beberapa petua dan trik mudah dari Windows 10?

Berikut adalah 10 petua dan trik Windows 10 yang sangat mudah yang mesti anda cuba!

BACA JUGA
 • Cara melihat kata laluan WiFi pada Windows 10, yang paling mudah dan senang!
 • Cara Mengaktifkan Pad Sentuh Maya pada Windows 10
 • Sejuk! Ini adalah Perubahan dalam Suara Permulaan dari Windows 3.1 ke Windows 10

10 Petua dan Trik Windows 10 yang Mudah dan Mudah

Bersenjata dengan perintah papan kekunci dan tetikus yang sederhana, kini anda dapat merasakan beberapa kelebihan ciri yang dimiliki oleh Windows 10. Berikut adalah beberapa petua dan trik yang wajib dan anda harus mencuba lelaki!

1. Akses Menu Mula Baru

Windows 10 mengembalikan rasa Start Menu yang telah hilang dalam versi Windows 10. Di sini anda dapat mengakses pelbagai pekerjaan, dari aplikasi, menu komputer hingga pilihan untuk Shutdown atau Restart.

Nah, untuk memaparkan Start Menu baru dengan wajah yang lebih mudah, anda boleh tekan kekunci pintas Windows + X . Anda juga dapat mengaksesnya dengan mengklik kanan pada logo Windows.

2. Ciri Pembersihan Cakera

Kapasiti cakera keras hampir penuh untuk menjadikan prestasi komputer lebih perlahan. Anda juga dapat membersihkannya dengan mengakses ciri Pembersihan Cakera dengan mudah. Inilah kaedah yang mudah.

 • Tekan kekunci Windows dan taipkan pembersihan cakera. Sekiranya anda telah memilih aplikasi Disk Cleanup yang dipaparkan.
 • Pilih pemacu yang ingin anda bersihkan. Sistem operasi Windows secara automatik akan mengimbas fail sampah yang dikesan.
 • Pilih folder yang ingin anda hapus dan klik OK .

3. Pembuangan perisian hasad Windows Defender

Sebenarnya Windows 10 telah menyediakan aplikasi antivirus untuk menangkis serangan malware yang disebut Windows Defender . Anda juga boleh mengaktifkan keselamatan masa nyata dengan cara berikut:

 • Tekan kekunci Windows dan ketik Windows Defender. Sekiranya anda telah memilih aplikasi Windows Defender yang dipaparkan di skrin.
 • Pastikan perlindungan masa nyata aktif (secara lalai Windows 10 akan mengaktifkan ciri ini).
 • Sekiranya tidak, pergi ke menu Tetapan dan aktifkan Perlindungan masa nyata untuk mengaktifkan ciri ini.
LIHAT ARTIKEL

4. Buka Tetingkap Task Super Pantas

Kadang-kadang anda membuka banyak aplikasi sekaligus dan menjadikan bar tugas Windows 10 penuh, bukan? Sekarang untuk mengaksesnya dengan pantas, anda boleh melakukan kombinasi kunci Windows + garis nombor di bahagian atas. Jangan lupa untuk mengatur susunan aplikasi di bar tugas, kawan-kawan.

5. Ciri Bantuan Pantas

Tidak semua pengguna sistem operasi Windows 10 adalah pengguna yang pakar dan memahami tentang komputer. Sebahagian daripadanya boleh menarik perhatian atau buta huruf teknologi, misalnya, untuk ibu bapa.

Oleh itu, untuk mempermudah penggunaan Windows 10, anda boleh menggunakan fitur Quick Assist seperti berikut:

 • Tekan kekunci Windows dan taipkan bantuan cepat dan pilih aplikasi Bantuan Pantas .
 • Pilih mod Dapatkan Bantuan atau Beri Bantuan dan ikuti arahan pada skrin seterusnya.

6. Goncangkan Tetingkap Windows

Menggoncang tetingkap Windows tidak bermaksud anda menggegarkan komputer atau skrin. Anda cukup klik dan seret kemudian goncangkan tetingkap aplikasi aktif untuk meminimumkan semua tetingkap aplikasi . Kemudian lakukan sekali lagi untuk mengembalikan tetingkap ke keadaan asalnya.

7. Akses Pengurus Tugas Pantas

Adakah anda pernah merasakan komputer anda hang? Untuk kembali ke keadaan asalnya, anda boleh mengakses Pengurus Tugas dengan menekan kekunci pintasan Control + Alt + Delete . Selain itu, anda juga dapat mengklik kanan pada logo Windows dan memilih pilihan Task Manager.

8. Tetapkan Masa Penggunaan Perisian

Selain mematikan aplikasi melalui Task Manager, Anda juga dapat menjadwalkan penggunaan perangkat lunak dengan menggunakan aplikasi Task Scheduler . Untuk mengaksesnya, anda dapat mencari penjadual tugas dengan mencarinya dengan menekan kekunci Windows.

9. Rakam Skrin Tanpa Aplikasi Tambahan

Baiklah, ciri ini akan sangat sesuai untuk anda para pemain! Sebabnya adalah tanpa aplikasi, anda boleh merakam semua aktiviti termasuk bermain permainan secara langsung di Windows 10.

Untuk mengaksesnya, anda boleh menekan kombinasi jalan pintas Windows + G dan ikuti arahan pada skrin seterusnya. Eh, ciri ini juga boleh dihubungkan dengan Xbox.

LIHAT ARTIKEL

10. Mempercepat Masa Permulaan Windows

Rasa proses permulaan dan boot Windows 10 yang lama? Anda juga dapat mempercepat masa permulaan Windows 10 dengan mematikan beberapa aplikasi, berikut caranya:

 • Akses ciri Pengurus Tugas dan pergi ke tab Permulaan untuk melihat senarai aplikasi yang sedang berjalan selama proses ini.
 • Anda boleh memperhatikan Startup Impact untuk melihat kesan aplikasi pada permulaan, dari Rendah, Sederhana hingga Tinggi.
 • Untuk mematikan proses, klik kanan pada aplikasi yang jarang anda gunakan dan klik Nonaktifkan .

Itulah 10 petua dan trik Windows 10 yang sangat mudah yang mesti anda cuba lakukan. Windows 10 masih terus mendapat kemas kini yang menjadikannya prestasi yang lebih baik. Ada petua dan trik lain? Ayuh kongsi di ruangan komen di bawah!

Baca juga artikel mengenai Windows atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan