Cara Mengedit Foto Untuk Seindah Lisa Blackpink (Laptop & Telefon bimbit)

Adakah anda ingin mengetahui asas-asas mengedit foto agar gambar anda seindah Lisa? Tenang, Jaka akan menerangkannya secara lengkap di sini, baik di komputer riba dan telefon bimbit!

Kegiatan penyuntingan foto telah menjadi kemampuan era semasa. Untuk apa? Supaya gambar yang kami muat naik ke media sosial (media sosial) menjadi lebih menarik.

Walaupun terdapat pelbagai penapis yang disediakan oleh media sosial, ada kalanya kita ingin memberikan sentuhan yang lebih peribadi.

Jaka akan memberi anda cara untuk menyunting foto di komputer riba dan telefon bimbit anda agar wajah anda akan lebih cantik, secantik Lisa Blackpink !

 • Laraskan Tahap Kecerahan dan Kontras
 • Laraskan Nada Gambar dengan Lengkung
 • Mengeluarkan Latar Belakang
 • Buat Kesan Hitam dan Putih (CADANGAN)
 • Cara Mengedit Foto di Telefon Bimbit
  • Memilih Penapis dengan Hanya Satu Klik (REKOMENDASI)
  • Tukar Raut Wajah (CADANGAN)
  • Tambah Catatan
  • Memberi Kesan Kabur
  • Menjadi Kartun
 • Cara Mengedit Foto pada Komputer riba

  Banyak aplikasi penyuntingan foto tersedia untuk komputer riba. Sebut saja Adobe Photoshop , Corel Draw , hanya untuk Paint .

  Pada kesempatan ini, Jaka akan menerangkan cara mengedit foto menggunakan Photoshop.

  Cara Mengedit Foto Photoshop

  Photoshop mempunyai begitu banyak alat yang boleh anda gunakan, sehingga kadang-kadang boleh membuat anda bingung bagaimana menggunakannya.

  Sekurang-kurangnya, ada lima perkara asas yang mesti anda kuasai sekiranya anda ingin meningkatkan foto anda. Oh ya, Photoshop yang digunakan dalam tutorial ini adalah versi CC 2015 .

  1. Pangkas Imej untuk Meningkatkan Komposisi

  Crop aka memotong gambar mungkin merupakan teknik yang paling sering kita gunakan, baik di komputer riba dan telefon bimbit. Anda juga boleh menggunakan teknik ini di Photoshop.

  Caranya senang. Anda hanya perlu memilih ikon pangkas di bar alat kiri. Anda boleh memilih nisbah yang sesuai dengan keperluan anda.

  2. Laraskan Tahap Kecerahan dan Kontras

  Anda boleh menyesuaikan tahap kecerahan dan kontras dari foto yang anda miliki. Caranya, adalah memilih ciri Kecerahan dan Kontras di sudut kanan bawah.

  Seterusnya, yang perlu anda lakukan ialah menyesuaikan tahap kecerahan dan kontras yang anda perlukan. Anda juga dapat menggunakan fitur automatik untuk mendapatkan hasil yang disarankan oleh Photoshop.

  3. Laraskan Nada Gambar dengan Lengkung

  Tidak ada banyak penapis yang memberikan kesan sekolah lama pada foto kita? Nah, di Photoshop, tentu sangat mudah menggunakan ciri Curves .

  Ciri ini terletak di bar yang sama dengan Brightness and Contrast, jadi anda tidak akan sukar mendapatkannya. Sekiranya demikian, anda boleh menentukan nada yang anda mahukan.

  Anda juga boleh menyesuaikan tahap warna yang anda mahukan secara berasingan. Sekiranya anda menggunakan corak RGB, maka anda boleh bermain merah, hijau, dan biru mengikut citarasa.

  4. Mengeluarkan Latar Belakang

  Sekiranya anda memerlukan gambar jenis PNG untuk menjadi pelekat WhatsApp, anda boleh menggunakan Adobe Photoshop.

  Anda mesti menggunakan Alat Lasso di bar alat. Jaka mengesyorkan agar anda menggunakan Magnetic untuk mempermudahnya.

  Selesai melaksanakan pemilihan imej, tanaman dan membuka fail baru dengan menekan Ctrl + N . Pilih latar belakang yang telus , kemudian tampal gambar dalam fail baru.

  Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh membaca artikel Jaka yang satu ini!

  5. Buat Kesan Hitam dan Putih (CADANGAN)

  Salah satu kesan kamera yang paling popular adalah kesan hitam putih. Jaka akan memberitahu anda cara menggunakan Photoshop.

  Caranya senang! Pergi ke Imej> Pelarasan> Hitam & Putih . Cara cepat untuk menjadikan gambar anda menjadi hitam dan putih adalah memilih ciri automatik seperti yang dilakukan Jaka.

  Cara Mengedit Foto di Telefon Bimbit

  Jaka faham bahawa tidak semua orang mempunyai komputer riba. Tetapi jangan risau, kerana anda masih boleh melakukan penyuntingan menggunakan telefon bimbit anda.

  Terdapat banyak aplikasi penyuntingan foto terbaik di Android dan iOS. tetapi dalam artikel ini penulis akan menggunakan contoh menggunakan Picsart .

  Cara Mengedit Foto Picsart

  Picsart adalah aplikasi penyuntingan foto yang tersedia di Android dan iOS. Aplikasi ini telah dimuat turun lebih dari 100 juta kali dan mendapat penilaian 4.5 .

  Picsart mempunyai banyak ciri yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan foto anda. Di sini, Jaka akan memberitahu anda beberapa ciri utama yang boleh anda gunakan.

  Oh ya, jika anda pertama kali menggunakan aplikasi ini, yang harus anda lakukan ialah memilih gambar yang ingin anda edit. Setelah memilih, anda boleh menyesuaikan foto anda.

  1. Memilih Penapis dengan Hanya Satu Klik (REKOMENDASI)

  Salah satu kelebihan aplikasi Picsart adalah banyak pilihan penapis yang ada. Anda boleh melakukannya dengan memilih menu Effect yang tersedia di skrin permulaan.

  Terdapat beberapa jenis saringan yang dapat digunakan, seperti Kabur , Artistik , Pop Art , hingga Kertas . Bahasa bergantung pada tetapan anda.

  2. Mengubah Raut Wajah (CADANGAN)

  Adakah anda merasa ragu-ragu untuk pergi ke salon kerana anda tidak pasti warna apa yang anda mahu ubah warna rambut anda? Tenang, anda boleh melakukan simulasi menggunakan ciri Percantik di PicsArt.

  Selain mengubah warna rambut, Anda juga dapat mengubah warna kulit, memutihkan gigi, menjadi warna mata. Untuk lelaki, berhati-hati dengan geng, banyak wanita menjadi lebih cantik kerana aplikasi ini!

  3. Tambah Catatan

  Anda juga boleh menambah teks mengikut keinginan anda. Fon yang ada juga pelbagai jenis sehingga akan membuat anda keliru memilihnya.

  Mahu menambahkan kesan? Tenang, Picsart pasti menyediakannya untuk anda, dari tahap kelegapan hingga kesan bayangan.

  4. Memberi Kesan Kabur

  Adakah anda mahu foto anda mempunyai kesan bokeh yang cantik? Sudah tentu anda boleh melakukannya di Picsart. Walaupun Jaka mempunyai cadangan aplikasi lain, klik di sini!

  5. Menjadi Kartun

  Anda melakukannya dengan menggunakan penapis di menu Kesan . Tetapi selain PicsArt, masih banyak aplikasi serupa yang dapat mengubah foto anda menjadi kartun. Begitu kontemporari!

  Ingin mengetahui aplikasi lain yang boleh mengubah wajah anda menjadi kartun? Berhenti sahaja dengan tulisan Jaka yang satu ini!

  Itulah beberapa cara untuk mengedit foto agar foto anda kelihatan lebih sejuk. Tetapi ingat, sebelum mengedit, pastikan foto yang anda ambil bagus, jadi usaha anda untuk mengedit foto tidak sia-sia.

  Sekiranya anda telah menguasai semua teknik di atas, anda akan dapat kelihatan seperti Lisa ! (Tapi jangan berjanji)

  Baca juga artikel mengenai Penyuntingan Foto atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan